Milliyet Yayınları’ndan yeni kitaplar

Güncelleme Tarihi:

Milliyet Yayınları’ndan yeni kitaplar
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 1999 00:00

Haberin Devamı

Osmanlı'da ve İran'da Mezhep ve Devlet

Taha Akyol

Osmanlı İmparatorluğu'nun 700. Kuruluş yıldönümünde, gazeteci-yazar Taha Akyol'dan anlamlı bir araştırma kitabı, Osmanlı ve İran'da Mezhep ve Devlet. Anadolu'da Osmanlı devleti, İran'da Safevi devleti Türkmen geleneklerinin ağır bastığı 'halk İslamı'na dayalı olarak kuruldu: Medrese ve şeriata değil, sufi dervişlere, evliyalara, keramet sahibi 'baba'lara dayalı, coşkulu bir İslam. Fakat her iki ülkede de devlet kurumlaştıkça 'halk İslamı'ndan 'ulema İslamı'na geçildi. Osmanlı'da Sünni şeriat ve Sünni devlet hukuku, İran'da Şii şeriat ve Şii ulema hukuku egemen oldu... Neden?

'Heterodoks' Türkmenler iki tarafta kurdukları devletten dışlandılar ve Sünni Osmanlı şeriatından laik cumhuriyet, Şii İran şeriatından teokratik cumhuriyet çıktı... Neden?

Taha Akyol, bu soruların yanıtlarını sosyolojik açıdan araştırırken, her iki devletin tarihsel gelişmesini, ‘‘Türklerin iki devleti’’ tanımlamasıyla, çok öncelerinden yola çıkarak irdeliyor. Sünniliğin ve Şiiliğin her iki toplumdaki etkilerini ortaya koyarken, Türkiye ve İran'ın günümüze dek geçirdikleri kurumsal evrimleri de geniş biçimde ele alıyor.

Kitap bir hafta içinde ikinci baskısını yaptı.

Basının Gücü

Martin Walker

Çev. Gülden Şen

The Times, Le Monde, Die Welt, Corriera della Sera, Pravda, El Ahram, Asahi Şimbun, New York Times, Washington Post, Globe and Mail (Toronto), The Age (Melbourne), Rand Daily Mail. Geleneksel haber verme işlevleri, görüş ve makaleleri için, yerleşik düzenin kaygı ve görüşlerini yansıttıkları kabul edildiği için okunan, dünyanın 12 önemli gazetesi...

Kuruluşlarından, kitlesel günlük basını yaratan teknoloji ve zanaatin ölmekte olduğu, bilgisayarların, lazer ışınlarının bulunduğu, linotiplerin gürültüsünün ve sıcaklığının, baskı merdanesinin telaşının, haber odasındaki daktilo tıkırtılarının bile sustuğu bir döneme uzanan hikayeleri.

Basın-halk, basın-iktidar ilişkileri ve birbirlerini biçimlemeleri üzerine bir XX. yüzyıl incelemesi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!