Minik hastanın karaciğeri başka hastaya 'ilaç' oldu

Güncelleme Tarihi:

Minik hastanın karaciğeri başka hastaya ilaç oldu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 17, 2017 23:47

Yüksek kolesterol hastası henüz 11 yaşındaki Oğuz Çelik’in karaciğeri alındı, sağlam bir karaciğer parçası nakledildi. Böylece sağlığına kavuşan küçük Oğuz’un alınan karaciğeri ise 3 yıldır nakil bekleyen siroz hastası Kiraz Çiftçi’nin hayatını kurtardı.

Haberin Devamı

Yüksek kolestrol hastası Oğuz Çelik ailesiyle yaşadığı Almanya’da hastalığının belirtileri başladığında henüz 3 yaşındaydı. Ondan 6 yaş büyük ablasında olduğu gibi hastalığı eklem yerlerinde yağ bezeleriyle belli etmişti kendini. Anne Tülay Çelik’in verdiği bilgiye göre Alman doktorların yaktıkları yağ bezeleri sürekli tekrarlayınca başka bir hastanede kesin tanısı kondu: Ailevi hiperkolesterolemi, yani kalıtsal yüksek kolesterol.   

ERKEN KALP KRİZİ RİSKİ
Aslında eklem yerlerindeki yağ bezeleri ailevi hiperkolesteroleminin tipik işaretiydi. Tetkiklerde anne ve babanın da kolesterolü yüksek çıktı. Zaten anne ve babanın kardeş çocukları olması bu hastalığa zemin hazırlamıştı. Doktorlar ilaç tedavisine başlasa da karamsar bir tablo çizdi. Normalin çok üzerine çıkan kolesterol damarlarını tıkayarak, erken kalp krizlerine yol açabilirdi. Almanya’da sık görülen bir hastalık değildi. Anne Çelik,  diğer seçenekleri araştırmaya başladı ve Türkiye’de benzer bir hastalık yaşayan bir aile buldu. Böylece şansını Türkiye’de denemeye karar verdi. Memorial Şişli Hastanesi’nde gerçekleştirilen domino (birbirine bağlı yapılan peş peşe) ameliyatta Ferdi Arslan’dan (37) alınan karaciğer parçası Oğuz’un çıkarılan karaciğeri yerine başarıyla nakledildi.

Fakat doktorlar sürpriz bir istekte bulundu. Oğuz’un karaciğerinin başka hastaya nakli için aileden izin istendi. Aile kabul etti. O karaciğer 60 yaşında kritik durumdaki siroz hastasına nakledildi. Hepatit C’ye bağlı karaciğer sirozu gelişen Kiraz Çiftçi “3 senedir karaciğer nakli için bekliyordum. Küçük bir çocuktan gelmesine ben de şaşırdım” dedi.  

30'LU YAŞLARDAN ÖNCE KAYBEDİLİYOR
Aİlevİ hiperkolesterolemi hastalarının kolesterol  seviyesi düşürülemezse erken çocukluk döneminden itibaren kalp krizleri başlıyor ve hastalar 20-30’lu yaşlara varmadan kaybediliyor. 

HASTANIN BEKLEMEYE TAHAMMÜLÜ KALMAMIŞTI
MemorIal Şişli Hastanesi Organ Nakli Merkezi Başkanı Prof. Dr. Koray Acarlı, Kiraz Çiftçi’ye neden çok da iyi çalışmayan bir karaciğer nakledildiğini şöyle anlattı: “Çocuğun çıkarılan karaciğeri kolesterol işleme eksikliği dışında normal ama 15 yaşında başka bir hastaya takmazdık. Beklemeye tahammülü olmayan hastamız için ise uygundu. Karaciğeri aksasa da kolesterolünün çok yüksek seviyelere çıkmasını beklemiyoruz. İlaçlarla makul seviyelerde tutulabilir.’’ 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!