Müslüm Baba’nınki gibi fanatikleri var...

Güncelleme Tarihi:

Müslüm Baba’nınki gibi fanatikleri var...
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 07, 1998 00:00

Haberin Devamı

‘Tayyip'in de Müslüm Gürses gibi fanatikleri var...’’ FP'nin Güneydoğu kökenli bir milletvekili, İstanbul Büyük Şehir Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın iki günlük Elazığ gezisindeki yaşananları bu sözlerle tanımladı. Erdoğan'ın fanatik hayranları, belki Müslüm Gürses'inkiler gibi kendilerini jiletle kesmiyorlar ama ‘Müslüm Baba’ sahneye çıktığında fanatiklerini nasıl etkiliyorsa, Erdoğan da hayranları üzerinde benzer bir etki yaratıyor. Bu etki, Erdoğan'ın gezileri sırasında, uçaktan indiği andan başlayıp, ayrıldığı ana kadar sürüyor. Erdoğan, uçaktan genel başkanı Recai Kutan'la birlikte indiğinde, kendisinden başkasını gözleri görmeyen taraftarları ‘‘Başbakan Tayyip’’ sloganı atmaya başlıyorlar. Aynı tablo miting alanında da yaşanıyor. Alanı dolduran ‘Tayyip fanatikleri’, ona dokunabilmek, bir imza alabilmek için çılgınca bir mücadeleye koyuluyor. Fanatiklerin bu mücadelesi sık sık izdihama yol açıyor. Bu izdiham nedeniyle Kutan bile bazen ezilme tehlikesi atlatabiliyor. Elazığ'da yaşlı bir fanatiğin, Erdoğan'ın sırtına elini sürüp, ‘‘Şimdi işim rast gidecek’’ sözlerine, Hürriyet muhabiri de tanık oluyor. Erdoğan'ın erkekler gibi kadın fanatikleri de var. Kadın fanatikler de tıpkı erkekler gibi Erdoğan'a dokunup imza alabilmek için birbirleriyle yarışıyorlar. Erkeklerden tek farkları, miting boyunca Erdoğan'a gül göndermeleri. FP'li bir milletvekili, RP kapatılıp, Necmettin Erbakan siyasetten yasaklanınca, kadınların parti etkinliklerine azalan ilgisini Erdoğan'ın yeniden canlandırdığını söyledi.

LİDERLİK STRATEJİLERİ

Erdoğan, katıldığı mitinglerde sergilediği tavırla liderlik stratejisini de ortaya koyuyor. Bu stratejinin ana hatları şöyle:

Erdoğan yaptığı hiç bir konuşmada eski lideri Erbakan'dan sözetmemeye büyük özen gösteriyor. Konuşmalarında kendini öne çıkarıyor.

İcraat olarak da Refahyol Hükümeti yerine İstanbul'daki kendi çalışmalarını uzun uzun anlatıyor.

Erdoğan ardından FP'nin, iktidara geldiğinde Türkiye için öngördüğü hizmet modelini de İstanbuldaki icraatları olarak ortaya koyuyor. ‘‘İstanbul'u Türkiye'ye yaymak mümkün değil mi? Elbette mümkün. Ama birilerinin yol açması lazım’’ sözleriyle de açık bir biçimde hizmete, yani genel başkanlığa, yani başbakanlığa talip olduğu mesajını veriyor.

Zaten FP milletvekilleri de bu durumu kabullenmiş görünüyor. Erdoğan'ın tek başına katıldığı etkinliklerde FP milletvekilleri, ‘‘Tayyip Bey'in olduğu yerde bize söz düşmez’’ diyerek bu durumu ortaya koyuyorlar.

Bir jiletleri eksik...

‘‘Müslüm Baba’’ sahneye çıkıyor. Binlerce çığlık kaplıyor ortalığı. Ardından bir cızık, bir cızık... Jiletler çalışmaya başlıyor; ortalık kan revan az sonra... Ama burası Müslüm Baba'nın konser verdiği mekan değil. Tayyip Bey'in miting alanı. Çevresindekilerin bir jiletleri eksik... Diğer herşey aynı gibi... ‘‘Müslüm Baba’’ çığlıkları yerini ‘‘Başbakan Tayyip’’ çığlıklarına bırakmış... Bir de tabii tipler değişik: Başları bantlı Müslümcülerin yerini, FP bayraklı, sakallı ve çarşaflılar almış... Bunlar da Tayyip'in fanatikleri işte. Eller FP'nin bu genç lider adayına uzanıyor, ‘Bir dokunabilsem’, umuduyla... Sırtını sıvazlayabilen mutlu mu mutlu!






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!