Minik Metin, kök hücresiyle ablasına hayat verecek

Güncelleme Tarihi:

Minik Metin, kök hücresiyle ablasına hayat verecek
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 2007 14:10

İSTANBUL'da özel bir hastanede geçen pazar günü tüp bebek yöntemiyle dünyaya gelen Metin Emre Güncan, Akdeniz Anemisi (Talasemi) hastası olan 4 yaşındaki ablası Zeynep Sena Güncan'a kök hücre nakliyle hayat verecek

Haberin Devamı

Bursa'da oturan babası Mehmet ve annesi Elif Güncan çifti Akdeniz Anemisi hastalığı taşıyıcısı olan Zeynep'e kardeşinden alınan kök hücre Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde nakledilecek.

Bursa'da Akdeniz Anemisi hastalığı taşıyıcısı olduklarını sonradan öğrenen pratisyen hekim 34 yaşındaki Mehmet Güncan ile ev kadını 26 yaşındaki Elif Güncan çiftinin Akdeniz Anemisi hastası olan kızları Zeynep Sena, seçilmiş bebek yöntemiyle hastalıktan arındırılmış olarak dünyaya gelen kardeşinin kök hücreleriyle tedavi edilecek. Mehmet Güncan, seçim sonuçlarının açıklandığı sırada dünyaya gelen bebeğin göbek adını da Recep koyduklarını belirterek, “Metin Emre'nin kordon kanından alınan kök hücreler Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü Çocuk Kök Hücre Transplantasyon Ünitesi'nde Zeynep'e nakledilecek” dedi.

Haberin Devamı

Sağlık Bakanlığı'nın aldığı son kararla testlerinin ücretsiz olduğunu söyleyen Mehmet Güncan, “Tüm evlenecek çiftlere önerim mutlaka Akdeniz Anemisi testi yaptırmaları. Çünkü anne baba taşıyıcı ise yüzde 25 olasılıkla bebek de bu hastalık oluyor. Akdeniz Anemisi hastaları her ay kan almak zorundalar. Biz kızımızın doğuştan Talasemi hastası olduğunu 2.5 yaşındayken fark edebildik. Uzun süren ateşli hastalıkları, hareketlerinde azalma neticesinde sağlık merkezine başvurunca bu tanı konuldu. Hastalıksız bir bebek elde edebilmek için anne yumurtası ile baba spermi birleştirilip üçüncü günde biopsi yapılıyor. Bu şekilde hastalıklardan arındırılmış bebek dünyaya geliyor. Açıkçası ikinci bebeğimizi kızımızın kurtulması için düşündük. Ama ne olursa olsun, evlat evlattır. Genetik tanı ile bir çok hastalık tedavi edilebiliyor artık. Ancak sosyal güvenlik kurumları henüz genetik tanı ücretlerini ödemiyorlar. Bu konuda kamuoyu desteği oluşup genetik tanı ücretleri ödeme listelerine girerse böylece ekonomik gücü olmayan insanlar bundan istifade ederler” diye konuştu.

Bursa'da Medical Park Hastanesi'nde annesi Elif Güncan'ın yanından ayrılmayan Zeynep Sena Güncan, kardeşi için “Bizim başkanımızın adını taşıyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Kordon kanını saklayan Babylife Kordon Kanı Bankası Güney Marmara Distribütörü Işık Uzel de kök hücre saklanmasının Türkiye’de yaygınlaşmaya başladığını belirterek halen kendilerine başvuran 3 bine yakın gönüllünün kordon kanının saklandığını söyledi.

Pratisyen Hekim olan baba Mehmet Güncan, İstanbul'da özel bir hastanede genetik tanı tekniğiyle Metin Emre'nin dünyaya geldiğini belirterek, “Uygun görüldüğü takdirde Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde göbek kordonundan kök hücreler ayrıştırılarak ablaya nakledilecek. Böylece Bursa’da ilk kez seçilmiş kardeşin göbek kordonundan nakil gerçekleşmiş olacak” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!