Mucize yarattınız

Güncelleme Tarihi:

Mucize yarattınız
Oluşturulma Tarihi: Ekim 12, 1997 00:00

Haberin Devamı

Hollanda Başbakanı Wim Kok ile Lüksemburg Başbakanı Jean Claude Juncker, Başbakan Yılmaz'a, ‘‘Türkiye, AB ile ilişkilerinde yılbaşına göre mucize gerçekleştirdi’’ dediler. Strasbourg'dan dönmeden önce bir basın toplantısı yapan Yılmaz, iki lidere de, ‘‘Mucize bizi tatmin etmiyor’’ karşılığını verdi.

AVRUPA Konseyi ikinci liderler zirvesi nedeniyle Strasbourg'a giden Başbakan Mesut Yılmaz'a AB üyesi ülkelerin başbakanları, ‘‘Türkiye, AB ile ilişkilerinde yılbaşına göre mucize gerçekleştirdi’’ diyerek, moral verdiler. Ancak Yılmaz, ‘‘Bu mucize bizi tatmin etmiyor. Çalışmalarımıza devam edeceğiz’’ dedi. Zirve nedeniyle geldiği Strasbourg'da yurda dönmeden önce basın toplantısı düzenleyen Yılmaz, çok olumlu izlenimlerle ayrıldığını söyledi. Strasbourg'da AB üyesi İrlanda, İtalya, Lüksemburg, Portekiz, Hollanda, Belçika ve Fransa başbakanları ile görüşen Yılmaz, bu liderlerle Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecini değerlendirdi. Yılmaz, 12 Aralık'ta Lüksemburg'ta yapılacak zirve ile AB'nin Gündem 2000'in nihai karara bağlanacağını anımsatarak, Türkiye'nin bu genişleme sürecine kendilerinden önceki hükümet zamanında talihsiz koşullar altında yaklaştığını bildirdi. Avrupalı Hür Hıristiyan Demokrat Partiler'in geçen şubatta Türkiye'ye karşı çok olumsuz tutum benimsediklerini de kaydeden Yılmaz, Avrupa Konseyi'nin, AB'nin genişleme önerisinde de Türkiye'ye hiçbir atıfta bulunulmadığını ve komisyon raporunun da kendilerinin hükümete gelmesinden hemen sonra yayınlandığını söyledi. Yılmaz, ‘‘Oysa Türkiye'ye 2 sene önce gümrük birliğine girerken, bunun tam üyelik sürecinin aşaması olduğu söylenmişti. Hükümetimizin hedefi ve en önemli görevi, komisyonun bu yaklaşımını 12 Aralık'taki zirvede revize etmektir. Bunun için yoğun bir trafik izliyoruz’’ dedi.

MUCİZE TATMİN ETMİYOR

Yılmaz, temasları ile ilgili şu değerlendirmede bulundu: ‘‘AB ülkeleri genişleme konusunda henüz mutabakat dahi sağlayamamışlar. Fransa'nın önerdiği aday ülkeler konferansına Türkiye de davet edilecek. Fransa Başbakanı, bu önerilerini üyelere yeniden ilettiklerini ve konferansın yapılması halinde Türkiye'nin mutlaka katılacağını söyledi. Gördüğüm kadarıyla geçen süre içinde Türkiye'ye yaklaşım, olumlu gelişmeler göstermektedir. Bazı başbakanlar, 'Türkiye, yılbaşına göre AB ile ilişkiler konusunda mucize gerçekleştirdi' dediler. Bunda hükümet değişikliğinin önemli etkisi olduğuna inanıyorum.’’ Yılmaz, bir soru üzerine, bu sözleri kendisine söyleyenlerin Lüksemburg Başbakanı Jean Claude Juncker ile Hollanda Başbakanı Wim Kok'un olduğunu bildirdi. Yılmaz, ‘‘Ancak bu mucize bizi tatmin etmiyor. Tam üyelik süreci için hükümet bütün gücüyle çalışmaya devam edecek’’ dedi. Dışişleri Bakanı İsmail Cem ise ‘‘Bir mesafe alındığını görüyoruz. Ancak daha sonuç alınmadı’’ dedi.

Yılmaz, Strasbourg'da Arnavutluk Başbakanı Recep Meidani ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev ile de görüştü. Yılmaz, bu temaslarının da olumlu geçtiğini kaydetti. Yılmaz, başbakanlarla görüşmesinde Avrupalı liderlerin Türkiye'nin iç siyasi durumunu yakından izlediklerini gördüğünü anlattı. Yılmaz, ‘‘Öyle anlaşılıyor ki, Batılı ülkeler Türkiye'de geçtiğimiz aylarda yaşanan gelişmeleri beklemiyorlardı. Çünkü onların Türkiye konusunda daha kötü tahminleri vardı. Şimdi Türkiye'ye ilişkin hiçbir endişe ifade etmediler’’ dedi.

ECEVİT'E BİLGİ VERDİ

Yılmaz, dün 18.45'te Ankara'ya döndü. Yılmaz'ı, Esenboğa Havaalanı'nda Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit ile bazı bakanlar karşıladı. Ecevit, Havaalanı VIP salonunda Yılmaz ile yarım saat görüştü. Yılmaz, Ecevit'in, Türkiye'nin, AB'ye tam üyeliği ile ilgili görüşmelerde bulunmak üzere yarın İsveç ve Finlandiya'ya gideceğini ve aralık ayındaki AB zirvesi öncesi Türkiye'nin tam üyelik süreci hakkında görüşmelerde bulunacağını bildirdi. Yılmaz, bu nedenle Ecevit'e temasları hakkında bilgi verdiğini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!