Mustafa dayının tarlası

Güncelleme Tarihi:

Mustafa dayının tarlası
Oluşturulma Tarihi: Şubat 14, 2010 00:00

Aşırı yağışlar ve taşan nehirler, başta Trakya bölgesi olmak üzere Türkiye’nin batısını göle çevirdi.

Manisa’da binlerce dönüm tarım arazisi yok oldu. Tarlalar göle dönüştü. Edirne’de bazı evler çatılarına kadar suya gömüldü; Balkan Şehitliği ve Tarihi Kırkpınar Meydanı sular altında kaldı. Çanakkale, Venedik gibi...

TRAKYA başta olmak üzere Türkiye’nin batı kesimleri sele teslim oldu. Tunca Nehri taştı, evler sular altında kaldı. Meriç Nehri için taşkın alarmı verilirken, Çanakkale Venedik’e döndü. Manisa’da binlerce dönüm tarım arazisi yok oldu, aşırı yağışlardan İstanbul da nasibini aldı. Manisa Ovası’ndaki binlerce dönüm arazi sular altında kaldı. Manisa-Muradiye sınırları içinde kalan ve Celal Bayar Üniversitesi Yerleşkesi’ne kadar uzanan tarım arazilerinin durumu görenleri şaşırttı. Arazi sahiplerinden üretici Mustafa Temiz, göle dönen tarlasını göstererek, “Hububat ekili alanlar mahvoldu. Buna afet denir” dedi.

Çatıya kadar su

Edirne’de etkili olan sağanak yağış sonrası debisi 201 metreküp saniyeye ulaşan Tunca Nehri taştı. Nehir kenarındaki 120 haneli Değirmenyeni Köyü sular altında kalırken, sekiz ev suya gömüldü. Evlerin bazıları çatılarına kadar suyun içinde kaldı. Yetkililer, döktükleri kumla taşkın suyunun önünü kesmeye çalıştı ancak buna rağmen evler sular altında kaldı. Taşkın suyunun dışarı atılması için bazı setler patlatıldı. Tunca Nehri’nin taşması sonucunda sele maruz kalan tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin yapıldığı Er Meydanı’nın bulunduğu alan ile Adalet Kasrı ve Balkan Şehitliği sular altında.

Bölgeyi terk edin

Edirne ve Bulgaristan’daki aşırı yağışlar sonrası Meriç Nehri’nin de debisi hızla arttı. Valilik Kriz Masası, Meriç ve Tunca nehri kıyılarındaki işletmeleri can ve mal güvenliklerini korumaları için uyardı. Uyarı üzerine burada faaliyet gösteren restoran, bar, düğün salonları ve diğer işletmeler malzemelerini topladı. Polis ekipleri mal ve can güvenliği açısından iş yerleri sahiplerini bölgeye terk etmeleri yönünde talimat verdi. Polis, nehir suyunun yayıldığı bölgeyi güvenlik şeridiyle kapattı. Oğulpaşa Deresi’nin taşması sonucu Edirne-Kırklareli yolu sabah ulaşıma kapandı. Tekirdağ’da Altınova Mahallesi’nde rögarların taşması sonucu 100’e yakın ev ve işyerini su bastı.

Çanakkale Venedik

Çanakkale’de lodos fırtınasıyla birlikte etkili olan sağanak yağmur nedeniyle kent merkezinde ve ilçelerde çok sayıda işyeri ile bodrum katı sular altında kaldı. Çanakkale’nin sulama ve içme suyu ihtiyacını karşılayan Atikhisar Barajı taştı. Barajdan taşan sular, kentin içinden geçen Sarıçay’ın debisini artırdı. Sarıçay’ın kenarındaki yürüyüş alanları ve çocuk parkı sel sularına teslim oldu. Taşköprü’nün alt bölümündeki yolcu minibüs parkı sel sularıyla doldu. Sağanak yağış, Bayramiç İlçesi’nde 20 köyü birbirine bağlayan Bayramiç-Evciler yoluna zarar verdi. Menderes Çayı taştı. Çay yatağındaki çok sayıda bahçe ve ev sular altında kaldı.

Tek şeritten ulaşım

İzmir’de kenti etkisi altına alan sağanak yağış nedeniyle bazı ev ve işyerlerini su bastı, yollar göle döndü. İzmir-Çanakkale kara yolunun Küçükkaya mevkisindeki aşırı yağış nedeniyle yol trafiğe kapandı. Karayolları ekiplerinin yaptığı su tahliye ve temizleme çalışmalarının ardından ulaşım tek şeritten sağlandı. İstanbul’da dün sabah şiddetini artıran yağış nedeniyle Büyükçekmece ve Kumburgaz’da D-100 Karayolu’nun bazı şeritleri su altında kaldı, alt geçitleri su bastı. m DHA

3 yıllık yağışlardan orman artık sararmıyor

GEÇMİŞ yıllarda kuraklık nedeniyle sararan ormanlık alanlar, son üç yıllık dönemdeki kar yağışıyla daha yeşil bir görünüm aldı. Orman Mühendisleri Odası Doğu Akdeniz Şube Başkanı Selami Tece, “Geçmiş yıllarda yağmur ve özellikle kar yağışının yok denecek kadar az olması, ormanlık ve diğer bitki örtüsünde soruna yol açtı. Özellikle dikilen ve ekilen tohumlarla yeşermeye başlayan fidanlar, kuraklık nedeniyle sarardı, kurudu. Ancak son üç yıldır kış aylarındaki kar yağışı ormanlarımıza adeta can suyu oldu. 1800 ve 2500 rakımlı olan bölgelerdeki yeni fidanların üzerinde bir nevi örtü vazifesi gören kar, dondan koruyup kışı kurumadan atlatmalarını sağlıyor” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!