Mutfak hatalarına dikkat

Güncelleme Tarihi:

Mutfak hatalarına dikkat
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 11, 2004 00:00

Ev hanımlarının mutfaktaki bazı yanlış alışkanlıklarının, besin deÄŸerlerinin düşmesine ve saÄŸlıksız beslenmeye yol açtığı bildirildi. Erciyes Ãœniversitesi Atatürk SaÄŸlık Yüksekokulu'nda görevli Uzman Diyetisyen Habibe Åžahin, ev hanımlarının mutfakta uyguladıkları birçok alışkanlığın, saÄŸlık açısından yanlış olduÄŸunu belirtti.  Mutfaktaki yanlış alışkanlıkların, gıdaların özelliÄŸini yitirmesine, vitamin kayıplarına ve böylece saÄŸlıksız beslenmeye neden olduÄŸunu kaydeden Åžahin, ÅŸu bilgileri verdi:  "Ev hanımları, sebzeleri genelde doÄŸradıktan sonra yıkarlar ancak, doÄŸrandıktan sonra oksijen ile temas eden sebzelerde C vitamini kaybı olur. Baklagillerin ıslatma suları genelde dökülmekte ve böylece B vitamini kaybedilmektedir. Bu sular, dökülmemeli yemeÄŸin piÅŸirilmesinde kullanılmalıdır. Aynı ÅŸekilde makarna ve mantıların piÅŸirme suları dökülmemeli, su miktarı iyi ayarlanıp suyunu çekerek piÅŸmesi saÄŸlanmalıdır. Pirinç pilavı piÅŸirilirken, pirinçlerin yaÄŸda iyice kavrulmasının iyi olacağı düşünülür, ama pirincin kavrulması protein kaybına neden olur. DondurulmuÅŸ gıdalar, sıcak ortamlarda çözdürülmeye çalışılır. Oysa ki protein kaybının olmaması için dondurucudan çıkarılan gıdalar buzdolabının alt kısmında çözülmelidir."       SAÄžLIKLI YAÅžAMIN KAYNAÄžI MUTFAKTA  Kulaktan dolma bilgilerle edinilen bu alışkanlıkların deÄŸiÅŸtirilmesinin saÄŸlık açısından büyük önem taşıdığını ifade eden Åžahin, saÄŸlıklı yaÅŸam için mutfakta ÅŸunları uygulanmasını önerdi.  "Sütlü tatlı yapımında ÅŸeker en son katılmalıdır. Çünkü, sütle temasa geçen ÅŸeker, tepkimeye neden olur ve proteinin etkisini azaltır. YoÄŸurdun suyu kesinlikle dökülmemelidir. YoÄŸurt suyu insan saÄŸlığı için son derece önemli olan 'riboflami' proteini içermektedir.Yemeklerde kullanılan yaÄŸların fazla yakılması kanserojen maddelerin artmasına yol açar. Yumurtanın fazla haÅŸlanmasıyla sarısının etrafında oluÅŸan yeÅŸilimsi tabaka yumurtanın besin deÄŸerini düşürür. Ayrıca zararlı mikroorganizmalardan korunması için yumurtalar yıkanmadan saklanmalıdır. Yiyeceklerin kurutulması için gölgeli ve havadar ortamlar tercih edilmelidir. Yemekler, yüksek ısıda uzun süreli olarak deÄŸil, basınçlı tencerelerde piÅŸirilmelidir."    Â
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!