Mostar Köprüsü nerede, hangi ülkede? Mostar Köprüsü'nün tarihi ve özellikleri

Güncelleme Tarihi:

Mostar Köprüsü nerede, hangi ülkede Mostar Köprüsünün tarihi ve özellikleri
Oluşturulma Tarihi: Haziran 18, 2022 15:54

Mostar Köprüsü'ün nerede olduğu araştırılıyor. Mostar Köprüsü 1566 yılında Mimar Sinan'ın öğrencisi olan Mimar Hayreddin tarafından inşa edildi. Şehrin Boşnak ve Hırvat kesimlerini birbirine bağlayan bu önemli yapı, zamanla hoşgörünün de simgesi oldu. Peki Mostar Köprüsü nerede, hangi ülkede? Mostar Köprüsü'nün tarihi ve özellikleri

Haberin Devamı

Mostar Köprüsü, Mimar Sinan'ın öğrencisi olan Mimar Hayreddin tarafından 1566 senesinde inşa edildi. 9 Kasım 1993 tarihinde de Boşnak-Hırvat Savaşı esnasında Hırvat kuvvetleri tarafından yıkıldı. Köprü yıkıldığı zamana kadar 427 yıl kullanıldı. Daha sonra Mostar Köprüsü, UNESCO ve Dünya Bankası’nın öncülüğünde yeniden inşa edildi. Peki Mostar Köprüsü nerede, hangi ülkede? İşte konuyla ilgili detaylar...

MOSTAR KÖPRÜSÜ NEREDE, HANGİ ÜLKEDE?

Bosna-Hersek'in Mostar kentini tam ortadan ikiye bölen Mostar Köprüsü, Neretva Nehri’nin üzerinde bulunan yaşlı bir yapıdır.

Tarihi ve mimari açıdan çok önemli bir yere sahip olan bu yapı, yüzyıllardır binlerce insanın bir kıyıdan başka bir kıyıya geçişini sağlamıştır. Bu özelliği sayesinde fiziksel ve manevi bir köprü görevi görür. Kardeşlik simgesi olarak da bilinen Mostar Köprüsü, 1997 yılında UNESCO ve Dünya Bankası’nın öncülüğünde köprü yeniden inşa edilmeye başlandı. Kardeşliğin ve hoşgörünün simgesi haline gelen bu köprü, eski Mostar şehri ile birlikte 2005 yılından beri UNESCO Dünya Mirası Listesinde yer alıyor.

Haberin Devamı

MOSTAR KÖPRÜSÜ'NÜN TARİHİ

Mostar Köprüsü, 1566 yılında, Mimar Sinan’ın öğrencisi olan Mimar Hayreddin tarafından inşa edildi. Köprü, bölge halkı arasında o kadar sevildi ki bölge sonradan bu isimle anılmaya başladı. Osmanlı İmparatorluğu'nun ana kenti olarak bilinen Hersek, daha sonra Mostar olarak anıldı. Tam 427 yıl boyunca ayakta kalan bu köprünün aldığı en büyük darbe ise, 9 Kasım 1993’te Bosna-Hersek Savaşı sırasında oldu.

Mostar köprüsü, yüzlerce yıllık barışın simgesi haline geldi. Bosna Hersek Savaşının yaraları yavaş yavaş sarılırken dahi gözler her zaman Mostar Köprüsü'ndeydi. Bu nedenle 427 yıl boyunca ayakta kalan ve sonunda yorgun düşerek yıkılan Mostar Köprüsü, UNESCO ve Dünya Bankası’nın öncülüğünde yeniden inşa edilmeye başlandı. Mimar Sinan'ın da eski öğrencileri kalmamıştı. Köprüden arda kalan taşlara uygun yeni taşlar yapılarak köprünün yeniden inşa edilmesi sağlandı.

MOSTAR KÖPRÜSÜ ÖZELLİKLERİ

Mostar Köprüsü, Bosna Hersek şehrini ortadan tam ikiye ayırıyor. Yüzlerce insanı birbirine bağlayan bu köprü, kardeşliğin ve barışın simgesi halini aldı. Dönemin gençleri, sevdiklerine aşkını ispat etmek ve cesaretini kanıtlamak için 30 metre uzunluğundaki ve 24 metre yüksekliğindeki Mostar Köprüsü'nden atlayarak bunu atlayışları gelenek haline getirdiler.

BAKMADAN GEÇME!