Müziğin verimli yili

Güncelleme Tarihi:

Müziğin verimli yili
Oluşturulma Tarihi: Ocak 01, 1998 00:00

Sevilen gençlik ve müzik dergisi Blue Jean, yeni yılın ilk sayısında müzik dünyasının 1997 yılında yaşadıklarını özetledi. Geçen yıl müzik dünyasında yaşanan acı tatlı tüm olayları toplayan Blue Jean, bu arada Türkiye'de hit olan albümleri aylara göre sıralamayı da ihmal etmedi... Müzik dünyası açısından verimli bir yıl olan 1997'nin olayları şöyle sıralandı...
Haberin Devamı

OCAK

‘‘Step By Step’’ single'ı ile senenin ilk büyük hitine imza atan Whitney Houston iki buçuk aylık bebeğini düşürdü.

Snoop Doggy Dogg, ikinci albümü ‘‘The Doggfather’’la öldürülen rapçı Tupac Shakur'un tahtına yerleşmeye niyetlendi.

Celine Dion ‘‘The Colour Of Love’’ ve ‘‘Falling Into You’’ albümlerinin ulaştığı satış rakamı nedeniyle Sony Music Türkiye tarafından altın plakla ödüllendirilen ilk yabancı sanatçı oldu.

Amerikan Plak Endüstrisi, Alanis Morissette'in ‘‘Jagged Little Pill’’inin 10 milyonu aşkın satışıyla, ‘‘1996'nın En Çok Satan Albümü’’ olduğunu açıkladı.

ŞUBAT

Madonna'nın herkesten sakladığı minik kızı Lourdes ilk kez görüntülendi.

Rock'n roll'un dev ismi Aerosmith dört yıllık bir aradan sonra ‘‘Nine Lives’’ ile dönüş yaptı.

Bee Gees ‘‘Still Waters’’ albümüyle dönüş yaptı ve beklenenin üzerinde başarı kazandı.

Michael Jackson, eşi Debbie Rowe'dan, yıllarca özlemini duyduğu bebeğe kavuştu.

U2'nin Mart'ta çıkacak LP'si Pop'tan yayınlanan ilk single ‘‘Discotheque’’ ortalığı yakıp yıkmaya başladı bile.

MART

Babyface, Toni Braxton ve Celine Dion’un yıldızlaştığı Grammy Ödülleri'nin en büyük sürprizi ise, ‘‘En İyi Müziksiz Konuşma’’ dalında Hillary Clinton'un galip gelmesiydi.

Inxs ‘‘Elegantly Wasted’’i yayınladı. Ancak albüm beklenen ilgiyi görmedi

Brit Awards da sahiplerini buldu. Spice Girls, Manic Street Preachers, George Michael, Gabrielle, The Prodigy ve Kula Shaker İngilizlerin medar-ı iftiharları oldu.

Smash Hits dergisinin haberine göre, Michael Jackson dinini değiştirip Müslümanlığı seçmiş, ancak kariyerine zarar gelmesinden korktuğu için açıklayamıyormuş.

NİSAN

Bu ayın patlaması ise Depeche Mode'dan geldi. Alan Wilder'in ayrılmasının ardından üç kişi kalan topluluk yıl boyunca adından söz ettirecek albümleri ‘‘Ultra’’yı yayınladı.

‘‘Blood On The Dance Floor’’ single'ını yayınlayan Jacko yeni şarkılarla süslediği bir remiks albüm ve ‘‘Ghost’’ adlı kısa metrajlı bir korku filmi hazırladı.

The Chemical Brothers ‘‘Dig Your Own Hole’’ ile techno piyasasını salladı.

MAYIS

Paul McCartney ‘‘Flaming Pie’’ ile hasret kaldığı başarıya sonunda kavuştu ve hem İngiltere, hem de Amerika listelerine 2 numaradan giriş yaptı.

Nick Cave And The Bad Seeds ağır şarkılardan oluşan ‘‘The Boatham's Call’’ ile bir başyapıt yarattı.

HAZİRAN

Radiohead üçüncü albümü ‘‘OK Computer’’ ile olay yarattı.

Hanson Biraderler, ‘‘MMMBop’’ şarkısıyla yaz aylarına sıkı bir giriş yaptılar.

