Mısır'a füze uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Mısıra füze uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 04, 1997 00:00

Haberin Devamı

Ankara, Mısır'ın Boğazlar'dan geçirdiği füze parçalarını Rumlar'a vereceği duyumlarının artması üzerine ‘‘Bunu savaş nedeni sayarım'' uyarısında bulundu. Füzelerin Kıbrıs'a ulaşması halinde de vurulacakları bir kez daha başta Washington ve Moskova olmak üzere ilgili ülkelere iletildi.

Rusya'nın, Kıbrıs Rum kesimine sattığı S-300 füzeleri şimdiden bölge istikrarını tehdit etmeye başladı. Ankara, Mısır'ın Boğazlar'dan geçirdiği füze parçalarını Rumlar'a vereceği duyumlarının artması üzerine ‘‘Bunu savaş nedeni sayarım'' uyarısında bulundu.

Boğazlar'dan füze parçaları taşıdığının tespit edilmesine karşın Mısır'ın güvencesi üzerine geçmesine izin verilen Mısır gemisi Al Quasry, Mısır'ın İskenderiye Limanı'na demirledi. Gemi, Boğazlar'dan geçtikten sonra Türk istihbarat birimleri tarafından da izlendi. İstihbarat birimleri, dün bir Rum gemisinin İskenderiye Limanı'na girerek yükleme yaptığını belirlediler, ancak bu yükün S-300'ler olduğu ve geminin bu yükü Kıbrıs Rum kesimine ulaştırdığı yolundaki bazı duyumlar kesinleştirilemedi. Ankara bunun üzerine Mısır'ı ‘‘Savaş nedeni sayarım'' diyerek uyardı.

Mısır ise dün havayı yumuşatmaya çalıştı. Al Quasry gemisinin yükünü önceden bildirmemesinin hata olduğunu belirterek Eylül ayı içerisinde üç gemisini daha Boğazlar'dan kendisine ait silahları geçireceği bildiriminde bulundu. Bu gemilerin isimlerinin Ras Muhammed, Al Hüseyin ve Volga olduğunu açıkladı. Ancak bu açıklamayla yetinmeyen Ankara, gemilerin Rum limanlarına gideceği ya da uğrayacağı tespitinin yapılması halinde vurulacakları uyarısında bulundu.

Füzelerin Kıbrıs'a ulaşması halinde de vurulacakları bir kez daha başta Washington ve Moskova olmak üzere ilgili ülkelere iletildi. Bunun için her türlü önlemin alındığı belirtiliyor. Bu arada Türkiye, Mısır'ın yanı sıra diğer ülkeleri de gemilerini Rum kesimi için Boğazlar'dan silah geçirmekte kullanmamaları için uyardı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!