Mobil WC kriterleri

Güncelleme Tarihi:

Mobil WC kriterleri
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 21, 2008 00:00

Sağlık Bakanlığı, konser alanları ve fuarlarda yaygın olarak kullanılan mobil tuvaletlerin standartlarını belirleyen bir genelge yayımladı.

BM’nin 2008’i Tuvalet Yılı ilan etmesi nedeniyle Sağlık Bakanlığı bir genelge yayınlayarak, başta kurban kesim alanları olmak üzere mobil tuvalet yapılabilecek alanları sıraladı. Bakanlık ayrıca, mobil tuvaletlerin sahip olması gereken stantartları da belirledi.

SAĞLIK Bakanlığı, BM’nin 2008 yılını ’Tuvalet Yılı’ ilan etmesi nedeniyle Türkiye genelinde konser alanları ve fuarlarda yaygın olarak kullanılan mobil tuvaletlerin standartlarını belirleyen bir genelge yayımladı.

Gerekli vasıfları taşımayan tuvaletlerin birçok çevre ve toplum sağlığı sorunlarına neden olacağına dikkat çekilen genelgede, mobil (taşınabilir) tuvalet yapılabilecek alanlar şöyle belirlendi: "Kurban kesim alanları, duraklar, parklar, piknik alanları, sahil kenarları, iftar çadırları, açık oto pazarları, festival ve konser gibi etkinliklerin yapılacağı alanlar, afet bölgeleri, inşaat alanları, zirai alanlar, sanayi alanları, seyyar satıcıların yoğun olarak bulunduğu yerler."

Temizlenebilir malzeme

Sağlık Bakanlığının genelgesinde, mobil tuvaletlerin sahip olması gereken standartlar ise şöyle sıralandı:

Kabinler kurulup kaldırılabilecek şekilde dizayn edilecek. Kabin yıkanabilir, kolay temizlenebilir şekilde paslanmaz ve sızdırmaz malzemeden olacak. İhtiyaç halinde araç yaklaşması zor yerler için taşınabilir sıvı atık tankları olacak.

İç genişlikleri en az bir metre, yükseklikleri ise 2 metre olacak. Kapı dış ve açılacak şekilde içten kilitlenebilir ve kendiliğinden kapanabilir sistemde yapılacak. İçeride birisinin bulunduğunu gösterir şekilde meşgul işareti bulunacak.

Kabinin iç tarafında sıvı atık deposu olacak, deponun dış tarafa doğru havalandırması bulunacak. Kabinlerin ara temizlik ve kontrolü için yeterli sayıda görevli personel bulundurulacak.

Hizmetin güvenli, kaliteli, sağlıklı ve belirli bir standartta yürütülmesi açısından mobil tuvalet hizmeti verecek kamu ya da özel sektör temsilcilerinin AB standartlarındaki belgelere sahip olması gerekecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!