Mürekkebi kuramadan

Güncelleme Tarihi:

Mürekkebi kuramadan
Oluşturulma Tarihi: Ocak 22, 1999 00:00

İhsan YILMAZ
Haberin Devamı

Türk Sinema Tarihi

Giovanni Scognamillo Kabalcı Yayınları

Sinema üzerine yazdığı tematik kitaplarıyla tanınan araştırmacı yazar Giovanni Scognamillo'nun Türk Sinema Tarihi adlı çalışması genişletilmiş olarak yeniden yayımlandı. Türk sinemasının yüz yıllık tarihini, dönemleri, özellikleri, oyuncu ve yönetmenleriyle anlatan bu kapsamlı çalışma, sinema tarihimiz için eşsiz bir başvuru niteliği taşıyor. Scognamillo, Türk sinema tarihini oluştururken yalnızca beyaz perdeden geçen filmleri sıralamakla yetinmiyor. Toplumsal gelişmelerle sinemanın, özellikle ülkemizde birbirini direkt olarak etkilediğini savunan yazar, bu faktörü de gözardı etmiyor.

Zeno'nun Bilinci

Italo Svevo Çev. Gül Işık Can Yayınları

Zeno'nun Bilinci, modern Avrupa edebiyatının kurucuları arasında adı Joyce ve Proust'la birlikte anılan Italo Svevo'nun başyapıtı olarak kabul ediliyor. Svevo'nun Freud'un etkisi ile kaleme aldığı roman, yarım kalan bir ruhbilimsel çözümlemenin öyküsü. Roman kahramanı Zeno, psikianaliz seansını doktora güvenmeyerek yarım bırakır. Tedavi süresince hastasına özyaşam öyküsünü yazdıran doktor da bu notları yayınlar. Svevo, Zeno kimliği ile geçmiş zamanın izini ruhbilimsel bir serüven olarak izler bu kitabında. Kendi kendisiyle amansız bir oyuna oturan Zeno'nun serüveni farklı bir hesaplaşmaya ve yüzleşmeye dönüşür.

Estetiğin İdeolojisi

Terry Eagleton Haz. Bülent Gözkan Özne Yayınları

Estetiğin İdeolojisi; edebiyat kuramı, eleştirisi ve ideolojisiyle ilgili kitapları daha öncea dilimizde yayımlanan Terry Eagleton'dan yeni bir çalışma. ‘‘Bu kitap bir estetik tarihi değil... Modern Avrupa düşüncesindeki bazı merkezi sorunlara estetik kategorisi içinde bir yaklaşım sağlamayı amaçlıyor’’, diyen Eagleton, estetik kavramının modern Avrupa düşüncesinde tuttuğu yeri sorguluyor. Estetiğin İdeolojisi, Eagleton'ın diğer çalışmaları gibi alanının başvuru kaynağı niteliğini taşıyor.

Ergen Çocuğunuzla Konuşma Sanatı

Paul W. Swets Çev. Bahar Atlamaz Varlık Yayınları

Ergenliğin çılgın dünyasında şaşkına dönen anne babalar için bir kılavuz kitap, Ergen Çocuğunuzla Konuşma Sanatı. Çocukluktan ilk gençlik çağına geçişte iletişimleri kopup birden çaresiz kalan ebeveynleri saran panik havasını dağıtmak istiyor yazar. Mutlu bir aile temelinin iletişimde gizli olduğunu belirten yazar, bu bağın kopmasından sonra gençler arasında kötü alışkanlıkların arttığının istatistiklerle belirlendiğini söylüyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!