Minik öğrenciler için ders zili erken çaldı

Güncelleme Tarihi:

Minik öğrenciler için ders zili erken çaldı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 14, 2009 16:36

Yurt genelinde, yaklaşık 1 milyon 292 bin ilköğretim birinci sınıf ve okul öncesi öğrencisi bugün okula başladı. İzmir, Antalya, Diyarbakır, Aydın, Rize ve Kastamonu'da ilköğretim birinci sınıf ve okul öncesi öğrencilerin okula başlaması dolayısıyla törenler düzenlendi.

İzmir'de 2009-2010 eğitim öğretim yılının başlangıcı ve İlköğretim Haftası dolayısıyla tören, Gaziemir'de hayırsever iş adamı Salih İşgören tarafından inşa ettirilen ve bugün hizmete açılan Nevvar Salih İşgören İlköğretim Okulu'nda yapıldı.

Vali Vekili Sait Topoğlu, törende yaptığı konuşmada, 21. yüzyılın bilgi, teknoloji çağı olduğunu, eğitimin öneminin bu çağda daha da öne çıktığını söyledi.
Türkiye'nin eğitim alanında gelişmiş ülkelerin seviyesine çıkabilmesi için önünde zorlu bir yol olduğunu belirten Topoğlu, şöyle dedi:
“İzmir'de İl Özel İdare bütçesi, genel bütçeden, TOKİ tarafından ve hayırseverlerin katkılarıyla eğitimde önemli yatırımlar gerçekleşmektedir. Halen bu kaynaklardan finanse edilen 85 okulda bin 478 dersliğin yapımı devam etmektedir. Toplumsal değişim ve dönüşümün itici gücü olan eğitim, Türk milletinin özgürlük, bağımsızlık ve çağdaşlaşma sürecinde ilk adımın atıldığı en önemli alandır.”

Törende, İzmir Valisi Cahit Kıraç adına, Vali Vekili Sait Topoğlu, iş adamı Salih İşgören'e plaket verdi.

ANTALYA

Antalya'da 2009-2010 eğitim öğretim yılı açılışı dolayısıyla düzenlenen törenler Cumhuriyet Meydanı'nda başladı. Atatürk Anıtı'na çelenk sunulmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Buradaki törene İl Milli Eğitim Müdürü Osman Nuri Gülay, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

İlköğretim Haftası etkinlikleri Gazi Mustafa Kemal İlköğretim Okulunda devam etti. Buradaki törene, Antalya Valisi Alaaddin Yüksel, Antalya İl Milli Eğitim Müdürü Osman Nuri Gülay, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe, Antalya Emniyet Müdürü Ali Yılmaz, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek, öğretmenler, öğrenciler ve veliler katıldı.

Vali Yüksel, yaptığı konuşmada, ülkenin her yerinde ana sınıfına başlayacak öğrencilerin eğitim ışığında buluştuğunu söyledi.

Tüm öğretmen ve öğrencilere yeni eğitim öğretim yılında başarılar dileyen Yüksel, “Dünyanın her yerinde eğitimle ilgili bir takım sorunlar vardır. Ancak biz Antalya'da çocuklarımızı dünyayla yarıştıracağız. Çocuklarımız çağdaş eğitim alacak. Çocuklarımızı bilgi ve teknolojiyle buluşturmak için bize düşen tüm görevleri yapacağız” dedi.

İl Milli Eğitim Müdürü Osman Nuri Gülay da 1923-2003 yılları arasında 8 bin 354 olan toplam derslik sayısının, 2003-2009 yılları arasında 274 okulda yapılan 3 bin 844 derslikle, 12 bin 198 sayısına ulaştığını kaydetti.

DİYARBAKIR

Diyarbakır'da Vali Hüseyin Avni Mutlu, katıldığı eğitim öğretim yılı açılışında okul sıralarındaki ilk günlerinde ağlayan minikleri teskin etti.
Kayapınar Vehbi Koç İlköğretim Okulu'nda 2009-2010 eğitim öğretim yılının açılışı nedeniyle yapılan törene Vali Mutlu, Milli Eğitim Müdürü Zülfi Toman ve diğer yetkililer katıldı.

Törende konuşan Vali Mutlu, bugünün çocuklar için özel bir gün olduğunu ve yetişkinlerin de böylesi günlerde çocukluğunu hatırladığını belirterek, “Geleceğimiz ve en büyük sermayemiz olan çocuklarımıza Allah'tan başarı ve mutluluk niyaz ediyorum. En kıymetli varlıklarımızı bugün fedakar öğretmenlerimize teslim ediyoruz” dedi.

