MİT-bordo bereli el ele

Güncelleme Tarihi:

MİT-bordo bereli el ele
Oluşturulma Tarihi: Şubat 17, 1999 00:00

Haberin Devamı

Bebek katili Apo'nun Kenya'da yakalanışı, casusluk filmlerini aratmayacak bir senaryo içinde gerçekleşti. Operasyon, Kenya'nın başkenti Nairobi'de 12 gündür süren gerilimli bir bekleyişin ardından önceki akşam MİT ve Genelkurmay'a bağlı özel timler tarafından sonuçlandırıldı. Operasyon sırasında CIA da MİT'e yardım etti.

Abdullah Öcalan'ın Kenya'da yakalanması, teröristin 31 Ocak Pazar günü Rusya'dan İtalya'ya geçmeyi denemesi, ancak bu denemenin Başbakan Ecevit'in basın açıklamasıyla boşa çıkarılmasının ertesindeki tam 14 gün süren yer arayışının son perdesi oldu.

4 ŞUBAT: APO KENYA'DA

4 Şubat Perşembe, MİT'in Öcalan'ı Afrika'da tespit ettiği tarih oldu. MİT'e Öcalan'ın Kenya'nın başkenti Nairobi'deki Yunan Büyükelçiliği'nde saklandığı duyumunun ulaşması üzerine Ankara'da büyük bir hareketlilik yaşandı. MİT, Öcalan'ın Nairobi'deki faaliyetlerini izlemek üzere Kenya'ya özel bir ekip gönderdi. MİT ekibi teröristin bulunduğu Yunan Büyükelçiliği çevresinde üslenerek, buradaki faaliyeti yakın gözetlemeye aldı. Bu noktada ABD'nin istihbarat örgütü CIA de devreye girerek MİT'e yardımcı oldu. Bunun ardından Ankara'da 3 yönlü bir seferberliğe girişildi. Türkiye, bir yandan Yunanistan'a Öcalan'ı büyükelçilikte barındırmaması, yoksa bunu ‘savaş nedeni’ sayacağı uyarısını gönderirken, diğer yandan da Atina üzerinde baskı yapması için ABD'yi devreye soktu. Amerikan Yönetimi de Atina nezdinde bütün ağırlığını koyarak, Öcalan'ın Kenya makamlarına teslim edilmesi için baskıya girişti. Türkiye, diğer yandan Kenya hükümetine henüz ismi açıklanmayan Dışişleri'nden özel bir temsilci göndererek, Yunan Büyükelçiliği'ndeki Öcalan'ın teslimi konusunu müzakereye başladı.

OPERASYON KARARI

Ayrıca, Öcalan'ın büyükelçilikten çıkması halinde düzenlenecek bir operasyonla yakalanıp Türkiye'ye getirilmesi kararlaştırıldı. Yaklaşık 4 aydır muhtemel bir operasyon için hazır bekleyen, yüksek eğitim düzeyindeki 10 kişilik tim geçen hafta Kenya'ya gitti. Timin komutanlığını ‘bordo bereli’ olarak bilinen Özel Kuvvetler'den bir tuğgeneral üstlenirken, yardımcılığını da bir albay üstlendi. Özel Kuvvetler Komutanı Tümgeneral Engin Alan ise operasyonu Türkiye'den yönetti.

Bu arada, MİT Apo'nun gidebileceği bütün ülkelerin haberalma teşkilatları ile irtibat kurdu. Bazı illegal örgütlerle de irtibat sağlandı. İddiaya göre Türkiye Cumhuriyeti Abdullah Öcalan'ı sağ olarak teslim eden legal ya da illegal örgüte 50 milyon dolar vaat etti.

MİT'te nefes tutulmuş, Apo ile ilgili gelecek bir ihbar beklenirken haber Kenya'dan çıktı. Adı son derece gizli tutulan üst düzey bir Kenya güvenlik yetkilisi, MİT'i arayarak, Apo'nun Nairobi'deki Yunanistan Büyükelçiliği'nde olduğunu bildirdi.

İşte Apo'yu getiren uçak

Çetebaşı Abdullah Öcalan'ı getiren uçağın Cavit Çağlar'a ait olduğu ortaya çıktı. Başbakan Ecevit, Çağlar'ın uçağının Apo'yu getirdiğini operasyon bittikten sonra öğrendiğini açıkladı. Operasyon için sivil, ama havada 5-6 saat kalabilecek bir uçağa ihtiyaç duyulduğunu belirten Ecevit, ‘‘Başbakanlığın da böyle uçağı yoktu. Tesadüfen Çağlar'ın uçağının bu nitelikleri taşıdığı öğrenildi. Bir uçak kiralandı. Çağlar, bu operasyonda kendi uçağının kullanılmış olduğunu bugün açıklamamızdan sonra öğrendi. Sır olarak tutmayı başardık’’ dedi. Hürriyet'in Etimesgut Askeri Havalimanı'nda görüntülediği Falcon 900-B tipi 3 motorlu uçağın, belirleyici tüm işaretlerinin kapatıldığı gözlendi. Uzmanlar, bu tip bir uçağın, benzin ikmali yapmadan uzun uçuş yapma yeteneği nedeniyle seçildiğini belirttiler.

Operasyonu 10 kişi biliyordu

Başbakan Ecevit, dün Apo'nun kıskıvrak yakalanmasıyla noktalanan gizli operasyonu, Türkiye'de sadece 10 üst düzey yetkilinin bildiğini açıkladı. İşte büyük sırrı bilen ve günlerce saklayan 10 isim:

1- Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel.

2- Başbakan Bülent Ecevit.

3- Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu.

4- Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Rasim Betir.

5- Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan.

6- Dışişleri Bakanı İsmail Cem.

7- MİT Müsteşarı Şenkal Atasagun.

8-Genelkurmay Harekat Başkanı ve Başbakanlık Askeri Danışmanı Korgeneral Yaşar Büyükanıt.

9- MİT Müsteşar Yardımcısı Mikdat Alpay.

10- Dışişleri Müsteşarı Korkmaz Haktanır.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!