Muradiyeli gençlerden tiyatro

Güncelleme Tarihi:

Muradiyeli gençlerden tiyatro
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2002 14:44

Muradiyeli gençler önce okuma- yazma öğrendi sonra da tiyatro grubu kurdu. Van'ın Muradiye ilçesindeki Açık İlköğretim Öğrenme Merkezi'ne kayıt yaptıran 6 köyden 12 kız ve 6 erkek "Mavigöl" adlı bir tiyatro grubu kurdu. Grup ilk sahne deneyimini de ilçede öğretmen olarak görev yapan Abdulvahit Çelik'in yazdığı "Kardelen" adlı oyunla yaptı.

Haberin Devamı

Gençlerin Anneler Günü armağanı olarak  Muradiye Kültür Müdürlüğü Salonu'nda sahnelediği oyunu,  ilçe merkezi ve köylerden yaklaşık 600 kadın büyük ilgi ile izledi. Amatör grup,  oyunlarını Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi ve Ankara'da da sahneleyecek.  
     
MURADİYE'DE TOPLUMSAL DEĞİŞİM  

     
Muradiye Kaymakamı Emin Bilmez, çoÄŸunluÄŸu çobanlardan oluÅŸan tiyatro grubundan sonra genç kızların da grup oluÅŸturmasının, ilçede toplumsal deÄŸiÅŸimin göstergesi olduÄŸunu söyledi.Â

Bilmez, gençlerin bu değişimi öğretmenlerin teşviki ve kendi istekleriyle gerçekleştirdiğini belirterek şöyle konuştu: "Biz kadınlara şöyle bir şey yapın deseydik pek itibar görmezdi. Biz imkanları sunduk onlar da kendiliğinden bunu kabullendi. Kızlarımız birer (değişim öğretmeni) gibi topluma etki ediyorlar. Okuma yazma kurslarından sonra Açık İlköğretim eğitimi almak için kayıt yaptırdılar. Şimdi dışardan okul okuyorlar. Bu yıl da bir tiyatro grubu oluşturdular. Bölgede kadının bir erkekle konuşması hoş karşılanmazken, kızlarımız bu tabuları yıktı. Tiyatro yapmaya cesaret etmeleri büyük gelişme ve toplumsal değişimdir. Bu nedenle Muradiye halkını tebrik ediyorum."

İlçenin Açıkyol Köyü'nde yaşayan 22 yaşındaki Açık İlköğretim 7. sınıf öğrencisi Adalet Birgül, "Biz okumuş anne olmak istiyoruz. Toplumda ikinci sınıf vatandaş durumundan kurtulup birinci sınıf olmakistiyoruz. Biz dayak yiyen, hırpalanan insan olmaktan kurtulmak istiyoruz. Bunu da başarmanın tek yolu okuyup sosyalleşmektir. Bunu gerçekleştirmeye çalışıyoruz" diye konuştu.   

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!