MİT’ten paket servis

Güncelleme Tarihi:

MİT’ten paket servis
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 22, 1999 00:00

Haberin Devamı

Avrupa'daki kilit PKK’lı müthiş bir operasyonla Türkiye’de

Terör örgütünün Avrupa ve Ortadoğu'daki kilit adamı ‘‘Cemil ve Mehmet Hoca’’ kod adlı Cevat Soysal, Apo'nunkine benzer bir operasyonla ele geçirildi. MİT'ten yapılan açıklamada, Soysal'ın Avrupa'da bir seyahat sırasında farkedildiği ve yakalanarak Türkiye'ye getirildiği bildirildi. Soysal'ın hangi ülkede yakalandığı konusunda ise bir açıklama yapılmadı.

PKK'nın başı, bebek katili terörist Abdullah Öcalan'ın geçen şubat ayında nefes kesen bir operasyonla Kenya'da ele geçirilmesinin ardından, Türk güvenlik güçleri dün üçüncü zafere de imza attı. Öcalan ve PKK'nın ikinci adamı Şemdin Sakık'ın ardından, dün de örgütün Avrupa ve Ortadoğu'daki kilit adamlarından Cevat Soysal, Öcalan'ın yakalanmasına benzer bir taktikle MİT tarafından yurtdışında ele geçirilerek Türkiye'ye getirildi. PKK'nın bu önemli adamının ele geçirilmesinde Öcalan'ın istihbarat birimlerine ve DGM Savcısı'na verdiği ifadeleri etkili oldu. Öcalan, ele geçirildiği Kenya'ya Mehmet kod adını kullanan Cevat Soysal ile gittiğini ifadelerinde açıklarken, bu kişinin Romanya ve İtalya'da PKK'nın sorumluluğunu üstlendiğini ve HADEP ile bağlantılarını kurarak Türkiye'deki eylemleri organize ettiğini açıklamıştı.

ALMANYA KORUMUŞ

Terörist Soysal'ın üzerinde, Alman Hükümeti tarafından siyasi mültecilere verilen bir resmi seyahat belgesi çıktı. 37 yaşındaki Soysal'ın Türkiye'deki PKK yanlısı kadroları kitlesel şiddeti geliştirmeleri yönünde organize etmeye çalıştığı ve özellikle Öcalan'ın yakalanmasından sonra örgüt içindeki öneminin daha da arttığı belirtildi.

YAKALADIK, GETİRDİK

Daha sonra MİT tarafından yapılan açıklamada ise şöyle denildi: ‘‘PKK'nın alt yapısındaki kitle örgütlerine militan unsur hazırlamak ve bu unsurlara politik ve pratik eğitim vermek, kitlesel kargaşalığı öngören PKK içerikli propaganda ve ajitasyon faaliyetlerine ‘şiddet temelinde' boyut kazandırmak doğrultusunda Avrupa ve Ortadoğu alanında yaygın çabaları gözlenen Cemil-Mehmet Hoca kod adlı Cevat Soysal bir seyahati esnasında tespit edilerek, yakalanmıştır ve Türkiye'ye getirilmiştir.’’

ÇOK ÖNEMLİ ADAM

PKK Avrupa sorumlularından Şahin kod adlı Ferhat Abdi Şahin’den aldığı talimatlarla, Türkiye'de PKK yanlısı grupları kitlesel şiddeti geliştirme yönünde organize ettiği belirtilen Soysal'ın, örgütle yandaşları arasında bir köprü vazifesi gördüğü de MİT açıklamasında kaydedildi. MİT açıklamasında, ‘Özellikle MED TV’nin kapatılmasından sonra yandaşlarına ulaşmada zorluk çeken PKK'nın, bu boşluğu Türkiye'deki demokratik kitle örgütleri içerisindeki legal görünümlü unsurlara Soysal tarafından verilen talimatlarla doldurmaya çalıştığı, dolayısıyla Soysal'ın bu noktada öneminin ön plana çıktığı' ifadesine de yer verildi.

