Mudanya medya muharebesi

Güncelleme Tarihi:

Mudanya medya muharebesi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 12, 1999 00:00

Haberin Devamı

Henüz güneş doğmadan başlayan koşturmacada haberciler öğlen yemeğini tost ve köfteyle geçiştiriyorlar. Ancak İmralı dönüşü haber atlamamak için rıhtımda sıkı bir koşu tutturmak gerekli. Dürbünlü Mudanyalılar, gazetecilere deniz otobüsünün geldiğini haber vermekle yükümlü. Ne de olsa iki haber saati arasında uyukluyanlanlar yok değil.

Mudanya'ya üs kuran ve özellikle davayı İmralı'da izleme şansına sahip olmayan medya mensupları arasında yeni branşlar oluştu. İşte Mudanya habercilik dünyasının yeni branşları...

Hissediciler

Her sabah Mudanya'dan İmralı'ya giden deniz otobüsünün önünde sotaya yatarak davayı izlemek için adaya gidecek şehit yakınlarını dikkatlice izlemek gerekiyor. Duruşma sırasında ilgi çekebilecek konuşmayı yapacak olanları ve ‘‘günün avukatını’’ tahmin etmek, günün ‘‘haber menüsünü’’ hazırlamak hayati bir önem taşıyor. Hissetme aşamasında en kalabalık ekiple çalışan tv kanalı genelde sonuç alıyor. İlgili kişi tespit edildikten sonra adaya giden ‘‘Şanslı’’ (Duruşmayı izlemek için adaya girebilen) arkadaşına Ö.E'yi (önemli eleman) bildiriyor.

Konuk Kaçırıcılar

Mudanya'da en zorlu görevi ifa eden haberciler bu grupta yer alıyor. Adadan gelen popüler izleyiciyi kapmak hiç te kolay değil. Bunun için sağlam bir ekip çalışması gerekiyor. Duruşma hakimini bile ağlatan hemşire Yıldız Namber'in bir tv kanalı tarafından kaçırılması habercilik tarihinin ‘unutulmazları’’ arasına girdi. Başlı başına bir organizasyon harikası olan kaçırma olayı canlı yayın sonrası da devam ederek ‘‘Hepsi bana’’ teorisini hayata geçirdi. Konuk kaçırıcılar arasında Show TV'den Sedef Şenkal muhteşem bir performans göstererek rakiplerinin arasından sıyrılmayı başardı. Konuk kaçırıcılar sıralamasında Kanal D'den Burak Ersemiz ve Atv'den Nilgün Akay, ve Show Tv'den Özgür Uzun ve Fatih Portakal başabaş mücadele veriyorlar.

Hepimize 5 dakika

Canlı yayına adam kaçırmanın meslek etiğine uygun olmadığını kabul eden bu grubun mensupları, çevre halkı arasında da hoş karşılanmayan bu tarzın ortadan kalkmasını istiyorlar. Konuğun sırayla tüm kanallara çıkmasını benimseyen ‘‘Hepimize 5 dakika’’ gurubunun önde gelenleri arasında Star'dan Murat İde yer alıyor. İde, bu centilmence önerisine karşın iki kez konuk kaçırmayı ihmal etmedi.

Hızlı atlatıcılar

Bizzat kendi arabalarıyla Mudanya'ya gelen görüntü ustaları bu grubun liste başında yer alıyorlar. Yıldız Hemşire'nin kaçırılması sırasında araç ve görüntü takibiyle meslektaşlarını atlatan Atv kameramanı Serkan Tahmaz aynı zamanda usta bir sürücü de olduğunu gösterdi. Aracıyla birlikte kamerasını da kullanabilen Tahmaz'ın diğer bir özelliği; taşlı yolda patinaj çektirerek arkadaki araçlara taş fırlatabilmesi. Kameramanlar arasında Show Tv'den Ozan Pezek ve Kanal D'den Kahraman Tuzcuoğlu ikinci sırayı zorlarken kaygan zeminde kamerasını titretmeyen Show Tv'den Akın Görüntü atlatabilmek için arkadaşının kamerasının aküsünü çıkarmak, arkadan ittirmek, yere düşürmek, aynı kanaldan birden fazla kamerayla konuğun etrafında bina yaparak perdelemek mübah sayılıyor.

Ani Haber Çıkarıcılar.

Her saat başı gerçekleşen canlı yayına haber yetiştirmek kolay olmuyor. Hele haber kaynağı denizin ortasındaysa. Apo davası, Mudanya'da ki bir çay bahçesinin TV'sinden izlenerek yorumlanıyor. TV'de yayınlanacak olan haberi yine bir TV'den izleyerek toparlamaya çalışan haberciler arasında NTV'den Mustafa Erdoğan ve Erdoğan Aktaş ön sıralarda yer alıyorlar. Aktaş, TRT'nin dışında başka bir kaynağın olmamasının fazlaca önemli olmadığını zaten bir gün önceden o günkü gelişmeleri kestirebildiğini sözlerine ekliyor. Bu grupta yer alan habercilerin uzun yıllar Polis ve Adliye muhabirliği yapmış olmalarında fayda var. Türk Ceza Kanunu'nu ve çok iyi bilmeleri gerekiyor. Aksi taktirde telafisi mümkün olmayan hatalar yapılabilir.