Indie'nin sıcak adamı Jeff Buckley, Mississippi'de yüzerken suların kabarması sonucu can verdi.

TEMMUZ

Gitarda Eric Clapton. basta Marcus Miller, saksofonda David Sanborn, klavyede Joe Sample ve davulda Steve Gadd'dan kurulu ‘‘Legends’’, İstanbullu müzikseverlere unutulmaz anlar yaşattı.

Oasis'in ‘‘Be Here Now’’dan çıkardığı ilk single ‘‘D'You Know What I Mean’’ ilk haftasında sadece İngiltere'de 500.000 sattı.

Ricky Martin ‘‘Maria’’ ile tüm yaza damgasanı vurmaya başladı bile. Blue Jean, İstanbul'a gelen Ricky'yle konuştu.

AĞUSTOS

Mariah Carey, kocası Tony Mottola'dan ayrıldıktan sonraki ilk albümü ‘‘Butterfly’’ı yayınladı.

Genesis'te Phil Collins'ten boşalan yere Stitskin'den Ray Wilson oturdu. ilk albüm ‘‘Calling All Stations’’ maalesef hayal kırıklığı.

EYLÜL

Amerika'nın Washington eyaletinde bir öğrenci okula dalıp sınıfı silahla taramaya kalkınca, olayların benzerlik taşıdığını öne süren mahkeme Pearl Jam'in ‘‘Jeremy’’ klibini büyüteç altına aldı.

31 Ağustos sabahı bir trafik kazası sonucu hayatını kaybeden Prenses Diana için tüm dünya gözyaşı döktü. Yakın dostu Elton John'un cenazede kendisi için uyarladığı ‘‘Candle In The Wind '97’’in single satışı inanılmaz boyutlara ulaştı ve sene sonuna doğru da ‘‘Gelmiş Geçmiş En Çok Satan Single’’ unvanını alarak Guiness Rekorlar Kitabı'na girdi.

EKİM

Yeniden birleştikten sonra şansı dönen The Verve ‘‘Bitter Sweet Symphony’’, ‘‘The Drugs Don't Work’’ hitlerinin ardından, albümü ‘‘Urban Hymns’’ ile de zirvede.

The Rolling Stones, ‘‘Bridges To Babylon’’ ile eskimediklerini gösterdi.

Robbie Williams nihayet solo albümü ‘‘Life Thru A Lens’’i çıkartabildi.

Spice Girls ilk canlı konserini İstanbul'da verdi. Abdi İpekçi'ye konuk ettiğimiz ‘‘Baharat Kızlar’’ umulduğu gibi mükemmel çıkmadılar.

KASIM

17 yılda tek bir eleman değişikliği dahi yaşamayan R.E.M.'de ilk ayrılık davulcuları Bill Berry'den geldi. Bill'in yerini başka birisiyle doldurmayı düşünmeyen topluluk, geriye kalan üç üyesiyle yeni şarkıları yazmaya başladı bile.

Khaled çılgınlığı yerini Rachid Taha'ya bıraktı. Taha, ‘‘Ya Rayah’’ ile Türkiye'nin dört bir yanını oynattı. Celine Dion, Barbra Streisand'la yaptığı düeti ‘‘Tell Him’’ ve albümü ‘‘Let's Talk About Love’’ ile tekrar zirveye oturdu.

Metallica, ‘‘Load’’un üzerinden bir yıl geçer geçmez ‘‘Reload’’u yayınladı.

INXS'in solisti Michael Hutchence, 22 Kasım sabahı otel odasında ölü bulundu. Kemeriyle tavana asılmıştı.

ARALIK

Gelirinin tamamı Diana Vakfı'na bırakılacak ‘‘Diana Tribute’’ adlı albüme Queen, George Michael, Peter Gabriel, Rod Stewart, Spice Girls, Simply Red, Mariah Carey, Puff Daddy, Whitney Houston, Michael Jackson, Celine Dion ve daha nice devler destek verdi.

Paul Simon yedi yıllık sessizliğini ‘‘The Capeman’’ adlı Broadway müzikaliyle bozdu.

Blue Jean; Marillion, Hole ve Mavi Sakal'la röportaj yaptı.

MTV Unplugged serisine Bryan Adams da katıldı. Üstelik dört yeni şarkısıyla.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!