ADLİ TIBBA GİTTİ

Soysal dün 14.00'de Terörle Mücadele Şubesi yetkilileri tarafından Adli Tıp'a götürülerek muayenesi yapıldı. Sağlam olduğu saptanan Soysal, askeri ve sivil uzmanlar tarafından sorgulanıyor.

KAR MASKELİLER

Alman Haber Ajansı DPA, detay vermediği ancak Alman hükümet çevrelerini kaynak gösterdiği haberinde, PKK'nın ikinci adamı olduğu belirtilen Cevat Soysal'ın, bir hafta önce gerçekleştirilen gizli bir operasyonda ele geçerildiği iddia etti. PKK'lı yöneticiyi izleyen MİT ajanlarının, Abdullah Öcalan benzeri bir operasyonla ele geçirdikleri, Soysal'ı yine kar maskeli MİT görevlilerinin Türkiye'ye getirdiği belirtildi.

PKK: MOLDAVA VERDİ

PKK'nın siyasi kanadı ERNK, yabancı haber ajanslarının Ankara bürolarına bir bildiri göndererek, Cevat Soysal'ın gizli bir operasyonla yakalanmadığını, Moldava polisi tarafından tutuklandıktan sonra Türkiye'ye teslim edildiğini iddia etti. PKK'nın Brüksel'deki sözcüsü Mizgin Şen de, Soysal'ın geçen pazar günü Moldava'da ortadan kaybolduğunu belirterek, PKK'nın Avrupa'daki iki numaralı adamına Almanya tarafından sığınma hakkı tanınmış olduğunu söyledi.

KİM KİMDİR?

6 yıl hapis yattı

Batman'ın İluh Mahallesi nüfusuna kayıtlı. 1962 yılında doğdu. Annesinin adı Nafiye, babasının adı Nuri. Batman Lisesi'nde eğitimini yarım bırakıp, Ahmet Rak adlı bir kişinin etkisiyle PKK'ya katıldı. Bir süre sonra PKK'nın mali komitesinde görev aldı. Bir dönem de örgütün Batman sorumluluğunda bulundu. 7 Aralık 1979 tarihinde İluh Mahallesi Tepebaşı Mevkii'nde şüphe üzerine yakalandı. Üzerinde 1 tabanca, 16 mermi ile ‘Yoldaşlar, yüzyıllardan beri sömürgecilere ajanlığı kendisine şeref payı yapan feodal kompradorlara karşı’ başlıklı PKK bildirisi bulundu. 21 Aralık 1979 tarihinde Diyarbakır Sıkıyönetim Komutanlığı 2 No'lu Askeri Mahkemesi tarafından tutuklandı. Diyarbakır Sıkıyönetim Mahkemesi'nde yargılanan Siirt- Batman grubu arasında yeraldı. Batman'da İsmet Zengin, Hasan Özgül, Mehmet Salih Gürkan ve Yüksel Talan'ın öldürülmesi olaylarında delil yetersizliğinden beraat etti. Ancak, 1983 yılında sona eren mahkemesinde, örgüt üyeliği ve PKK içinde sorumluluk düzeyinde bulunduğu gerekçesiyle TCK'nın 168/1'den 21 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Suç tarihinde 17 yaşında olduğu gerekçesiyle cezası 14 yıla düşürüldü. 6 yıl hapis yattıktan sonra tahliye oldu. Avrupa'ya geçerek PKK adına haraç toplanması, eğitim ve lojistik destek gibi önemli konuları organize etti. Öcalan'ın en yakın ve en önemli yardımcısı oldu.

