Musul'a girecekti Özal'ı durdurdum

Güncelleme Tarihi:

Musula girecekti Özalı durdurdum
Oluşturulma Tarihi: Şubat 20, 1998 00:00

Haberin Devamı

Yedinci Cumhurbaşkanı Kenan Evren, 1991 yılındaki Körfez krizi sırasında Turgut Özal'ın, Musul ve Kerkük'ü almayı planladığını belirterek, ‘‘Oraları bize vermezler dedim. Özal'ı ben durdurdum’’ dedi. Marmaris'in Armutalan Beldesi'ndeki evinde, Kanal D'de bu akşam saat 23.30'da yayınlanacak Durum programı yapımcılarını ağırlayan ve soruları yanıtlayan Evren, ilginç açıklamalar yaptı. Körfez'de sıcak saatlerin yaşandığı 1991 yılında, Turgut Özal'ın kendisine bayram ziyaretinde bulunduğunu belirten Evren, şöyle dedi: ‘‘O dönem Cumhurbaşkanı değildim. Ziyaretime gelen Özal'ın yanında bazı kişiler vardı. 'Efendim' dedi, 'Biz Irak'a girsek nasıl olur? Musul ve Kerkük'ü alabiliriz.' Ben de ona, 'Sakın ola ki böyle birşey yapma. Böyle bir bataklığa girerseniz bir daha çıkamazsınız. Arap alemini de karşınıza alırsınız' dedim. Arap ülkeleri bizimle dost ama karşımıza dikilirlerdi. Irak'ın yaptıklarını tasvip etmeyen ülkeler dahi bize cephe alırlar. Kaldı ki orayı bize vermezler. Boşuna bir sürü kan akmış olurdu.’’ Evren, Batı'nın Sevr'i hiç gündemden düşürmediği görüşüne genelde katıldığını belirterek, ‘‘Sevr'in horlatılmak istendiğini ben de devlet başkanlığım döneminde dile getirmiştim. Hem Kürt devletinin kurulmasını, hem de kuzey bölgemizdeki üç vilayetimizin verilmesi konusunu zaman zaman dile getirmişlerdir. Şimdi de yine aynı şeyler gündemde. Fakat bunu gerçekleştiremezler’’ dedi.

KONUKLAR

Bu akşam yayınlanacak Durum programında ayrıca, Saddam'ın eski İstihbarat Başkanı General Vefik Samarai de katıldı. Samarai, Güneri Cıvaoğlu'nun sorularını Londra'da yanıtladı. Programa dönemin Başbakanı Yıldırım Akbulut, emekli Büyükelçi Mustafa Akşin, emekli Korgeneral Hasan Kundakçı da katılacak.

ABD'ye güvenilmez

ABD'nin 1890'lardan bu yana, bölgede bir Kürt devleti kurulmasını istediğini ileri süren Kenan Evren, şunları söyledi: ‘‘Bugün Irak'ın bütünlüğüne sadıkız. Kürt devletinin kurulmasını düşünmüyoruz. 1991 Körfez krizinden sonra pekala 36. Paralel'in yasaklanması ile orada fiilen bir Kürt devletinin kurulmasını sağladılar. İsmen yok ama fiiliyatta var. Bunun için büyük devletlere güven olmaz. İsmet İnönü'nün büyük bir lafı vardır. Her zaman onu söylerim; 'Büyük devletlerle bir yerde olmak, aynı yatakta kurtla yatmaya benzer.' Bu kadar tehlikelidir.’’ Evren, 1991 yılındaki Körfez krizi sırasında kendisi Cumhurbaşkanı olsa nasıl bir politika izleyeceğine ilişkin soruya ise ‘‘Çekiç Güç'e karşı çıkardım. Hep söyledim. Yapacaksak, biz yaparız. Biz o kadar güçsüz bir ülke miyiz? O zaman işte böyle bir müsadeyi verdiler. Bir kez verip bir de uzattınız mı, ondan sonraki uzatmalara karşı çıkamazsınız. Kaç sene devam etti. Buna karşı çıkardım ama engelleyebilir miydim ayrı mesele’’ yanıtını verdi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!