Mısır Çarşısı'nda gerekçeli karar açıklandı

Güncelleme Tarihi:

Mısır Çarşısında gerekçeli karar açıklandı
Oluşturulma Tarihi: Mart 06, 2013 15:47

Mısır Çarşısı’nda 9 Temmuz 1998’de meydana gelen, 7 kişinin ölümü 127 kişinin de yaralanması ile sonuçlanan patlamaya ilişkin 14 yıldır eden davada mahkeme, daha önce iki kez beraat eden Sosyolog Pınar Selek’i neden ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdığının gerekçesini açıkladı. İstanbul 12’inci Ağır Ceza Mahkemesi, 407 sayfalık gerekçeli kararında Mısır Çarşısı’nda meydana gelen patlamanın gaz birikimi sonucu değil, bir bombanın patlaması sonucu olduğunu belirtti. Selek’in beraat etmesi gerektiği yönünde görüş bildiren mahkeme başkanı Vedat Yılmaz Abdurahmanoğlu ise, “Patlamanın bombadan mı yoksa başka bir sebepten mi kaynaklandığı tespit edilemedi” dedi.

Haberin Devamı

Mahkeme Pınar Selek’in cezasının nedenlerini şöyle sıraladı:

* Ekspertiz raporunda bomba patlamadığı şeklinde herhangi ifade veya tespit yok. Sadece bombaya ait herhangi bir bulguya rastlanılmamıştır deniliyor.
* Olaydan sonra itfaiye çok su sıktı. İnsanlar da panikle sağa sola koşuştu. Yaralı ve ölüler oradan çıkartmaya çalışılırken deliller ortadan kayboldu.
* Orada patlayan muhtemelen zaman ayarlı bir bombaydı. Bombanın parçaları bulunamadı çünkü patlamanın meydana geldiği büfe önünde saat ve pil malzemeleri satan bir seyyar tezgah vardı. Bunların hangisinin bombaya ait olabileceğine dair bir tespit yapılamadı.
* Mahkeme safhasında sunular raporlarda olayın gaz patlaması olduğu bildirildi. Ancak gaz patlamasının belli bir merkezi yoktur. Bu olayda belli bir patlama merkezi olduğu görülüyor.
* Gaz patlamasında metaller üzerinde eşit yırtılma ve kopmalar olur. Bu belirtilen özellik Mısır Çarşısı’nda oluşmadı.
* Gaz patlaması sırasında her yerde eşit ısı etkileşmesi olur. Tavan komple patlamaya maruz kalır. Duvarlardan dışarıya doğru blok halde basınç olur. Ancak Mısır Çarşısı’nda yoktu.
* Gaz birikmesi sonucu meydana gelen patlamada ortaya çıkan özelliklerden hiç biri Mısır Çarşısı’nda yok. Belirtiler belli bir noktaya konmuş patlayıcı maddenin patlaması sonucu ortaya çıkan izlerle benzerlik gösteriyor.
* Neden bomba olamayacağına dair gerekçeler sıralanırken, bunların büyük bölümünün olaydan sonra tutulan tutanak ve yazılan raporlarda bombaya ait bir bulguya rastlanmadığına dair ifadelere dayandırılarak, bir bomba olayında olması gereken patlama çukurunun bu olayda bulunmadığından bahsedilmektedir.
* Bir olayda bombaya ait parçaların bulunmaması olayın bomba olamayacağı anlamına gelmeyeceği gibi bunun neden kaynaklanmış olduğuna dair tespitler yukarıda yapılmıştır.
* Ayrıca bu olayda belli bir patlama çukurunun olmamasının nedeni patlayıcı maddenin zemin üzerinde zemine temas ederek patlamadığından, yerden belli bir yükseklikte dondurma makinesinin üzerinde patlamasından kaynaklanmaktadır.”

BOMBA MI DEĞİL Mİ TESPİT EDİLEMEDİ

Mahkeme Başkanı Vedat Yılmaz Abdurrahmanoğlu ise muhalefet şerhini şöyle açıkladı:
* Öncelikle isnat edilen suçun oluşmaması için en önemli unsur, patlamanın bir bomba sonucu meydana geldiğinin tespit edilememiş olması.
* Bu husustaki şüphe ve delil durumu nazara alınarak sanıklar Pınar Selek ve Abdülmecit Öztürk’e isnat edilen mısır çarşısı patlamasına ilişkin atılı suçu işlediklerine dair mahkumiyetlerine yeterli kesin ve inandırıcı deliller yok.

Haberin Devamı

EN FAZLA HARCANAN SANIK PINAR

İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nin gerekçeli kararında, davanın yargılama ücretleri de belirtildi. Mahkeme masrafı adı altında yer alan açıklamalara göre, otopsi masrafları, Adli Tıp Kurumu ve adli rapor ücretleri, bilirkişi rapor ücretleri, dosyayı Yargıtay’a göndermek için posta ücreti ile tebligat ve müzekkereler için toplam 1782 TL masraf edildi. Mahkeme bu masrafı sanıklara yapılan işlemler için tek tek ayırdı. Buna göre yargılama için en fazla ücreti, 808 TL ile Pınar Selek için harcanmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!