Moskova 850 yaşında

Güncelleme Tarihi:

Moskova 850 yaşında
Oluşturulma Tarihi: Eylül 07, 1997 00:00

Haberin Devamı

Rusya'nın başkenti Moskova, kuruluşunu 850'nci yılını çoşkuyla kutluyor. Yeni Rusya'nın görkemli ve zengin bir ülke olduğunu ispatlamak istercesine, yüzbinlerce dolar harcanarak başta Kızıl Meydan olmak üzer, tüm cadde ve meydanlar ışıklandırılıp süslendi. Bu görkemli kutlamalardan etkilenen bazı yaşlı Ruslar, Belediye Başkani Yuriy Lujkov' tebrik ederek ‘‘Biz 50 yıl önce 1947 yılında, Stalin hayattayken Moskova'nın 800'üncü yılını gördük. Şimdiki kutlamalar çok daha iyi’’ diye konuştular.

Önceki akşam Devlet Başkanı Boris Yeltsin'in konuşmasıyla açılışı yapılan 3 günlük kutlamalar, Kızıl Meydan'da konser ve havaifişek gösterileriyle başladı. Yerli ve yabancı konuk sanatçılar, dev sahnelerden gençleri eğlendirirken Kremli semaları havaifişek ışıkları altında kaldı.

CAMİ AÇILDI

Rusya'nın resmi dini Ortodoks Hıristiyan olmasına rağmen 147 milyo nüfusun üçte birinin Müslüman olması nedeniyle Moskova’nın 850'nci kuruluş yıldönümünd bir cami de açıldı. Anıt Tepesi olarak bilinen ve İkinci Dünya Savaşı yıllarında ölenleri anısına yapılan park içindeki caminin açılışına Kazakistan Devle Başkanı Sultan Nazarbayev, Rus Dışişleri Bakanı Yevgeniy Primakov, Moskov Belediye Başkanı Yuril Lujkov ve Türkiye'den de Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nur Yılmaz katıldı. Cami, Rusya Müslümanları Müftülüğü'nün önerisiyle inşa edildi. Açılışta Devlet Başkanı Boris Yeltsin'in mesajı okundu.

Lazer gösterisi

Moskova'nın 850'nci kuruluş kutlamaları sırasında Fransız müzisye Jean Michael Jare, lazer ve müzik gösterisi gerçekleştirilecek. Bu arada ünlü manken Claudia Schiffer'ın sevgilis Amerikalı illüzyonis David Copperfild de büyük bir gösteri yapacak.Öte yandan Moskova'da yeni camininin açılışında bir konuşma yapan Belediye Başkanı Lujkov ‘‘Şimdiye kadar bizi tanrı korudu. Çokuluslu v değişik kültürlerin yaşadığı ülkemizde bugüne kadar dini savaş çıkmadı ve umarım çıkmayacak. Bu camiyi politika ya da gösteriş olsun diye açmıyoruz. Rusya topraklarında yaşayan Müslümanların da Hıristiyanla kadar devletin gözünde eşit görüldüğünü bilmelerini istiyoruz’’ diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!