Ecevit MİT'i kutladı

Türkiye haberi, yine Başbakan Bülent Ecevit'in ağzından öğrendi. Ecevit, Meclis Grubu'ndan çıkışında, PKK'nın üst düzey bir adamının Avrupa'da yakalandığını açıkladı. Ecevit, adı geçen kişinin Almanya'da yakalanmadığını da özellikle belirtti. Ecevit gizlilik dereceli konulardaki hassasiyetini bu kez de bozmadı. Ecevit, gazetecilerin operasyon konusunda daha geniş bilgi istemesi üzerine, ‘‘Bunları ben bile sormam. Belli ki kimseye zarar vermeden, çok başarılı bir operasyonla yakalandı’’ dedi. Başarılı operasyon nedeniyle MİT görevlilerine de teşekkür eden Ecevit, geniş açıklamanın MİT Müsteşarlığı tarafından yapılacağını bildirdi.

Kenya’da Apo’nun yanındaydı

Abdullah Öcalan, 16-21 Şubat tarihleri arasında Jandarma İstihbarat sorgu subaylarına verdiği ilk ifadede, Mehmet ve Cemil kod adlarını kullanan Cevat Soysal ile ilgili ilginç açıklamalarda bulundu. Öcalan, Kenya'da yakalanışına kadar hep yanında yer alan ve Mehmet kod adıyla andığı Cevat Soysal ile ilgili olarak, ifadelerinde şu bilgileri verdi: ‘‘Türkiye genel cephe sorumlusu Mehmet Hoca'dır (Cevat Soysal). Romanya ve İtalya arasında faaliyet göstermektedir. Partiler, dernekler ve şahsiyetlerin sorumlusudur. Romanya, bizim açımızdan önemlidir. 5 bin civarında bir esnaf kitlemiz mevcut. Bükreş'te evlerimiz ve derneklerimiz var. Eğitim amaçlı kullanıyoruz. Bize sık sık serbestlik sağlıyorlar. Romanya'da sorumlu Mehmet Hoca'dır. Eğitim faaliyetlerini yürütür. Lojistik malzeme sağlar.’’

KENYA'DA BERABERDİLER

Apo, ifadelerinde, Avrupa ve Rusya'da sığınacak bir yer bulamaması dolayısıyla gittiği Kenya'da yakalanışına kadar, yanında hep Mehmet kod adlı Cevat Soysal'ın bulunduğunu da şu sözlerle anlattı: ‘‘1 Şubat'ta Yunanistan'a gittik. Atina Havaalanı'nda bizi yine Dimitris karşıladı. İçeri sokmadılar. Orada anladım ki, daha önceden herhangi bir ayarlama yapılmamış. Telaşla beni nereye gönderebileceklerini sordular. Bir ara Kenya lafı geç ti. Aceleyle beni uçakla Korfu Adası'na gönderdiler. Israrla, benden sonra örgütün başına geçecek ismi soruyorlardı. O gece Korfu'da beni bir eve götürdüler. Sanıyorum istihbaratın kullandığı yarı askeri bir yerdi. Benim yanımda Mehmet (Cevat Soysal), İbrahim (soyadını hatırlamıyor, Midyatlı), Dilek (K) Şemsi Kılıç Yunanlı Corc, onun yanında biri ve Rozalin vardı. Oradan Misk'e götürüldük. Hollanda'ya gitmek için uçak gelecekti. Burada Avrupa ülkelerinin hava alanlarının bana kapatıldığını duydum. Bizi Hollanda'ya götürecek uçak gelmediği için tekrar Atina'ya döndük. Uçak değişikliği yapıldı. Benle Mehmet (Cevat Soysal) Kenya'ya gönderildik.’’

ÖRGÜTTE SÖZ SAHİBİDİR

Öcalan, 22 Şubat 1999 tarihinde Ankara 2 Nolu Devlet Güvenlik Mahkemesi Savcısı'na verdiği ifadesinde de Cevat Soysal'ı şöyle anlattı: ‘‘Romanya ve Moldova gibi ülkelerde yapılan eğitim çalışmalarında yetişen müdahaleci grupların HADEP faaliyetlerinde ve icraatlarında söz sahibi olduğu doğrudur. Yurtdışındaki ve özellikle Romanya'daki eğitim çalışmalarını Mehmet Hoca (Cevat Soysal) düzenlerdi. Benimle telefonla irtibat kurarak talimatlarımı alırdı.’’