Gavurcular

Oldukça itici bir isimle anılmalarına rağmen genelde kolejlilerden oluşan haberci gurubu. Görevleri, duruşma sonrası yabancı gazetecilerden ve gözlemcilerden bilgi almak. Sürekli olarak başka dillerde konuştukları için ilçenin gençlerinin tepkisini üzerlerine çekiyorlar. Hürriyet'ten Meltem Özdemir, Milliyet'ten Bilge Egemen ve NTV'den Fuat Kozluklu grubun öncüleri.

Acil Linkçiler

Yüzlerce metre kablonun ortortalarda dolaştığı naklen yayın araçlarının arasında dolaşmak olanaksız. Yirmi tv kanalının hatasız bir şekilde yayın yapmalarının kahramanları da acil linkçiler. Çok kısa sürede karmakarışık sistemleri kurarak yayının uyduya kadar ulaşmasını sağlayan linkçiler arasında en süratlisi Show'un linkçisi Fahri Küçükyarar. On kişilik işi tek başına hallederek kırılması zor bir rekorun da sahibi.

Şanslılar

Yüzyılın davasını bizzat adada izleyenlere ‘‘Şanslılar’’deniyor. Ancak adadan döndüklerinde kendi kanalları için belirlenen konuğu başkalarına kaptırmadan getirmek ve haberi bir an önce canlı yayına hazırlamak için kutular dolusu vitamin almaları gerekiyor. Aksi taktirde ‘‘hapı yutmak’’zorunda kalabilirler. Akşamki ana haber bültenine kadar süren koşturmaca Bursa yolu üzerindeki İskender Köyü'nde son buluyor. Yavaş yavaş yuvarlanan kadehlerin ardından gündüz yaşanan tatsızlıklar unutuluyor. Ayakkabı ve ceket takasları yapılıyor. Tabii ki bu dostluk yalnızca güneş doğana kadar sürüyor.

Haber denize uçunca

Milliyet Gazetesi'nden Bilge Egemen, haberlerini son hızla ‘‘ağır koşullar’’ altında yazarken rüzgarın azizliğine uğruyor. Haber eskizleri denize uçuveriyor. Rekabet birden yardımlaşmaya dönüşüyor, Kanal D'nin ağır toplarından Burak Ersemiz, Egemen'in yardımına koşuyor.

İki haber arası

Haber saatleri arası her zaman o kadar yoğun olmuyor. Canı sıkılan gazetecilerin, vakit geçirme uğraşlarından biri de balık tutmak. şanslı balıkçı, TRT'den Bayram Kök. Haberde rekabet yetmeyince iş tavlaya vuruluyor.

Kaynak televizyon

Davayı izlemek üzere adaya çıkabilen şanslı gazete ve televizyon muhabirlerinin dışındakiler, gelişmeleri televizyondan takip etmek zorunda.

Konuk pazarlığı

Deniz otobüsünden çıktıktan sonra gazetecilerin elinden ‘‘kurtulan’’ bir konuk, polislerin yardımıyla bir ofise dalarak ‘‘canını kurtarıyor.’’ Pazarlık camdan sürüyor.

Makyajsız olmuyor

Star'ın haber spikeri Gülgün Feyman. Makyaj odası olmayınca, link araçlarının arasında, plastik bir sandalyeyi tuvalet masası olarak kullanıyor. Makyajını yapıyor. Mudanya medya muharebesinde kimsenin kimseyi görecek hali yok. Bu nedenle ünlü Tv sunucusu kendi makyajını kendisi yapmak zorunda. Feyman'ın arkasında Star muhabiri Işın Gürel, akşam haber bülteni için kabloların arasından kendine açtığı küçük alanda hazırlık yapıyor.

Acımasız rekabet

Yüzyılın davasını izlemek için Mudanya sahilinde üs kuran gazeteciler ve televizyoncular kamuoyuna gelişmeleri aktarmak için çeşitli güçlükler yaşıyor. Apo davasını bizzat yerinde izleme şansını yakalayamayan tv ve gazete çalışanları, haberdeki önceliği kaptırmamak için acımasız bir rekabete girişmiş durumdalar. İmralı'daki duruşmayı ikinci plana atabilmek için şeytanın bile aklına gelemeyecek taktiklerle birbirleriyle yarışıyorlar. 250 televizyon ve 180 yerli gazetecinin görev yaptığı Mudanya'da ilçe halkının yanı sıra çevre köylerde yaşayanlar da zaman zaman acımasız rekabetin içinde rol alabiliyorlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!