Müteahhitler devletten paralarını istiyor

Güncelleme Tarihi:

Müteahhitler devletten paralarını istiyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2007 16:39

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren, ekim sonu itibariyle karayollarının müteahhitlere olan borcunun 1,5 milyar YTL'ye ulaştığını belirterek, yıl sonuna kadar bu rakamın 2 milyar YTL'ye ulaşmasının beklendiğini söyledi.

Haberin Devamı

Eren, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in de  katıldığı “Dünyanın 225 Büyük Müteahhitlik Firması Arasında Yer Alan 22  Türk Firmasına Ödül Verme Töreni”nin açılışında bir konuşma yaptı.

Eren, 2006'dan 2007'ye geçerken yatırım ödeneklerinde yüzde 40'a varan  bir azalma yaşandığını hatırlatarak, önümüzdeki yılın da böyle  olacağının ve DSİ ile Karayolları başta olmak üzere 2008 ödeneklerinde  bir artış olmadığı duyumunu aldıklarını söyledi. Ekim sonu itibariyle Karayollarının müteahhitlere olan borcunun 1,5  milyar YTL'ye ulaştığını, yıl sonuna kadar bu rakamın 2 milyar YTL'ye  ulaşmasının beklendiğini kaydeden Eren, uzun zamandır hakedişler  ödenmediği için tüm karayolu işlerinin durma noktasına geldiğini ifade  etti ve şöyle devam etti:

Haberin Devamı

"Halen irili ufaklı 400'e yakın karayolu müteahhidi devletten alacaklı  durumdalar. Halbuki Karayollarına 2008 bütçesinde ayrılan ödenek 1,7  milyar YTL civarında. Yani eğer, 2007 borçlarının hiç değilse yüzde  50-60'ı bu yıl ödenemeyip tamamı önümüzdeki yıla ertelenirse 2008  ödeneği sadece geçmiş yıl borçlarını karşılamaya bile yetmeyecektir.

DSİ'nin özellikle sulama projelerine ayrılan ödenekleri de Anadolu'ya  yaygın inşaat işlerini hareketlendirmekten uzaktır. Karayollarındaki  2007 borçlarının önemli bir kısmının 2007 bütçesinden ödenmesinin temini  ve 2008 bütçesinde yatırımlara ayrılan ödeneklerin artırılması konularında gerekli talimatı Sayın Başbakanımızın ilgi ve tensiplerine  arz ediyoruz.”

TÜRK İŞÇİLERİN YERİNİ ÇİNLİLER ALIYOR

Eren, yurtdışındaki iş hacmi son 5 yılda 10 kat artmasına rağmen, kar  marjlarının, ülkeye getirilen döviz miktarının ve yurt dışında istihdam  edilen Türk işçisi sayısının önemli ölçüde gerilediğini söyledi.

1998'de Türkiye'ye sektörün getirdiği döviz miktarı 2,3 milyar dolar  iken, 2006'da bu rakamın büyüyen iş hacmine rağmen 879 milyon dolar  seviyesinde kaldığını, yurt dışında çalıştırılan Türk işçisi sayısının  yarıdan fazla azaldığını anlatan Eren, şantiyelerdeki işçiler içerisinde  Türk işçisi oranının yüzde 70'ten yüzde 30'a kadar düştüğünü kaydetti. Eren, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

“Onların yerine rekabet ortamının zorlamasıyla Çinli ve Hintli işçiler alıyorlar. Ancak, soluğumuzu kesen en önemli nedenlerden biri de  çalışma mevzuatımızda işçilerimizi kollamak adına yapılan  değişikliklerin küresel rekabet ortamında taşınamaz maliyetlere neden  olmasıdır.

Yurtdışında iş yapan müteahhitlerimiz diğer ülkelerin yatırımlarında  istihdam yaratanlardır. Neden bu potansiyelden tam olarak  yararlanmayalım ve neden Türk işçisi çalıştırmanın maliyetini en azından  ev sahibi ülkelerin yerel işçileriyle aynı düzeye indirmeyelim? Ayrıca, kronik hale gelmiş bir diğer sorunumuz da Türk bankalarınca  verilen teminat mektuplarının işverenlerimiz nezdinde kabul görmemesi,  yabancı ve yerel bankalardan ayrıca teminat istenmesi, bunların  yarattığı ek maliyetlerin firmalarımızın rekabet gücünü azaltmasıdır.”
       
SIRALAMAYA GİRENLERE ÖDÜL

Haberin Devamı

Öte yandan dünyanın önde gelen 225 Müteahhitlik Firması listesinde yer alan Türk Müteahhitlik firmalarına ödülleri, Başbakan  Recep Tayyip Erdoğan tarafından verildi.

Dış Ticaret Müsteşarlığı ve Türkiye Müteahhitler Birliği tarafından  organize edilen törende, Enka İnşaat, Rönesans İnşaat, Gama Endüstrsi  Tesisleri, Tekfen İnşaat, Yüksel İnşaat, Baytur İnşaat, Nurol İnşaat,  Cengiz İnşaat, STFA İnşaat, GAP İnşaat, Yapı Merkezi İnşaat,  Hazinederoğlu İnşaat, Kolin İnşaat, Mak-Yol İnşaat, Doğuş Holding, Summa  Turizm, Soyak Holding, Alarko Taahüt Grubu, Rasen İnşaat, Kayı İnşaat,  Eser İnşaat ve Aska İnşaat yöneticileri, ödüllerini Başbakan Recep  Tayyip Erdoğan'dan aldı.

Haberin Devamı

YURT DIŞI MÜTEAHHİTLİK SEKTÖRÜ
       
Alınan bilgilere göre 2007 yılında Türk müteahhitlik sektörü, yurt  dışında 19 milyar 495 milyon 475 bin 23 dolar tutarında proje üstlendi. Üstlenilen projelerde yüzde 44,3 ile yapı sektörü, yüzde 25,9 ile ulaşım  sektörü, yüzde 13,2 ile endüstri sektörü ilk sıralarda yer alırken,  yüzde 10,5 ile su işlerinde, yüzde 6 ile altyapı sektöründe, yüzde 0,1  de diğer sektörlerde iş üstlenildi.

2007 yılında üstlenilen projelerin bölgelere bakıldığında; Orta doğu  ülkelerinde 54 projeyle 4 milyar 744 milyon 905 bin 468 dolar tutarında,  BDT ülkelerinde 192 projeyle 7 milyar 463 milyon 493 bin 509 dolar  tutarında, Afrika ülkelerinde 40 projeyle 5 milyar 791 milyon 228 bin 47  dolar tutarında, Asya ülkelerinde 19 projeyle 148 milyon 48 bin 356  dolar tutarında, Avrupa ülkelerinde 47 projeyle 1 milyar 290 milyon 9  bin 338 dolar tutarında, KKTC'nin de yer aldığı diğer ülkelerde de 2  projeyle 57 milyon 790 bin 305 dolar tutarında iş üstlenildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!