‘Müzik arkeoloğu’nun sayısız hizmetleri

Güncelleme Tarihi:

‘Müzik arkeoloğu’nun sayısız hizmetleri
Oluşturulma Tarihi: Haziran 06, 2002 01:45

Kalan Müzik bugüne kadar Türkiye'de ilk denebilecek, hiçbir yapımcının iş yapmaz diye ilgilenmediği pek çok çalışmaya imza attı.

Arşivlerin tozlu raflarında kaybolmuş sayısız gazeli, kantoyu, tangoyu, uzun havayı, türküyü gün ışığına çıkardı.

Ertuğrul Özkök, bir yazısında Hasan Saltık için ‘‘Müthiş müzik arkeoloğu’’ demiş, ‘‘Onun, müziğin SİT alanlarında yaptığı kazılarla bu keyifleri yaşıyoruz’’ ifadesini kullanmıştı.

Saltık, son dönemde Zeki Müren'in 1950'lerde yaptığı ilk kayıtlardan Münir Nurettin Selçuk'a, Neyzen Tevfik'ten Seyyan Hanım'a, Sabite Tur Gülerman'dan Neşet Ertaş'a, Aşık Veysel'e, Yorgo Bacanos'a pek çok tarihe geçmiş sanatçının cızırtılı kayıtlarını temizleyerek CD'ye aktardı.

Şirket, Anadolu kültürünün ayrılmaz parçaları olan Laz, Ermeni, Süryani, Kürt türkülerini de yayımlıyordu.

Şirketin yapımcılığını üstlendiği albümler arasında ‘Bestekar Padişahlar’ımızın eserleri de vardı, Anadolu Halk Ozanları Serisi de, 16. Yüzyıl Yahudi sufi müzik geleneğini yansıtan albüm de...

Hatta, Kültür Bakanlığı'nın Klasik Türk Müziği Korosu'nun son albümü bile! Öyle ki bu albümler dünyanın önemli üniversitelerinin kütüphanelerine girdi.

Kalan Müzik son olarak ‘Ses Kayıt Tarihi’ adlı 20 CD'lik bir çalışma içindeydi ve bu çalışmanın yüzde 40'ı tamamlanmış durumda. Bu çalışmayla ilgili telif hakları ve izinler hep şirket adına alındığı için kapatma kararıyla hepsi geçersiz oldu. Ses Kayıt Tarihi'mizin geleceği de tehlikeye girdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!