Mısır'da meydan savaşı

Güncelleme Tarihi:

Mısırda meydan savaşı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 05, 2013 09:58

Mısır'da askeri darbenin ardından meydanları terk etmeyen devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi taraftarı göstericilerle askeri müdahaleyi destekleyenler arasında 6 Ekim Köprüsü üzerinde ve radyo-televizyon binasının önünde çatışmalar yaşanıyor. Mısır Sağlık Bakanlığı, gösterilerde karşıt görüşler arasında yaşanan çatışmalarda ölü sayısının 17’ye yükseldiğini bildirdi. Yaralı sayısı ise en az 250 olarak açıklandı.

Haberin Devamı

Mısır'da Muhalifler ile Mursi ve Müslüman Kardeşler taraftarı göstericiler Kahire'nin çeşitli bölgelerinde karşılıklı çatışıyorlar. Çatışmalarda ölü sayıasının 17'ye çıktığı, olayların durmaması halinde askerin olaylara müdahele edeceği açıklandı. Ülkenin çeşitli kentlerindeki gösterilerde de çatışma haberleri geliyor. Özellikle kaldığım otele 100 metre, Tahrir Meydanı'na 200 metre mesafedeki 6 Ekim Köprüsü civarında çatışmalar sürüyor. Köprünün Tahrir Meydanı tarafına bakan kısmını Müslüman Kardeşler tutmuş durumda. Bölgeden dumanlar yükseliyor, askeri helikopterler devamlı olarak bölgeyi tarıyor.

MISIR'DA ÇATIŞMALAR - FOTO GALERİ 

Haberin Devamı

Buna rağmen ellerinde sopalar, demir borular ve coplar bulunan göstericiler arasında çatışma sürüyor. Sağlık Bakanlığı ölü sayısını 17, yaralı sayısını en az 250 olarak açıklıyor ama Kahire Üniversitesi önündeki meydanda iki tarafın karşılaştığı ve çastışmaya girdiği belirtiliyor. Televizyonlar binalardan ve yakındaki yüksek otellerden görüntüleri çekebiliyor. Ara ara silah ve patlama sesleri duyuluyor.

Şu anda Tahrir'de halen Mursi'yi deviren muhaliflerden 2-3 bin kişi buklunuyor. Korkulan Tahrir göstericileri dağılırken Mursi taraftarlarıyla karşılaşıp daha büyük bir çatışması. Bu nedenle askerler tanklarını mümkün olduğunca iki tarafına yerleştirmeye başladı.
Bu arada ordu sözcüsü Sina bölgesinde sıkıyönetim başlatılacağı haberlerini kesin bir dille yalanladı.

4 POLİS ÖLDÜ

Mısır'ın Sina Yarımadası'nda kimliği belirsiz kişilerin güvenlik noktalarına düzenlediği iki ayrı silahlı saldırıda 4 polis hayatını kaybetti. Ariş kentinin Abur bölgesinde kimliği belirsiz silahlı bir grubun güvenlik noktasına açtığı ateşte 2 polis öldü.
    
Ariş kentinde emniyet güçlerine yönelik düzenlenen bir diğer silahlı saldırıda da 2 polisin yaşamını yitirdiği ifade edildi.Sina'da kimliği belirsiz silahlı gruplar, dün sabah erken saatlerde El-Ariş Havaalanı'ndaki 6 ayrı askeri noktayı hedef almış, 1 asker ölmüş, 6 asker yaralanmıştı.

İKİ KENTTE OLAĞANÜSTÜ HAL

Siren sesleri, ambulans seslerine karışırken gecenin sonunda ölü ve yaralı sayısının artacağına kesin gözüyle bakılıyor. Sina’nın kuzeyindeki iki kentte olağanüstü hal ilan edildiği öğrenildi.
 
"MURSİ'DEN VAZGEÇMEYİZ"

Öte yandan ordunun yönetime el koymasını protesto etmek amacıyla başkent Kahire'deki Rabiatu'l-Adeviye Meydanı'nda toplanan Mısırlılara seslenen Müslüman Kardeşler'in lideri Muhammed Bedii, "Cumhurbaşkanı Mursi dönene kadar eylemlere devam edeceğiz. Ne tutuklamalar, ne de darağaçları bizi yıldırabilir. Mısır, askeri yönetime boyun eğmeyecektir" şeklinde konuştu.
    
Mısır ordusuna, "Mısırlılara dön ve kalplerindeki yerini muhafaza et" çağrısı yapan Bedii, " Ey şanlı ordu, biz senin arkandayız. Sen de bizi düşmanlarımıza karşı koru ve silahını vatan evlatlarına doğrultma" ifadesini kullandı. Mısır halkının askeri yönetimi tanımayacağını vurgulayan Bedii, ordunun siyasete müdahil olmak yerine asli görevine dönmesi gerektiğini belirtti.
    
