Müzik çocuğun zeka aşısı

Güncelleme Tarihi:

Müzik çocuğun zeka aşısı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 23, 1997 00:00

Haberin Devamı

Üç, dört yaşında klasik müzik dersi alan çocuklar okul çağında daha başarılı

Yeni yapılan bir bilimsel araştırmaya göre, küçük yaşlarda enstrüman çalan çocukların akademik performansı artıyor. Bilimadamları, günde on dakika piyano çalan çocukların, zeka testlerinde çok daha başarılı sonuçlar aldığını da kanıtladılar.

Araştırmacılar, beyindeki bağlantıların oluşma çağı olan üç, dört yaşlarında enstrüman çalan çocukların akıl yürütme ve düşünme kabiliyetlerinde uzun dönemli performans artışları gözlediler. Bilimadamlarına göre düzenli müzik alıştırmaları, yaratıcı ve entellektüel becerilerden sorumlu olan üst beyin hücreleri arasındaki bağlantıları güçlendiriyor.

Araştırmaya başkanlık yapan Kaliforniya Üniversitesi fizik profesörü Gordon Shaw, araştırma sonuçlarının hem ebeveynleri hem de eğitimcileri ilgilendiridiğine dikkat çekerek, ‘‘Üç, dört yaşında müzik eğitimi alan çocukların, zaman ve mekanı daha iyi algıladıklarını gösterdik’’, diyor.

Shaw'a göre çocuklar, gözlem yetenekleri çok güçlü olmasına karşılık, gözlemledikleri nesneleri beyinlerinde canlandırarak üzerinde düşünme becerilerinden yoksunlar, ‘‘Bazı müzik türleri ise çocukların bu yeteneğini geliştiriyor’’...

Araştırmaya katılan çocuklara, beş yaşlarından itibaren beste yapmaya başlayan Beethoven ve Mozart'tan basit melodiler öğretilmiş. Shaw, ‘‘Mozart'ı seçmemizin nedeni, ünlü bestecinin sihirli yeteneğinin beynindeki özel bir yapıdan kaynaklandığını düşünmemizdi’’, diyor, ‘‘Müzik onun beyninden akıyordu. Her notayla boğuşmak zorunda kalmayan doğal bir yeteneğe sahipti’’.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!