Mısır tarlasında macera

Güncelleme Tarihi:

Mısır tarlasında macera
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 1997 00:00

Haberin Devamı

Dünyanın en büyük labirenti İngiltere'nin Oxfordshire bölgesindeki bir mısır tarlası... Geçen hafta ziyarete açılan dev, yeşil labirent doğaseverlere süper macera vaat ediyor. Yeldeğirmeni şeklindeki labirenti gezenler her an kaybolma riskiyle tur atarken, sıkı bir yürüyüş yapıyor ve yolunu bulmaya çalışırken dostlarıyla karşılaşıveriyor.

Yaklaşık 6 km, evet yanlış okumadınız 6 km'lik patikalar oluşturuyor mısırlar; kimi yerde daireler, kimi yerde upuzun koridorlar, kavşaklarla bir uçtan bir uca yürürken hayli eğlendiriyor insanı. Görülmemiş mısır tarlası Abingdon yakınlarındaki bin dönümlük Millets Tarım Merkezi'nde yer alıyor.

Bu ilginç haber İngiliz The Times Gazetesi'nden. Toprağa, yeşile hasret çağdaş işkolikleri hedef alan bu çılgın turların önderi ise ABD. İlk kez 1993'de düzenlenen mısır tarlası seferlerine on binlerce kişi akın edince modaya dönüşüyor. İş-ev arasında mekik dokuyan Japonlar da kavun, karpuz tarlarına geziler organize ediyor. Hayli tatlı kâr, İngiliz girişimcileri de tahrik etti ve Millets Tarım Merkezi'nin yöneticisi Nigel Carter şansını denemeye karar verdi. Bu merkezde bahçe, tarım ürünleri, sebze köşesi, lokanta ve kendi meyveni kendin topla köşesi işleten Carter, dünyanın dört bir yanında 150'yı aşkın labirente imza atan Adrian Fisher'ın yardımını istedi. Carter, yılbaşında bir kokteyl sırasında mısır tarlası labirentinden haberdar olduğunu belirttikten sonra, ‘‘Mükemmel bir arazim vardı. Neden İngiltere'de olmasın ?'' diyor.

Labirent nasıl oluşturuldu? Mısırlar geçen nisan ayında ekildi. Yaklaşık 23 santime ulaştıklarında labirent planı doğrultusunda bazıları sökülerek patikalar için yer açıldı. Bu muazzam labirentin faturası yaklaşık 10 bin sterlin (2.63 trilyon TL) . Mısır tarlasına turların ABD'deki kadar ilgi çekmesi ve maliyeti kurtarması bekleniyor. Ziyaretçilere girişte bir harita ve kaybolma olasılığına karşı bayraklı sopalar veriliyor. Eh, pek kolay değil, harita olsa da 2.5 metrelik mısırlar arasında iz sürmek. Tipik Amerikanvari tişörtler de satılıyor ve üzerlerinde ‘‘Mısır tarlasında labirenti gezdim ve kafam karıştı'' yazıyor. Patron Nigel Carter'ın eşi Juliet hiçkimsenin kaybolmamasını umut ettiklerini belirterek şu hatırlatmaları yapıyor:

‘‘14 yaşın altındakilerin yanlarında bir yetişkin olmadan gezinmesine izin vermiyoruz. Acil çıkışları gösteren tabelalarımız ve labirentin kuşbakışı izlenebileceği platformlarımız güvenlik açısından önemli ve unutulmaması gerek. Hoparlörlerle ziyaretçilere seslenebiliyor ve herşeyin yolunda olup olmadığını sürekli denetliyoruz.''

Perşembe-pazar günlerinde 10:00-18:00 saatlerinde turlara açık mısır tarlası ekim ayına kadar ziyaret edilebilecek. Açılış günü olan 14 Ağustos'ta Kieng Alfred Okulu'nun öğrencilerini ağırlayan mısır tarlası labirenti küçük konuklarına eğlenceli bir gün yaşattı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!