Mona Lisa fantezisi

Güncelleme Tarihi:

Mona Lisa fantezisi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 12, 2001 01:32

Fransa'nın Cholet kentindeki Mona Lisa (La Joconde) Sergisi, 20. yüzyıl sanatçılarının sayısız eserini bir araya getiriyor.

Fransa'da kapıcı kadınlara ‘‘La Joconde’’ deniyor. Bir yere gittiklerinde kapıya bıraktıkları ‘‘La Joconde merdivenleri siliyor’’ yazılı kağıt bile bir sanat eserine konu olmuş...

Mona Lisa ya da La Joconde (La Gioconda) denilen portreyi Leonardo da Vinci 1503-1507 arasında (muhtemelen 1506'da) yapmıştı. Bu tablo, zaman içinde ‘‘ebedi kadınlığın’’ sembolü, vazgeçilemez bir tema ve bir fetiş haline geldi. Belki bunun nedeni, Toskanalı büyük sanatçıya ilham kaynağı olan model hakkında elimizde hiçbir bilgi olmamasından kaynaklanıyor.

Mona Lisa tablosu 20. yüzyılda birçok sanatçıya ilham kaynağı oldu. Bir tema üzerine bestelenen varyasyonlar gibi, birçok sanatçı bu esrarengiz kadını çeşitli kılıklara, biçimlere sokarak, içinde bulunduğu mekanı değiştirerek yeni eserler yarattı. Şimdi bunlar, Fransa'nın batısında küçük bir kent olan Cholet'de üç müzede sergileniyor. Mona Lisa sergisi 28 Ekim'e kadar sürecek. Sergiye ‘‘Jocondissima’’ ismi verilmiş.

Leonardo'nun ünlü portresi ise salı hariç her gün Paris'teki Louvre Müzesi'nde görülebiliyor. Şu sıralarda kendine ait bir bölümde bulunuyor küçük portre. Burada geçici bir süre için kalacak. Çünkü Louvre Müzesi, 3.5 milyon dolarlık bir projeyle ünlü kadına yeni bir bölme yapıyor. Kendi salonu tamamlandığında ise yüksek teknoloji ürünü bir camekanın ardına geçecek. Ancak her gün kendisini ziyarete gelen turist kalabalığı hiçbir zaman azalmayacak kuşkusuz.

Dünya tarihinde, Mona Lisa kadar araştırmaya konu olan bir başka tablo yok. Yüzündeki gülümsemeyle ilgili olarak Harvard Üniversitesi'nden nörolog Dr. Margaret Livingstone'un açıklamasını okuyalım:

‘‘Leonardo Mona Lisa'nın yüzündeki tebessümü, gölge oyunlarıyla bilinçli olarak yapmış. Mona Lisa'nın yüzündeki gülümseme, doğrudan ağzına bakılmadığı zaman görülüyor. Eğer resmin arka planına veya Mona Lisa'nın ellerine bakarsanız, Mona Lisa daha fazla gülümser. Çünkü insan beyni, iki farklı bölgeyi algılama yetisine sahiptir.’’

Bundan önce de bu gülümsemeyle ilgili çeşitli açıklamalar öne sürülmüştü. Örneğin 16. yüzyılda sanatçı Giorgio Vasari, Mona Lisa'nın hamile olduğu için böyle gülümsediğini iddia etmişti. Kimileri Mona Lisa'nın astımlı olduğunu, kimileri ise yüz felci geçirdiğini öne sürdüler.

Melbourne Üniversitesi'nde psikolog Dr. Michael Nicholls başkanlığında sürdürülen bir araştırmada da 1500 portre ve yüzlerce fotoğraf incelendi. Kadınların yüzde 68'inin sol yanakları görülecek şekilde poz verdiği ortaya çıktı. Mona Lisa, bu örnekler arasında birinci sırayı alıyordu. Bilim adamları, kadınların sol yanaklarının duygusal özelliklerini yansıttıklarını iddia ederek bitirdiler araştırmalarını...
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!