Milli Eğitim Bakanı Özer, Hürriyet’e konuştu: Yüz yüze eğitime katılım zorunlu

Güncelleme Tarihi:

Milli Eğitim Bakanı Özer, Hürriyet’e konuştu: Yüz yüze eğitime katılım zorunlu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 06, 2021 07:35

18 milyonu aşkın öğrenci ve 1 milyon 130 bin öğretmen bugün okulun ilk günü için ders başı yaparken, öğrenci ve velilerin aklına takılan soruları Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’e sorduk. Bakan Özer okullardaki önlemleri anlattı, velilere “Yüz yüze eğitime katılım zorunlu” dedi.

Haberin Devamı

MiLLİ Eğitim Bakanlığı (MEB) okulları bugün tüm sınıf seviyelerinde yüz yüze eğitime açıyor. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 6 Ağustos tarihinde yapılan devir teslim konuşmasında bu kararlılığı açıkça dile getirerek “Salgın dolayısıyla çocuklarımızın bedensel ve zihinsel olarak daha fazla olumsuz etkilenmelerine müsaade edemeyiz. Artık okulları kapalı tutma lüksümüz yoktur” demişti. Kabine’de de bu karar alındı ve süreç başladı. Sağlık ve İçişleri Bakanlıkları da gerekli kararları alarak okulların açılmasına destek veriyor. MEB ve Sağlık Bakanlığı birlikte ‘Covid-19 Salgınında Okullarda Alınması Gereken Önlemler Rehberi’ hazırladılar.

Bugün 18 milyonu aşkın öğrenci ve 1 milyon 130 bin öğretmen ders başı yapıyor. Güvenlik elemanından servis sürücüsüne, kantinciden temizlik görevlisine çok sayıda personelin de işlerinin başında olacağı düşünülürse 20 milyondan fazla kişi bugün okullarda olacak. Ancak bir yandan da pandemi devam ediyor. Okullarımızda pandemi dönemi öncesiyle bugün arasında ne farklar olacak, ne gibi tedbirler alındı, öğrenci, öğretmen ve veliler nasıl uygulamalarla karşılaşacak? Bu soruları Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’e yönelttik. 

Haberin Devamı

KİMLER ‘MAZERET’Lİ

Öğrenci devamlılığı zorunlu mu?

Okullarımız tüm kademelerde haftada beş gün ve yüz yüze eğitimle açılıyor. Yüz yüze eğitime katılım zorunlu olacak. Ancak yönetmelikte tanımlı mazereti olanlar, Sağlık Bakanlığı e-nabız sistemindeki kronik hastalıklar listesinde yer alan hastalığa ait raporu olan öğrenciler ve CovId-19 tanılı veya temaslı olan öğrencilerimiz okula gelmeden EBA-TV ve dijital platformlar üzerinden derslerini takip edebilecekler.

Mazeret kapsamına neler girecek?

Evden çıkması sağlığı açısından risk oluşturan ve buna dair sağlık kurulu raporu bulunan özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilere rehberlik ve araştırma merkezlerince alınan “evde eğitim” kararı doğrultusunda ders yılı boyunca il/ilçe milli eğitim müdürlüğünün planlamasıyla evde eğitim hizmeti verilecek ve bu öğrenciler mazeretli sayılacak.

Haberin Devamı

Diğer taraftan Sağlık Bakanlığı e-nabız sistemindeki kronik hastalıklar listesinde yer alan hastalığa ait raporu olan öğrencilerle, koronavirüs hastası ya da temaslısı olduğu için tedavi veya karantina sürecinde olan öğrenciler de mazeretli sayılacak. Bu öğrenciler TRT EBA ve EBA dijital platformu aracılığıyla eğitime evde devam edecek.

TESTLERE ELEKTRONİK TAKİP

Koronavirüs süreciyle ilgili elektronik takip sistemi nasıl bir fayda sağlayacak?

Bildiğiniz gibi tüm okullarımızdaki durumu izleyen bir elektronik takip sistemi geliştirdik. Öğrenci ve personelin hasta, temaslı veya risklilik durumları Millî Eğitim Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı arasındaki veri entegrasyonu yolu ile izlenecek ve okullara gerekli bildirim yapılacak. Diğer taraftan öğretmen ve çalışanlarımızın aşı durumu ve kimlerin PCR testi yaptırması gerektiği de bu sistemden takip edilecek. Dolayısıyla okul yöneticilerimiz, ilçe ve il milli eğitim müdürlerimiz süreci yakından takip edebilecekler ve gerekli önlemleri alacaklar.

Haberin Devamı

EN FAZLA 40 DAKİKA

Yüz yüze eğitim ders saatleri azaltılmadan yapılacak. Ders süreleri 40 dakikayı aşmayacak. Teneffüs saatleri farklı zamanlarda düzenlenecek. Sınıfta öğrencilerin oturma düzeni yüzleri aynı yöne dönük olacak şekilde oluşturulacak. Yüksek sesle yapılan egzersizler, açık alanda ve arada en az 2 metre mesafe bırakılarak sürdürülecek. Beslenme saatleri mümkün olduğunca farklı zamanlara yayılacak.

SINIFTA VAKA ÇIKARSA

Sınıfta koronavirüs çıkan öğrenci olursa ne yapılacak?

