‘Mobbing’e Meclis eli

Güncelleme Tarihi:

‘Mobbing’e Meclis eli
Oluşturulma Tarihi: Haziran 12, 2010 00:00

Çalışmalarına şikâyet dilekçeleriyle yön veren TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu, başvuruları dikkate alarak, ‘mobbing’ denen ‘işyerinde her türlü yoğun baskı ve tacizleri’ ayrı bir gündem maddesi yapmaya karar verdi. Bir alt komisyon, şikâyetleri inceleyip önlemlerle ilgili rapor verecek.

TBMM, gündemine ilk kez, modern hayatın başlıca sorunlarından biri olan “işyeri tacizlerini (mobbing)” alıyor. TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu, işyeri tacizleriyle yöneticinin alt kademe çalışanlara psikolojik şiddet uygulaması anlamına gelen ‘mobbing’ olaylarını ele alacak.

Alt komisyon inceleyecek

Komisyon, “Çocuk gelinler”, “kadına yönelik şiddet” ve “erkek çocuk doğurma baskısı” gibi konularda yapılan çalışmalara ek olarak, özellikle kadınları mağdur eden ‘mobbing’ konusunda da özel çalışma yapacak. Çalışmalarına Meclis’e gönderilen şikâyet dilekçeleriyle yön veren komisyon, başvuruları dikkate alarak, “işyeri tacizleri”ni ayrı bir gündem maddesi yapmaya karar verdi. TBMM’nin tatilinden sonra kurulacak alt komisyon, bu şikayetleri inceleyecek ve önlemlerle ilgili rapor hazırlayacak. Komisyon, sadece işyerlerinde kadınların uğradığı taciz olaylarını değil, her türlü baskı ve psikolojik şiddete karşılık gelen “mobbing” olaylarını da araştırmayı planlıyor.

Mobbing nedir?

MOBBING, “psikolojik şiddet, baskı, kuşatma, taciz, rahatsız etme veya sıkıntı verme” anlamında kullanılıyor. Önceleri, çocukların birbirleriyle olan zorbalık ilişkilerini tanımlamakta kullanılan ‘mobbing’, 1950-1960’lı yıllardan sonra “işyerlerinde her türlü baskıya karşılık” kullanılmaya başlandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!