Moskova manzaraları

Güncelleme Tarihi:

Moskova manzaraları
Oluşturulma Tarihi: Mart 06, 2012 00:00

Rusya Başbakanı Vladimir Putin’in üçüncü kez devlet başkanlığına seçilmesinin ardından başkent Moskova sokaklarına dökülen muhalifler polisle çatıştı. Muhalefetin önde gelenlerinin de aralarında bulunduğu 250 kişi gözaltına alınırken Putin, taraftarlarıyla bir araya gelerek zaferini kutladı.

Haberin Devamı

BAŞBAKAN Vladimir Putin’in oyların yüzde 64’ünü aldığı pazar günkü seçimleri protesto için başken Moskova’nın ünlü Puşkin Meydanı’nda toplanan muhalifler karşılarında polisi buldu. Yaklaşık 40 bin kişinin katıldığı protesto gösterisi için belediyenin tanıdığı iki saatlik süre dolunca kalabalık yavaş yavaş dağılmaya başladı. Ancak genelde solculardan oluşan 3 bin kişilik grup, liderleri Sergey Udaltsov önderliğinde meydanda kalarak çadır kurma girişimi başlattı. Solcu grubun mitingi süresiz protestoya dönüştürme girişimine muhalefetin önde gelen diğer isimleri Aleksey Navalni, İlya Yaşin ve Yevgeniya Çiçvarkina da katıldı.

RUSYA BU GÖRÜNTÜLERİ TARTIŞIYOR / WEB TV

RUSYA'DA SEÇİM GÜNÜ / FOTO GALERİ

Birkaç uyarıdan sonra meydanda kalan göstericilere çevik kuvvet müdahale etti. Yukarıda adı geçen dört muhalif liderin yanı sıra 250 kadar gösterici polis tarafından gözaltına alındı. Navalni ile birlikte bazı göstericiler birkaç saat sonra serbest bırakıldı.

Haberin Devamı

Erdoğan’dan kutlama

Başbakan Tayyip Erdoğan, seçim zaferinden dolayı Putin’i kutladı. Başbakanlık Basın Merkezi’nden yapılan açıklamaya göre, Başbakan Erdoğan, Putin’i telefonla arayarak devlet başkanlığı seçimindeki başarısından dolayı tebrik etti. Görüşmede Putin, Türkiye’ye büyük önem verdiklerini belirterek, bundan sonraki süreçte de ikili ilişkileri daha ileri düzeye taşımak için çaba harcayacağını ifade etti. Kremlin Sarayı, Başbakan Erdoğan’ın dışında İngiltere Başbakanı David Cameron ve Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez’in de Putin’i telefonla arayarak tebrik ettiğini, Suriye ve Çin’in ise mesajla kutladığını duyurdu.

AGİT’e göre seçimlerde yaşanan sıkıntılar:

Seçimlerde uluslararası gözlemci bulunduran Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) açıkça, seçimlerde yolsuzluk yapıldığını ve bunun da Putin’e yaradığını öne sürdü.

* Birçok kimse, kendi çalıştıkları KİT binalarında ya da patronlarının dikkatli gözleri önünde oy kullandı. Bazılarıyla, ikâmetgâhlarına uygun olmayan sandıklarda oy verdi.
* İki milyondan fazla boş oy pusulası açığa çıktı, bunların devlet şirketlerinin çalışanlarınca toplanıp oya dönüştürülmesi sağlandı.
* Yüzbinlerce insan otobüslerle oradan oraya taşındı, bu kişilere boş oy pusulaları verildi, oy kullanmaları sağlandı.
* Dağıstan’daki bir oy sandığını canlı olarak gösteren web kamerasına, sandığın içinin iki kişi tarafından nasıl doldurulduğu yansıdı.
* Bazı kişiler, para karşılığında, kendi sandıklarının dışında, isimlerinin ek liste olarak belirdiği başka bir sandıkta mükerrer oy kullandı.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!