Türkiye bütçesinin en büyük kaleminin eğitime ayrıldığını ifade eden Vali Mutlu, bilgisayar sınıfları ve laboratuvarları olan daha iyi fiziki şartlara sahip okullarda çocukların geleceğe hazırlandığını kaydetti.
Daha sonra sınıfları gezerek okul sıralarındaki ilk günlerini yaşayan miniklerle ilgilenen Vali Mutlu, çocuklarla fotoğraf çektirdi. Sürekli ağlayarak annelerini isteyen iki kız çocuğunu sakinleştirmeye çalışan Mutlu, makam aracına binmek istediğini söyleyen Şevval Poyraz (6) adlı kız çocuğunun bu isteğini yerine getirdi.

AYDIN

Aydın'da İlköğretim Haftası dolayısıyla Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş, Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu ve İl Milli Eğitim Müdürü Ertuğrul Dindar'ın da katılımıyla tören düzenlendi. Atatürk Anıtı'na çelenklerin konulmasının ardından törende saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Kutlama programına daha sonra Gazipaşa İlköğretim Okulu'nda devam edildi.

İl Milli Eğitim Müdürü Dindar, törende yaptığı konuşmada, Türkiye'nin geleceği olan çocukların heyecanına ortak olmaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade ederek, okulların, insanların topluma hazırlandığı mekanlar olduğunu dile getirdi.

Aydın'ın ÖSS'deki başarısının birlik ve beraberlik ile çok çalışmanın ürünü olduğunu bildiren Dindar, birlik beraberliğe her zamankinden daha çok ihtiyaç duyulduğu bu günlerde çok çalışmak zorunda olduklarını söyledi.

Dindar, Aydın il genelinde yaklaşık 13 bin 500 öğrenci ve 10 bin öğretmenin bugün itibariyle ders başı yaptığını kaydetti.
Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş da konuşmaların ardından okul kantininde denetlemelerde bulundu. Kantinde satışı yapılan ürünlerin fiyatları hakkında bilgi alan Coş, 50 kuruştan satıldığını öğrendiği şişe suyunun ücretinin düşürülmesi talimatını verdi.

RİZE

Rize Cumhuriyet Meydanı'nda Atatürk Anıtı'na çelenk sunulmasıyla başlayan tören, daha sonra Vakıflar İlköğretim Okulu'nda devam etti.

Rize Vali Vekili Kubilay Ant, burada yaptığı konuşmada, ilköğretimin normalde 8 yıl olduğunu, ancak bu yıl 32 ilde başlanan anaokulun zorunlu eğitim kapsamında olması uygulamasıyla Rize'nin de aralarında olduğu bu illerde zorunlu eğitimin 9 yıla çıktığını söyledi.

İlde okullaşma oranının bütün seviyelerde Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu, öğretmen ve teçhizat bakımından da sorun bulunmadığını ifade eden Ant, “Bundan sonra amacımız ilimizde eğitimin kalitesini yükseltmektir. İlköğretimde çocuklarımıza ne kadar iyi eğitim verirsek gelecekte o kadar başarılı olurlar. Bu nedenle ilköğretime önem veriyoruz” dedi.

İl Milli Eğitim Müdürü Rasim Çelik ise bu hafta Türkiye genelinde çocukların okula adaptasyonlarının sağlanması, okul kurallarının öğrenilmesi, öğrencinin eve gidip gelmeyi öğrenmesi amacıyla anaokullar ile ilköğretim okullarının 1. sınıflarının uyum programı yaptıklarını söyledi.

Çelik, ilde bu eğitim öğretim yılında açılan sosyal bilimler lisesinin ülke genelindeki 16 liseden biri olduğunu, bu nedenle bu lisenin il için önemli bir kazanım olduğunu sözlerine ekledi.

Tören, halk oyunları gösterisinin ardından sona erdi.

KASTAMONU

Kastamonu'da 2009-2010 eğitim öğretim yılı dolayısıyla çeşitli etkinlikler düzenlendi.

Törenler Cumhuriyet Meydanı'nda Atatürk ve Şehit Şerife Bacı Anıtı'na çelenk sunulması, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.
Vali Yardımcısı Muammer Balcı, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bahri Gökçebay, Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Sayan'ın da katıldığı tören, öğrencilerin okuduğu şiirler ve halk oyunlarıyla son buldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!