Muhtarlarla konuştu: Evet'in vebali ağır

Güncelleme Tarihi:

Muhtarlarla konuştu: Evetin vebali ağır
Oluşturulma Tarihi: Mart 19, 2017 21:47

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Dünyanın en az gelişmiş 20 ülkesi başkanlık sistemiyle yönetiliyor. Bir kişiye bütün yetkileri vermişler. Vatandaş inim inim inliyor. O beyefendi kral gibi yaşıyor tepede. Servetine servet katıyor” dedi. Maltepe Belediyesi Küçükyalı Kültür Merkezi’nde muhtarlarla buluşan, ardından Bostancı’da Kars, Ardahan, Iğdır dernek ve federasyonlarının toplantısına katılan Kılıçdaroğlu, özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

LAFLA OLMUYOR

“Önce şu konuda görüş birliği içinde olmamız lazım. Demokrasisi güçlü değilse Türkiye güçlü olmaz. Hukukun üstünlüğü yoksa güçlü Türkiye olmaz. İnsan hakları olmazsa güçlü Türkiye olmaz. Düşünce özgürlüğü yoksa güçlü Türkiye olmaz. Ekonomisi güçlü olmazsa, güçlü Türkiye olmaz. Lafla güçlü Türkiye olmuyor. 

Milli mücadeleyi yöneten, Cumhuriyeti ilan eden bu Meclis’ten yetkileri alıp bir kişiye verelim mi? ‘Yetkiler alınsın, bu Meclis’in işi yok, hatta Meclis’i bile kapatalım’ diyenler varsa gidip ‘Evet’ oyunun altına mühürlerini bassınlar. Vebal onlara aittir. Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne ‘güvenoyu istemeye gerek yoktur’ diyenler, gidip ‘Evet’ oyunun altına mührünü bassın. İtirazımız yok. Vebaline katlanır. ‘Evet’ demenin vebali çok ağır. ‘Başkan partizan olsun’ diyorsanız ‘Evet’e mührünüzü basacaksınız. Başkan ‘Partizan olmasın, tarafsız olsun, devletin sigortasıdır, devleti temsil ediyor’ diyorsanız o zaman ‘Hayır’ın altına mührünüzü basacaksınız. Bu kadar basit.

Haberin Devamı

BİR KHK’LIK İŞİNİZ VAR

Bir muhtar arkadaşımız, ‘muhtarlıklar kapanacak mı?’ diye sordu. Verdiğiniz yetkiye göre bir KHK’lık işiniz var. Belediyeleri kapatamazlar ama muhtarlıklar yerel yönetim değildir. Muhtarlıkları isterse bir kararname ile kapatabilir. Ali kapatmaz ama yarın öbür gün Veli gelir, o kapatılır.

AZGELİŞMİŞ ÜLKELER

Dünyanın en gelişmiş 20 ülkesine bakalım. Amerika hariç tamamında parlamenter sistem var. Dünyanın en azgelişmiş 20 ülkesi başkanlık sistemiyle yönetiliyor. Bir kişiye bütün yetkileri vermişler. Vatandaş inim inim inliyor. O beyefendi kral gibi yaşıyor tepede. Servetine servet katıyor. Yoksulluk, felaket ülkeyi götürmüş. Dünya örneğini veriyorum size. Amerika’da başkanlık var; ama bizim başkanlık gibi değil. Orada eyaletler var. Başkan en zayıf halkadır. Yani bizim başkanlık sistemiyle, Amerika’daki aynı değil. Keşke aynı olsa, hiç ilgisi yok. Dünyada böyle bir örnek de yok.” 

‘HOLLANDA ÖZÜR DİLEMELİ’

Dış politika milli olmak zorundadır. Bizim ülkemizin bir bakanı bir başka ülkeye alınmıyorsa, uçağı indirilmiyorsa, bir başka ülkeye giden bakan sınır dışı ediliyorsa burada hep beraber hareket edeceğiz. Bunun sağı, solu, ortası yok ki. Hollanda ile ilişkilerin yumuşatılmaya çalışıldığını biliyorum. Doğru bulmuyorum. Bu ülkenin bakanını kabul etmemişse en hafif deyimiyle bizden özür dilemesi lazım. Hollanda Başbakanı 8 sefer bizim Başbakan’ı arıyor, ‘Bizde seçimler var, kimse gelmesin’ diyor. Anlaşıyorlar. E niye peki böyle bir olay oldu. Çünkü referandum var. Bu olmamalı. Türkiye’nin itibarı, hepimizin
itibarıdır.

BAKMADAN GEÇME!