Mr.Gurme

Güncelleme Tarihi:

Mr.Gurme
Oluşturulma Tarihi: Nisan 12, 1998 00:00

Haberin Devamı

Yemek kitapları

Yemek üzerine yazmaya başladığım ilk zamanlarda ‘obur’ diye adlandırmayı bile haketmeyecek kadar bu konudan uzak bir insandım.

Konu hakkında yaza yaza bir de baktım ki nihayet obur diye adlandırılmayı sonunda hakedecek bilgi sahibi olmuşum.

Bu arada tabii ki yemek konusuna taktım. Ama ne takma, aklınız durur.

Okumalarımın yüzde 80'i yemek ve genelde gastronomi üzerine dönüştü.

Yani anlıyacağınız artık istersem yazılarımda bolca ukalalık yapabileceğim kadar bol malzeme elimde mevcut.

Şimdiden uyarıyorum ki ilerde çok bilgi yüklü gastronomik düşünceler okursanız bu köşede, şaşırmayın.

Bugün size masamın başımdan hiç ayırmadığım kitaplarım hakkında yazacağim.

Meraklıysanız konuya sizlere de yardımcı olurum belki diye düşündüm.

Bunları baştan sona okumasanız da yanınızda bulundurmakta yarar var. Bakarsınız birgün hiç ummadığınız bir anda işinize yararlar.

*

İşte Gastronomi kitap listem;

‘LAROUSSE ENCYCLOPEDİA OF WINE

Şarap hakkında bilmek istediğiniz her türlü bilgi bu 608 sayfalık ansiklopedide yer alıyor. Hatta bilmek istemediğiniz bilgiler bile bu kitapta var. İçinde fazla fotoğraf yok ancak, haritalar ve grafikler son derece yararlı. Tabii bunu yanınızda taşımanız imkansız.

HUGH JOHNSON’S POCKET ENCYCLOPEDİA OF WINE

Yanınızda her an taşıyabileceğiniz ve restoranlarda şarap seçerken özellikle başvurabileceğiniz bir el kitabı. Ülkelere göre yapılan sınıflandırmasıyla ve her şarap hakkındaki özet ama kapsamlı bilgileriyle her yerde iyi şarap peşinde olanların vazgeçilmez kılavuzu.

THE GOURMET ATLAS

Her türlü bitkinin, etin, baharatın kökenlerinin incelendiği, yemeklerin tarihinin verildiği gurmelere özgü 220 sayfalık başvuru atlası. Grafikler, fotoğraflar mükemmel.

CHEESES OF THE WORLD

Dünyadaki bütün peynirlerin kökenleri ve üretildikleri kültürel ortam ile birlikte anlatıldığı ansiklopedi. Özellikle peynir fotoğrafları o kadar canlı ve güzel ki insanın kitabı yiyesi geliyor.

MICHELIN 1998 FRANCE

Yıllardır Fransa'ya gitmiyorum. İçimde öyle bir his var ki kısa süre içinde oralara yolum düşecek. Michelin Fransa'da yemek yemeyi planlayan bir insanın yanından bir an bile ayırmaması gereken rehberdir. Üç yıldız alan restoranlara belki gidemem çünkü hem rezervasyon sorunu var hem de buraları çok pahalı. Ama kesinlikle iki yıldızlıları deneyeceğim.

ZAGAT SURVEY 1998 NEW YORK CITY RESTAURANTS

New York'ta dolaşırken yanınızda mutlaka taşımanız gereken tek rehber. Binlerce kişiyle yapılan araştırma sonucunda restoranlar hakkında çok zengin bilgiler içeren bir rehber olarak çıkıyor her yıl ZAGAT. Buradan seçim yaptığınızda yanılmanız hemen hemen imkansız.

ISTANBUL'DA YEME İÇME SANATI

5 ve 6 numaradakilerin İstanbul için olanı. İstanbul'da gece nerede yemeliyim diye düşünürken başvurulması gereken tek kılavuz.

‘THE ART OF EATING’, M.F.K Fisher

Yemeğe ve yemekle ilgili herşeye tutkun olan bayan Fisher'ın kitabı muhteşem kapağı ile her zaman masadaki kitaplarımın en üstünde duruyor. Fisher'ın yemekle ilgili kısa makalelerinin toplamı olan bu kitabı uzun yıllar boyunca yavaş yavaş okumak için mutlaka satın alın. Fisher ile ilgili olarak W.H.Auden ‘Bugün onun gibi kalemini kullanabilen başka bir insan Amerika’da tanımıyorum' demişti. Bunu da hatırlarsanız kitabın sadece bir yemek kitabı olmadığını da anlarsınız.

‘EATING IN ITALY’,

Faith Heller Willinger:

Italya'da nerede ne yiyeyim sorusuna verilen tek ve son cevap bu kitapta. Bu yanınızdayken İtalya'yı baştan sona dolaşmak dünyanın en keyifli işi olabilir.

‘NOBODY KNOWS THE TRUFFLES THAT...’ George Lang:

Amerika'da yeni çıktı bu kitap. Vakit geçirmeden www.amazon.com'dan ısmarlayıp getirttim. Ünlü şef ve New Yok'taki ünlü Cafe des Artistes'ın sahibi Lang'ın anıları müthiş keyifle okunuyor.

‘THE MAN WHO ATE EVERYTHING‘ Jeffrey Steingarten

Vogue dergisinin yemek editörü Steingarten'ın makalelerinden oluşan bu kitap hem çok öğretici hem de son zamanlarda okuduğum en güzel mizah kitabı. Bunu okudukça yemeğe kafayı takmanın ne anlama geldiğini görüyorum ve acaba benim de sonum böyle mi olacak diye fevkalade üzülüyorum.

‘THE BUTTER DID IT', Philis Richman:

‘The Butler did it' (Cinayeti uşak işledi) üzerine kelime oyun yapılıp ‘Cinayeti Butter( tereyağı) işledi' şekline dönüştürülerek adlandırılan yemek/cinayet romanı. Gastronomi ve dedektif romanı hobilerini aynı anda tatmim eden az sayıda eserden biri.

‘WAITING' Bruce Griffin Henderson

Garsonların çalışırken başlarına gelen komik ve tuhaf olayları onların kendi ağızlarından anlatan kitap.

‘TRATTORIA COOKING' Biba Gaggiano

Evde İtalyan yemeği pişirmek isteyenler için vazgeçilmez bir kaynak. Reçeteler son derece basit ve kolay uygulamaya açık. Risotto yapmayı ben buradan öğrendim.

*

Ve dergiler

Wine Spectator

Eğer şaraba tutkunsanız mutlaka abone olmalısınız. Ayrıca www.winespectator. com adresinden Internet'den de bağlanabiirsiniz. Nisan sayılarında bir New York özel eki yapmışlar böyle şey ne gördüm ne de duydum. Olağanüstüydü. Oralarda bir tanıdığınız fila varsa bunu mutlak edinin.

EAT SOUP

İngilizler tarafından çıkarılan muhteşem bir dergi. Hem eğlenceli hem de bilgi verici. Özellikle Londra restoranlarında yaşanan büyük patlamadan sonra dergi daha da bir güzelleşti.

GURME

Türkiye'deki tek gerçek gurme ve keyif dergisi. Gerçi mizanpajı büyük ölçüde Saveur adlı dergiden kopye edilmiş ama olsun yine de her ay dört dörtlük çıkıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!