Mümtazer Türköne istifa etti

Güncelleme Tarihi:

Mümtazer Türköne istifa etti
Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 2012 13:10

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurulu Yönetim Kurulu üyeliğine atanan yazar Prof.Dr. Mümtazer Türköne istifa etti.

Haberin Devamı

Türköne, yaptığı açıklamada, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Yönetim Kurulu üyeliğinden istifa dilekçesini, bugün kuruma ilettiğini bildirdi.

Mümtaz'er Türköne, istifa gerekçesini “Bu süreçte özellikle eleştirel aklın, eleştirilerimin, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumuna da Türkiye'deki tartışmalara da katkı sağlayacağını düşünmüştüm. Kurumun ve Cumhurbaşkanlığı makamının haksız yere yıpranmasına sebep olmamak için istifa ettim” sözleriyle açıkladı.

“TÜRKİYE’NİN BİRAZ DAHA BEKLEMESİ GEREKİYOR”

Demokratik ülkelerde, özgürlükçü demokrasilerde her türlü görüşün olması gerektiğini ifade eden Türköne, “Benim gibi düşünen birinin o kurumda faydalı olacağını düşünüyorum, çünkü eleştirel bakıyorum ben. Eleştirinin olduğunu yerde ilerleme olur, bilimin özü eleştiridir. Ama sanıyorum bunun için Türkiye’nin biraz daha beklemesi gerekiyor” dedi. 

Haberin Devamı

Türköne, tepkilere neden olan “kendisine Atatürkçü tanımlamasının yapılmasını hakaret olarak algılayacağı” sözlerinin de arkasında durdu. Türköne, “Elbette Atatürkçü değilim, çünkü benim aklım fikrim var. 1938, aradan geçen süre, bilim, medeni, dünya, modern dünya bütün bunlara sırtımız dönemeyiz. Atatürk bizim için çok büyük bir değer vatan gibi, bayrak gibi. Ama Atatürkçülük, 27 Mayıs 1960’tan sonra icat edilmiş bir darbe ideolojisidir” diye konuştu.

Türköne, böyle eleştirel düşüncelerin kuruma faydalı olacağını düşündüğünü ifade ederken, “Bu eleştirilerin olduğu yerde her zaman daha iyi sonuçlar çıkar, ben de böyle katkıda bulunacaktım, onun imkanının olmadığı ortaya çıktı” diye konuştu

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 21 Aralık 2011 tarihinde Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Yönetim Kurulu üyeliğine Prof. Dr. Mümtaz'er Türköne ile Prof. Dr. İskender Pala'yı atamıştı.

Kendisine Atatürkçü tanımının yapılmasını hakaret olarak algılayacağını söyleyen Türköne'nin atanması tartışmalara neden olmuştu.

KILIÇDAROĞLU: "CUMHURBAŞKANLIĞI MAKAMI RAHATLAMIŞTIR"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, daha önce Mümtazer Türköne'nin, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Yönetim Kurulu üyeliğinden istifa etmesi gerektiğini söylediğini anımsatarak, “İstifa etti. Artık Cumhurbaşkanlığı makamı rahatlamıştır” dedi.

Haberin Devamı

Kılıçdaroğlu, TBMM'deki makamında, ODTÜ'lü öğrencileri kabul ederek, yaklaşık 1 saat görüştü.

TBMM'deki makamından ayrılırken gazetecilerin Türköne'nin istifasına ilişkin sorusu üzerine Kılıçdaroğlu, “Türköne'nin atanmasından sonra Atatürk'e bakış tarzı itibariyle o görevi yapamayacağını, onuru varsa istifa etmesi gerektiğini söylemiştim. İstifa etti. Artık Cumhurbaşkanlığı makamı rahatlamıştır” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!