Mursi döndüğünde sorunların çözümü konusunda uzlaşılacağını dile getiren Bedii, Mısır medyasının gerçekleri çarpıttığını vurgulayarak, " Mısır halkı yansıtılanın aksine askeri darbeden yana değil" diye konuştu. Ezher Şeyhi Ahmed et-Tayyib'in tutumunu da eleştiren Bedii, Ezher'in dini kurum olduğunu, Mısır halkı adına konuşma yetkisi bulunmadığını savundu. Bedii, Mısır Kıpti Ortodoks Patriği II. Tavadros'un dini bir sembol olduğunu ve bütün Kıptileri temsil etmediğini kaydetti. Öte yandan, İhvan Rehberlik Konseyi Başkanı Bedii'nin konuşması sırasında askeri helikopterin Rabia el-Adeviyye Meydanı üzerinde alçak uçuş yapması dikkati çekti.

Haberin Devamı

MURSİ'NİN NEREDE TUTULDUĞU BİLİNMİYOR

Açılan ateşte çok sayıda kişinin de yaralandığını bildiren uluslararası haber ajansları, göstericilerin devrik lider Muhammed Mursi'nin gözaltına alınmadan önce kaldığı Cumhuriyet Muhafızları kışlasına yürümek istemesi üzerine bölgede tansiyonun yükseldiğini aktardı. Çarşamba gecesi yapılan askeri müdahalenin ardından ordu tarafından gözaltına alınan Mursi'nin nerede tutulduğu halen bilinmiyor.

MURSİ YANLILARINA SİLAHLI MÜDAHALE / FOTO GALERİ

KAHİRE'Yİ CANLI İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN / HÜRRİYET TV

POSTER ASMAK İSTEYİNCE...

AFP, "Vatan hainleri!" ve "Bizim cumhurbaşkanımız Mursi!" diye bağırarak, dikenli telli bariyerlere doğru ilerleyen yüzlerce gösterici ile güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmada üç protestocunun vurularak öldürüldüğünü bildirdi.

Haberin Devamı

AFP muhabiri, çatışmanın, bir Mursi taraftarının kışlanın ön cephesindeki dikenli tele devrik liderin posterini asması üzerine çıktığını bildirdi. Mursi yanlısının ateş açılmadan önce Cumhuriyet Muhafızları tarafından iki kez uyarıldığını belirten muhabir, protestocuların olduğu taraftan da kurşun sıkıldığını söyledi.

10 ÖLÜ 210 YARALI

Mısır Sağlık Bakanlığı, gösterilerde karşıt görüşler arasında yaşanan çatışmalarda ölü sayısının 10’a yükseldiğini bildirdi. Yaralı sayısı ise 210 olarak açıklandı.   Bu arada Mısır’ın İskenderiye şehrinde devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi taraftarları ile karşıt gruplar arasında yaşanan çatışmalarda 307 kişinin yaralandığı ifade ediliyor. Çatışmaların devam ettiği kaydediliyor.

Haberin Devamı

Mısırda meydan savaşı

Protestocular tarafından kışlanın önündeki dikenli tellere asılan Mursi posteri

MEYDANLARA ÇIKIN

Müslüman Kardeşler Teşkilatı Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii, Mısır ordusunun herhangi bir grubu himaye etmemesi veya taraf olmaması gerektiğini vurgulayarak, Mısır halkını, Muhammed Mursi'nin yeniden görevine dönmesi için meydanlara çıkmaya davet etti.  

Muhammed Bedii, Mısır ordusundan göstericilere ateş açmamasını isteyerek, "basın kuruluşlarının Mısır'da yaşananları çarpıttığını" belirtti.

İKİ TARAF DA MEYDANLARDA

Başkentte silah seslerinin yükseldiği dakikalarda, Kahire'deki Rabiat'ul Adeviyye Meydanı'nı dolduran on binlerce Mursi yanlısı, ordunun yönetime el koymasını protesto ediyordu.

Haberin Devamı

ADEVİYYE MEYDANI'NDAKİ GÖSTERİLERDEN KARELER

Devrik lider Muhammed Mursi yanlılarınca "Ret Cuması" adı altında düzenlenen gösteri için Nasır City'deki Rabiatu'l-Adeviyye Meydanı'na akın eden göstericiler, "Uyan Sisi, liderimiz Mursi", "Mursi çok yaşa", "Bozguncuların aramızda yeri yok" sloganları attı.

ADEVİYE MEYDANI'NDA MURSİ'YE DESTEK GÖSTERİSİ


    
Ordu müdahalesinin ardından birçok lideri tutuklanan Müslüman Kardeşler öncülüğündeki Mursi yanlısı gruplar, bugün Cuma namazı sonrası barışçıl protesto gösterileri düzenlenmesi için çağrıda bulunmuştu.

/images/100/0x0/55eaa08cf018fbb8f88c60b4

Günlerdir Mursi karşıtı gösterilere sahne olan Tahrir Meydanı'nda ise bugün darbeden önceki günlere göre daha sakin bir hava hakim.

TAHRİR MEYDANI'NDAN GÖRÜNTÜLER

Mısırda meydan savaşı

Rabiat'ul Adeviyye Meydanı (Solda) ve Tahrir Meydanı (Sağda)

MUAMMER ELVEREN MISIR'DA 'BAHAR DARBESİ'Nİ HÜRRİYET DÜNYASI İÇİN İZLEDİ / FOTO GALERİ

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!