Mozart yorumlarıyla Fazıl Say Türkiye'de

Güncelleme Tarihi:

Mozart yorumlarıyla Fazıl Say Türkiyede
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 04, 1998 00:00

Haberin Devamı

Piyanist Fazıl Say'ın, turnesi dün başladı. Sanatçı,turne kapsamında 10 Mayıs'ta Ankara Atatürk Spor Salonu'nda, 11 Mayıs'ta İzmir Hilton'da 12 Mayıs'ta İstanbul Aya İrini'de çalacak.

Son beş yıldır klasik müzik alanında başarılı konserler ve CD kayıtlarıyla adını duyuran 28 yaşındaki Türk besteci ve piyanist Fazıl Say'ın, İstanbul, Ankara ve İzmir'i kapsayan Türkiye turnesi Aya İrini'de başladı. Warner Music France ile uzun süreli bir plak anlaşması imzalayan Fazıl Say'ın şubat ayında Fransa'da yayınlanan ve bir numara olan, Mozart Piano Sonatos & Variations adlı albümü mayıs ayında Türkiye'de de piyasaya sunulacak. Albüm, Ahmet Ertegün tarafından Atlantic Record etiketiyle ABD'de yayınlanacak ve eylül ayında tüm dünyaya dağıtılacak.

Mozart'ın eserlerini yorumlayarak bir risk aldığını söyleyen Say, sözlerini şöyle sürdürüyor: ‘‘20'nci yüzyılda Mozart'ın eserlerinden yapılmış 20-30 bin albüm var. Benimki onlardan biri. Bir bestecinin eserleri üç albümde çalınmışsa dördüncüsünü yapmak daha kolay. Sadece bugüne karşı değil tarihe karşı riskli. Ama bu beni çok fazla ilgilendirmiyor. Kendimden emin olduğum için böyle bir şeye kalktım.’’

Say, albümde Aşık Veysel anısına Kara Toprak yorumunda bağlama ve ud sesine yakınlaşmak için çeşitli teknikler denemiş. Sonunda piyanonun tellerine dokunarak doğu müziği tınılarını yakalamış. Kayıtlar sırasında seyircinin verdiği enerjinin eksikliğini duyan sanatçı, ‘‘Bugüne kadar 300-400 konserde insanlara çaldım. Kayıtlara karanlık, sadece kırmızı bir ışığın olduğu salonda tek başıma çalarak başladım. İlk gün sonuca ulaşılamadı. İkinci gün kim varsa yanıma gelsin dedim. Bu albüm yarı canlı kaydedildi. Seyircinin olması biraz daha moral veriyor. Alkış sesi duymak ortamı değiştiriyor, sıcak tutuyor. Seyirciyle ilişki müziğe birşeyler katıyor’’ diye konuşuyor.

Son yıllarda dünyada klasik müziğin popülerleştirilmesine sıcak bakmayan Say, ‘‘Klasik müzisyenler tangolar kaydediyor. Klasiğin kültürüne uygun olmayan bu pop patlamasının tehlikeli olmadığı söylenemez. Klasik müzik derine inen konudur. Savunma yöntemleri aranıyor yıllardır. Popun beni şaşırtıyor ve etkiliyor dediğim çok az öğesi var. İzlandalı Björk'ün sanat yaptığına inanıyorum. Kaset satışı beni ilgilendirmiyor. ‘Onun Arabası Var' bana birşey katmıyor. ‘Oynama Şıkıdım Şıkıdım' bana sanatsal açıdan analiz edilecekse hata medyaya düşüyor. Daha düzeyli davranmalı. Önce sanatçı mı değil mi ona karar vermeli’’ diyor.

Avrupa basını tarafından 21'inci yüzyılın önemli piyanistlerinden biri olarak görülen Say, 65 milyonluk bir ülkeden böyle sanatçılar çıkmasının zorunlu olduğunu söylüyor.Say’ın eşi Gülyar Say’da piyanist.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!