Mürekkebi Kurumadan

Güncelleme Tarihi:

Mürekkebi Kurumadan
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 2008 00:00

Şiire Adanmış Bir Yaşam: Yahya Kemal Beyatlı

Sermet Sami Uysal

Bilge Kültür Sanat

Kuleli Askeri Lisesi’nde göreve yeni başlamış genç bir edebiyat öğretmeni, yanına parlak bir öğrencisini de alarak o dönem İstanbul’un en revaçta mekanlarından biri olan Park Otel’in kapısından içeriye girer. Şiirlerini çok sevdiği, efsane bir şairle buluşacaktır orada. Yahya Kemal Beyatlı ile.

Yahya Kemal, biraz da kendine gösterilen ilginin ne kadar samimi olduğunu imtihan edercesine, daha sonra generalliğe kadar yükselecek olan öğrenciye hocalarının edebiyat derslerinde ne okuttuğunu, kendi şiirlerini ne kadar takip ettiklerini sorar. Genç öğrenci iki üç şiirini ezbere okur hemen ve büyük ustanın güvenini kazanırlar bu şekilde.

Genç edebiyat öğretmeninin adı Sermet Sami Uysal’dır. O dönem Yahya Kemal’in Park Otel’deki masasında oturup sohbetlerine katılmak çok önemlidir edebiyat çevresinde.

Sermet Sami Uysal sadece o sohbetlere katılmakla kalmaz, Yahya Kemal’in sohbetlerinde not tutmasına izin verdiği tek isim olma ayrıcalığını da elde eder.

İşte o sohbetlerdeki notların temelini oluşturduğu bir kitap Şiire Adanmış Bir Yaşam: Yahya Kemal Beyatlı.

Türk şiirinin büyük ustasının ailesinden başlayıp çocukluğu, Paris’teki öğrencilik yılları, hariciyedeki yılları, eserleri ve siyasi görüşleri... Tam anlamıyla bütünlüklü bir Yahya Kemal portresi sunuyor bu kitap okura.

Hatta Erenköyünde Bahar şiirini yazdığı gizli sevgilisinin kim olduğu bile açıklanıyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı 2008’i, ölümünün ellinci yılı olması nedeniyle Yahya Kemal Yılı ilan etti. Bu yıl pek çok etkinlik yapılacak onun sanatı ve eserleri üzerine. Yahya Kemal’in şiirlerini ve hayatını bilenlere diyecek bir şeyim yok ama ilgisi ve bilgisi sadece bestelenmiş şiirlerini fasıl eşliğinde söylemekle sınırlı kalanlara daha bir şiddetle tavsiye olunur.

Metal Fırtına 4

Turan

Orkun Uçar

Altın Kitaplar

Bu fırtına galiba kolay kolay dinmeyecek. Türkiye’yi Amerika ile savaşa sokan ilk Metal Fırtına’nın şok dalgaları yayılmaya devam ediyor.

Orkun Uçar ve Burak Turna ilk kitaptan sonra ayrı ayrı kendi fırtınalarını estirmeye devam ettiler. Uçar serinin dördüncü kitabını da çıkardı. İkinci kitapta düşman İsrail, üçüncüde Rus mafyasıydı. Bu kez Çin çıkıyor karşımıza ve biyolojik silahlar giriyor devreye. Dünyanın farklı bölgelerinde yapılan saldırılarda insanlar ciğerleri patlayarak kitleler halinde ölürler. Bu saldırıları kim yapmaktadır?

Aynı zamanda Orta Asya’da da başka bir savaş sürmektedir. 2013 yılında geçen romanda insan ırkı tehlikeye giriyor. Ve Fırtına okurlarının yakından tanıdığı Gökhan Birdağ’ın çekildiği inzivaya son vermesi zorunlu hale geliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!