CNN'de ilk haber

PKK'nın Avrupa'daki iki numaralı adamı olan Cevat Soysal'ın başarılı bir operasyonla ele geçirilmesi, yabancı basında büyük yankı buldu. Başbakan Bülent Ecevit'in Soysal'ın yakalanışını basına açıklamasının ardından dünyanın önde gelen haber ajansları, ‘‘Türkiye, PKK'ya bir darbe daha vurdu’’ yorumuyla olayı duyurdular. CNN de, Soysal'ın yakalanmasını dünya haberlerinde birinci sırada verdi. Fransız haber ajansı AFP, haberi acil koduyla geçti. Ajanslar, Soysal'ın yakalanmasıyla ilgili MİT açıklamasına da yer verdiler. Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı ise Soysal'ın yakalanışının, Almanya Dışişleri Bakanı Joschka Fischer'in Türkiye'yi ziyaretine birkaç saat kala kamuoyuna açıklandığına dikkat çekti. İngiliz Reuters haber ajansı ise ‘‘Öcalan'dan sonra PKK'nın Avrupa'daki iki numaralı adamının da yakalanması örgüte büyük bir darbe daha indirdi’’ dedi. Soysal'ın müthiş operasyonla yakalanarak Türkiye'ye getirilmesini, Alman televizyonu Deutche Welle, Türkiye saati ile 14.00'de yayınladı. DW, bölücübaşı Abdullah Öcalan'ın yakalandıktan sonra uçaktaki görüntülerini ekrana getirdikten sonra Alman radyo ve televizyonlarının Türkiye muhabiri Michael Matting, haberlere telefonla bağlandı. Matting, MİT'in yaptığı açıklamayı okudu ve Soysal'ın üzerinde Alman Seyahat Belgesi bulunduğunu anlattı. Bu arada Türkiye'nin Bonn Büyükelçilik Müşteşarı Hakan Okçal ise yaptığı açıklamada, Cevat Soysal'ın üzerinde bulunan seyahat belgelerinin, Almanya'ya iltica eden bir çok PKK'lı teröriste verildiğinin bilindiğini, Alman makamlarından kendilerine henüz bir bilgi aktarmadığını söyledi.

Almanya: Evet o bir mülteci

Üzerinde Almanya'nın Mönchengladbach kenti Yabancılar Dairesi'nin verdiği ‘‘Seyahat Belgesi’’ çıkan Cevat Soysal'ın, bu kentte ikametgah ettiği doğrulandı. Mönchengladbach Belediyesi Nüfus ve Vatandaşlık Dairesi Sözcüsü Wolfgang Speen, Hürriyet'in sorusu üzerine yaptığı açıklamada, Soysal'ın 16 Haziran 1997 tarihinde Mönchengladbach'a yerleşerek, ikamet kaydı yaptırdığını belirtti. Almanya'da siyasi sığınmacı olarak kabul edilmiş ve mülteci statüsünde bulunan bu kişinin talebi üzerine, Cenevre Anlaşması Mülteci Yönetmeliği'nin 28. Maddesi'ne uygun olarak kendisine ‘‘Seyahat Belgesi’’ düzenlendiğini açıklayan Speehn, 26 Ocak 1997 tarihinde verilen belgenin 25 Ocak 2008 yılına kadar geçerli olduğunu söyledi. Sözkonusu Seyahat Belgesi ile kişi, siyasi mülteci statüsünde Almanya'da süresiz oturabiliyor.

Fisher'e hoşgeldin hediyesi

PKK yöneticisi Cevat Soysal yakalandığında, üzerinde Almanya'nın siyasi sığınma talebini kabul ettiği kişilere verdiği seyahat belgesi çıktı. Hem Alman kimliği olarak, hem de yurtdışı seyahatlerde pasaport gibi kullanılabilen bu belgenin Alman makamlarının damga ve imzasını taşıması, bugün şu sırada Türkiye'de bulunan Alman Dışişleri Bakanı Joschka Fischer'e de ‘nahoş bir sürpriz’ oldu.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!