Miraç Kandili ne zaman 2020? Şaban ayı ne zaman başlıyor?

Güncelleme Tarihi:

Miraç Kandili ne zaman 2020 Şaban ayı ne zaman başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 15, 2020 22:32

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (SAV) semaya yükselişini ifade eden Miraç Kandili bu yıl da dua ve ibadetlerle idrak edilecek. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yayımladığı bilgiler kapsamında Miraç Kandili'nin ne zaman olduğu ve üç ayların ikincisi olan şaban ayının ne zaman başlayacağı Müslümanlar tarafından araştırılıyor. Peki, Miraç Kandili ne zaman 2020? Şaban ayı hangi tarihte başlıyor? İşte, o konu hakkında ayrıntılar.

Haberin Devamı

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hicri takvime göre belirlenen Miraç Kandili, Receb ayının 26. günü idrak ediliyor. Mübarek Miraç Kandili'nde ibadetlerini idrak edecek olanlar, Miraç Kandili'nin hangi tarihte olduğuna yoğunlaştı. Peki, Miraç Kandili ne zaman? İşte, Diyanet takvimine göre Miraç Kandili'nin tarihi.

MİRAÇ KANDİLİ NE ZAMAN?

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yayınladığı bilgilere göre; Receb ayının 26. günü idrak edilen Miraç Kandili, bu yıl 21 Mart Cumartesi gecesi idrak edilecek.

ŞABAN AYI NE ZAMAN?

2020 yılı Şaban ayı başlangıcı Diyanet İşleri Başkanlığı’nın dini günler takvimine göre 25 Mart Çarşamba günü başlayacak. Berat Kandili ise 7 Nisan'da idrak edilecek.

ÜÇ AYLARDA İBADET

Recep ayında dini hayatta önemli yeri olan iki mübarek gece bulunuyor. Bunlardan biri recep ayının ilk cuma gecesine denk gelen Regaip, diğerinin de yine bu ayın yirmi yedinci gecesine denk gelen Miraç Kandili'dir. Bir gelenek olarak öteden beri bu geceler ihya ediliyor. Bugünlerin gündüzünde oruç tutulurken özel olarak bir ibadet şekli ise yoktur.

Haberin Devamı

Üç ayların ikincisi ise şaban ayıdır. Hz. Peygamber, bu ayı 'Ümmetimin ayı' olarak ifade etmiştir. Hz. Ayşe validemiz 'Peygamberimiz şaban ayında bazen o kadar oruç tutarlardı ki biz Peygamber şaban ayının tamamını oruçlu geçirecek zannederdik. Bazen de bu kadar tutmazlardı' derdi.

Din adamları, bu gecelerde kaza namazları kılınabileceğini, Kur'an okunabileceğini, tövbe edilebileceğini vurgulayarak Kadir Gecesi'nin ise bu aylardan ayrı olarak Kur'an-ı Kerim'de bildirildiğine işaret ediyor. Bu aylarda, her ayın 13, 14, 15'i, ayın dolunay şekliyle olduğu günlerde oruç tutmak da Peygamberimizin sünnetleri arasındadır. Nafile ibadet olduğu için gücü yetenler oruç tutabilirler, Kur'an-ı Kerim'i daha çok okuyabilirler, çevrelerine, fakir fukarayı daha çok gözeterek yardımda bulunabilirler.

Önemli olan bütün bu ibadetleri, Hz. Peygamber'in bize gösterdiği ölçüler içinde yapmak gerekir. İslam, her türlü bidat ve hurafeyi yasaklamıştır. Bizim her konuda ibadetleri yerine getirirken örneğimiz Peygamber Efendimizdir. Bu aylarda işte 'Kandil gecesinde şu kadar namaz, şu kadar zikir, şu kadar tesbihat' gibi ifadeler doğru değil. Resulullah bu gecelerde bol bol ibadet etmiş. Özel bir ibadet şekli yoktur, Peygamberimiz nasıl ihya ettiyse biz de öyle ihya edeceğiz. Peygamberimiz mümkün olduğu kadar oruçla, Kur’an-ı Kerim okuyarak bu ayları ihya etmiştir. Biz de Peygamberimizin yolunu takip etmeliyiz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!