Mumyanın laneti

Güncelleme Tarihi:

Mumyanın laneti
Oluşturulma Tarihi: Haziran 18, 1999 00:00

Haberin Devamı

1932'de ilk kez, başrolünü Boris Karloff'un oynadığı ‘‘The Mummy’’ ile başlayan ve 40'lı yıllar boyunca devam eden ‘‘Mumya’’ temalı korku filmleri furyasının sonuncusu bugün gösterime giriyor.

Seth Holt'un 1972 yapımı ‘‘Blood From The Mummy's Tomb’’undan tam 27 yıl sonra Stephen Sommers'ın ‘‘Mumya’’sı (The Mummy) bugün sinema salonlarındaki yerini alıyor. Kuzey Amerika'da gösterime girdikten üç hafta sonra 100 milyon dolar hasılatı geride bırakan film, şu ana kadar 20 milyon insan tarafından izlenmiş. Bir hayli yüksek bir bütçeyle çekilen ‘‘Mumya’’nın oyuncu kadrosunda ise Brendan Fraser, Rachel Weisz, John Hannah, Kevin J. O'Connor, Arnold Vosloo, Oded Fehr, Omid Djalili, Erick Avari, Aharon Ipale ve Patricia Velasquez gibi isimler yer alıyor. Başrolünü Bruce Willis'in oynadığı ‘‘Çakal/The Jackal’’ ve yine başrolünü John Travolta'nın oynadığı ‘‘Michael’’ adlı filmlerin yapım elemanlarının gerçekleştirdiği filmin senaryosu ise yönetmen Stephen Sommers'a ait. ‘‘Mumya’’, 1923'te bir grup arkeoloğun yanlışlıkla, Firavun 1. Seti'nin ‘‘yaşayan ölü olarak kalma’’ cezasına çarptırdığı, Osiris'in yüksek rahibi Imhotep'in mezarını açmalarıyla başlıyor. Sonsuza kadar yaşama lanetiyle kudurmuş mumyanın, kendisini serbest bırakanlara karşı yaptıklarını anlatan film, eleştirmenler tarafından başrolünü Harrison Ford'un oynadığı ‘‘Indiana Jones’’ serisinin üçüncüsü ‘‘Kutsal Hazine Avcıları’’na benzetiliyor. Ancak ‘‘Mumya’’nın yapımcılarından Jim Jacks, filmin daha çok George Stevens'ın 1939'da çektiği ‘‘Dunga Din’’ adlı filmle benzerlikler taşıdığını hatta Michael Curtiz'in 1942 tarihli efsanevi ‘‘Casablanca’’sından bile izler taşıyan egzotik ve romantik bir film olduğunu söylüyor.

Yedi mumya filmi

Yapımcıların ortak kararıyla filmde daha çok genç oyunculara yer verilmiş. ‘‘Mumya’’nın başrol oyuncusu Brenda Fraser'ı birkaç yıl önce ‘‘George Of The Jungle’’ın sevimli Tarzan'ı olarak; filmin kadın başrol oyuncusu Rachel Weisz'i ise, Bernardo Bertolucci'nin ‘‘Stealing Beauty/Çalınmış Güzellik’’, ve Michael Winterbottom’un ‘I Want You’ adlı filmlerinden hatırlayabilirsiniz. Filmin asıl karakteri Imhotep'i ise John Woo'nun ‘‘Hard Target/Zor Hedef’’ adlı filminde başrolü oynayan Arnold Vosloo başarıyla canlandırıyor. Imhotep'in filmdeki tek bandajsız mumya olduğunu da hemen ekleyelim. 1932'de Karl Freund’un yönetmenliğini yaptığı ve ‘‘Imhotep’’ rolünü Boris Karloff'un oynadığı ‘‘The Mummy’’den yola çıkılarak bugüne kadar 7 ‘‘Mumya’’ filmi seyircilerin karşısına çıkmıştı: 1940'ta Christy Cabanne'in ‘‘The Mummy's Hand’’, 1942'de Harold Young'ın ‘‘The Mummy's Tomb’’, 1944'te Reginald LeBorg'un ‘‘The Mummy's Ghost’’ ve Leslie Goodwins'in ‘‘The Mummy's Curse’’, 1964'te Michael Carreras'ın ‘‘The Curse of the Mummy's Tomb’’, 1967'de John Gilling'in ‘‘The Mummy's Shroud’’ ve 1972'de Seth Holt'un yönettiği ‘‘Blood From The Mummy's Tomb’’.

Dracula, Frankenstein ve Kurt Adam temalarından sonra en önemli korku öğesi sayılan mumyaların şimdilik sonuncusu ‘Mumya’, 17 günde 100 milyon dolan hasılata ulaşınca yapımcılar devam filmini konuşmaya başlamışlar bile.

MUMYA

THE MUMMY

Yönetmen: Stephen Sommers

Senaryo: Stephen Sommers

Görüntü: Adrian Biddle

Müzik: Jerry Goldsmith

Oyuncular: Brendan Fraser (Rick O'Connel), Rachel Weisz (Evelyn Carnahan), John Hannah (Jonathan Carnahan), Kevin J. O'Connor (Beni), Arnold Vosloo (Imhotep), Aharon Ipale, Patricia Velasquez

1998 ABD yapımı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!