Mladiç Hollanda’da

Güncelleme Tarihi:

Mladiç Hollanda’da
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2011 10:17

Bosna'daki savaş sırasında Srebrenitsa'da 8 bin insanın katledilmesi, birçok masum sivilin hunharca öldürülmesi, çok sayıda kadının tecavüze uğraması gibi suçların sorumlusu olarak Lahey'deki savaş suçları mahkemesinde yargılanacak olan Ratko Mladiç, Hollanda’ya getirildi.

Haberin Devamı

Sırbistan devletine ait özel uçakla Hollanda’ya getirilen “Bosna Kasabı” 69 yaşındaki Mladiç, Rotterdam ‘The Hague Airport’ havaalanından alınarak yoğun güvenlik önlemleri altında Lahey kentine getirildi. Scheveningen hapishanesindeki 15 metrekarelik hücresine konulmadan önce sağlık kontrolünden geçirilecek olan Mladiç’in kısa süre içerisinde Lahey’deki savaş suçları mahkemesine çıkarılması bekleniliyor.

Mladiç, Lahey’deki mahkemede, 1992-1995 yılları arasındaki Bosna – Hersek savaşı sırasında sivillere karşı suç işlemek, Srebreniça’da soykırım yaparak binlerce kişinin ölümüne neden olmak suçlarından yargılanacak.

İTİRAZI REDDEDİLMİŞTİ

Belgrad  Yüksek Mahkemesi Savaş Suçları Bölümü Başsavcı Yardımcısı Bruno Vekariç, Mladiç'in avukatı Miloş Şalyiç'in dün öğleden sonra posta yoluyla yaptığı itirazın bugün ellerine ulaştığını ve Belgrad Yüksek Mahkemesi'nin bu kararı görüştüğünü ancak Mladiç'in itirazının reddedildiğini bildirdi.

Haberin Devamı

Doktorlar, Mladiç'in Lahey'e sevk edilmesi için 'sağlık durumunun müsait olduğuna' yönelik rapor vermesi üzerine Belgrad mahkemesi, Bosnalı Sırpların eski liderinin Lahey'e gönderilmesine hükmetmişti. Mladiç de bu kararı temyize götürmüştü.

Mladiç bugün TSİ 18:00 sularında Sırp polisinden oluşan bir konvoy eşliğinde kaldığı hapishaneden ayrılarak Belgrad Havaalanı'na doğru yola çıkarken havaalanı olağan trafiğe kapatılmıştı. 18:40 itibarıyla Sırbistan Adalet Bakanı Mladiç'in uçağa bindirilerek Lahey'e doğru yola çıktığını açıkladı.

Vekariç, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, Adalet Bakanının imzasının ardından Mladiç'in Lahey'deki mahkemeye sevkiyle ilgili başka prosedürün kalmayacağını ifade ederek, “Ancak Mladiç'i ne zaman Lahey'e göndereceğimizi güvenlik gerekçesiyle açıklamayacağız” dedi.

"İNSANİ BİR DURUMDU"

“Mladiç'in, bu sabah 1994 yılında babasının Bosna'da işlediği suçları öğrenmesinin ardından 23 yaşında intihar eden kızının mezarını ziyaretiyle” ilgili bir soruyu Vekariç, “Mladiç, hayatında belki de son kez kızının mezarını ziyaret etti. Bu insani bir durumdu. O nedenle izin verildi” şeklinde yanıtladı.

Haberin Devamı

Savcılık ve mahkeme yetkilileri, Mladiç'in kızının mezarını ziyaret etmek için yaptığı talebi değerlendirip kabul etmişti. Mladiç'i taşıyan beyaz zırhlı araç ile ambulansın bulunduğu konvoyun, özel tim eşliğinde 06.20 sularında cezaevinden ayrılarak Topçider Mezarlığı'na gittiği, 07.30 civarında geri döndüğü belirtilmişti.

Mladiç'in, tutuklandığı ilk günden beri, kızı Ana'nın mezarını ziyaret etmek için talepte bulunduğu ifade ediliyordu.

TORUNLARINI GÖRÜNCE AĞLADI

Bosna'daki savaş sırasında Srebrenitsa'da 8 bin insanın bir günde katledilmesi, birçok masum sivilin hunharca öldürülmesi, çok sayıda kadının tecavüze uğraması gibi suçların sorumlusu olarak Lahey'deki savaş suçları mahkemesinde yargılanacak olan Ratko Mladiç'in dün ilk kez torunlarını gördüğü ve ağladığı belirtildi.

Haberin Devamı

Avukat Miloş Şalyiç, müvekkilini, 10 yaşındaki kız torunu Anastasya ve 5 yaşındaki erkek torunu Stefan'ın ziyaretine geldiğini söyledi.

Mladiç'in torunlarıyla ilk kez görüştüğünü ileri süren avukat Şalyiç, “Mladiç, torunlarının geleceğini öğrendiği zaman gözyaşı dökmeye başladı. Benim uyarım üzerine gözyaşlarını silip torunlarıyla kucaklaştı. Ancak kucaklaşma sırasında Mladiç yeniden gözyaşı döktü. Çünkü o torunlarını ilk kez görüyordu.”

Bu arada, Mladiç'in oğlu Darko'nun çocukları olan Anastasya ve Stefan, babalarıyla birlikte geldikleri tutukevinde dedeleriyle yaklaşık 2 saat görüştü.

CLINTONLARI ŞAHİT GÖSTERECEK

Öte yandan savaş suçundan tutuklanan Mladiç'in, ABD eski Başkanı Bill Clinton ile şu anki Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ı mahkemede tanık olarak göstermek istediği bildirildi.

Haberin Devamı

Mladiç'in avukatı Miloş Şalyiç, “Lahey'deki savunmanın temel fikri Mladiç'in hiçbir suçun sorumlusu olmadığı, görevini yerine getirerek, kendi milletini savunduğu unsuru olacaktır” dedi.

Miloş Şalyiç, müvekkili Ratko Mladiç'i dün Belgrad Yüksek Mahkemesi Savaş Suçları Bölümü tutukevinde ziyaret ettikten sonra, mahkeme önünde Anadolu Ajansı muhabirinin sorularını yanıtladı.

“Mladiç'i Lahey'de nasıl savunacakları” yönündeki soruyu Şalyiç, “Lahey'deki savunmanın temel fikri Mladiç'in hiçbir suçun sorumlusu olmadığı, görevini yerine getirerek, kendi milletini savunduğu unsuru olacaktır” şeklinde yanıtladı.

Şalyiç, “Duruşmaya kimleri tanık olarak çağıracaksınız?” sorusu üzerine, Mladiç'in kendisine 15-20 kişilik bir liste yazdırdığını belirtti. Bu listede savaş zamanında ABD Başkanı olan Bill Clinton ile şu anki Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'un ve savaş zamanında NATO Güneydoğu Avrupa Müttefikleri Komutanı'nın da isimlerinin bulunduğunu belirten Şalyiç, “Mladiç, bu kişilerin Lahey'deki mahkemeye tanık olarak çağrılmasını istedi. Biz de müvekkilimizin bu talebini yerine getirmek için mahkemeye gerekli başvuruda bulunacağız” dedi.

Haberin Devamı

“Mladiç'in Lahey'e birkaç gün içinde sevk edilmesi gerçekçidir” diyen Şalyiç, ancak kendilerinin itirazlarını birkaç saat içinde yetkili mercilere yapacaklarını kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!