Böyle bir durumda Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan ‘COVID-19 Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi’ne göre hareket edilecek. Hasta öğrencilerimizin diğer öğrencilerden ivedilikle ayrılıp, sağlık kurumuna başvurmaları sağlanacak. Okulda iken semptom göstermeye başlayan öğrencilerin en kısa sürede ailesi ile iletişime geçilecek ve hasta öğrenci ayrı bir yerde izole edilecek.

Haberin Devamı

ÖĞRENCİLERE TEST ZORUNLU MU?

Öğrenciler için aşı veya PCR zorunluluğu yok değil mi?

Öğrencilerimiz için aşı veya PCR zorunluluğu yok. Şu anda odağımız öğrencilerimizin temasta olacağı öğretmen ve diğer personelimiz.

Öğretmen ve diğer çalışanlar için aşı gönüllü, ancak PCR zorunlu mu?

Öğretmen ve diğer personelimiz için aşı zorunluluğu yok. Ancak aşı olmayanlar haftada iki kez PCR yaptırmak zorunda. Aşı olma gönüllülük esasına dayalı olmasına rağmen birinci ve ikinci doz aşı olan öğretmen oranlarımız sürekli artıyor ve Türkiye ortalamasının oldukça üzerinde.  Diğer ülkelerdeki öğretmen oranlarına göre de oldukça iyi durumda. Örneğin öğretmenler arasında iki doz aşı olma oranı Finlandiya, İsveç ve Almanya’nın üzerinde.

Haberin Devamı

VELİLERE: LÜTFEN AŞILARINI OLSUNLAR

Son olarak, okulların açılmasına ilişkin olarak velilere ne söylemek istersiniz?

Öğrencilerimizin sağlığı için lütfen velilerimiz de aşılarını olsunlar ve özellikle ev dışı ortamlarda Sağlık Bakanlığı tarafından belirtilen kurallara uysunlar.

İŞTE TAKVİM

Birinci ara tatil
15-19 Kasım

Yarıyıl tatili
24 Ocak 2022 Pazartesi-4 Şubat 2022 Cuma

İkinci dönem
7 Şubat 2022 Pazartesi

İkinci ara tatil
11-15 Nisan

Yaz tatili
17 Haziran 2022

Milli Eğitim Bakanı Özer, Hürriyet’e konuştu: Yüz yüze eğitime katılım zorunlu

ÖĞRETMENLERE EĞİTİM VERİLDİ

Öğretmenlere bu konuda eğitim verildi mi?

Elbette. Bildiğiniz gibi 1-3 Eylül tarihleri arası, okul öncesi ve ilkokul birinci sınıf öğrencileri için uyum haftası olarak uygulandı. 31 Ağustos günü okul öncesi ve birinci sınıf öğretmenlerimize önlemlerin uygulanmasına ve sıkça sorulan sorulara yönelik bir günlük eğitimler verdik.

Okullardaki hijyen şartlarının devamlılığının sağlanması, başta koronavirüs olmak üzere tüm enfeksiyonlarla ilgili risklerin yönetilmesi amacıyla Bakanlık kılavuz ve rehberlerine uygun olarak pansiyonlu okullarımızda görev yapan 481 hemşire, 70 okul sağlığı sorumlusu ve 11 İSGB Koordinatörü olmak üzere toplam 562 kişiye eğitim programı düzenledik. Okul içinde salgın önlemleri ile ilgili afişler uygun yerlere asıldı.

Yine 1-3 Eylül tarihleri arasında diğer kademe ve sınıf seviyelerindeki tüm öğretmenlerimize yönelik 3 günlük eğitimler düzenlendi. Tüm illerimizde bu eğitimler verildi. Ayrıca, velilerimiz süreçlerle ilgili bilgilendirildi.

Milli Eğitim Bakanı Özer, Hürriyet’e konuştu: Yüz yüze eğitime katılım zorunlu

OKULLARDA TEMİZLİĞE 650 MİLYON TL AYIRDIK

Okulların açık kalması için ne gibi önlemleriniz var?

“Covid-19 Salgınında Okullarda Alınması Gereken Önlemler Rehberi”nde tüm önlemler ayrıntılı olarak belirlendi.

Öğrencilerimiz ve tüm personelimiz okullara maskeyle gelecekler ve okullarda bulundukları sürece maske kullanacaklar.

Laboratuvar ve atölye derslerinde mesafe kısalacağı için yüz koruyucu siperlikler kullanılacak.

Okullarda maske, dezenfektan ve yüz koruyucu siperlik ihtiyaçları okullarımız tarafından ücretsiz karşılanacak. Gerekli ödeneklerin tamamı okullarımıza gönderildi ve okullarımız tüm hazırlıklarını tamamladılar. Okullarımızın temizlik ve hijyen koşullarını sağlamaları için 650 milyon TL’lik ödenek kullandık.

Öğretmen ve çalışanlarımıza (servis şoförü, aşçı, kantin-emizlik görevlisi) her ay maske ve el antiseptiğinden oluşan hijyen kiti ücretsiz verilecek.  Girişlere dezenfektanlar yerleştirildi.

OKULLARDA 115 BİN TEMİZLİK ELEMANI

Okullarımızda temizlik ve hijyen hizmetlerini sağlamak üzere 115 bin temizlik elemanı görevlendirildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!