Miles resimleriyle geliyor

Güncelleme Tarihi:

Miles resimleriyle geliyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 1997 00:00

Haberin Devamı

Sanat dünyasının efsanevi ismi Miles Davis, 7. Uluslararası Akbank Caz Festivali'ne resimleriyle katılıyor. Sergi, festival bünyesi içinde 7-25 Ekim 1997 tarihleri arasında Aksanat'ta gezilebilecek. Davis'in 80 adet yağlıboya tablosu Türk sanatseverlerle ilk kez buluşacak.

1926 yılında doğan Miles Davis'in müzik kariyeri 40 yılın üzerinde bir zamanı kapsıyor. ‘‘Cool caz’’ akımının önderi olan sanatçı, Bitches Brew ve Sketches of Spam gibi albümleriyle müzisyenleri nesiller boyu etkiledi. Ancak Davis, sadece müzik konusunda bir deha değil aynı zamanda eserleri büyük ilgi uyandıran yetenekli bir ressamdı. 1980'li yılların başında sadece müziğiyle değil görsel sanatıyla da ifade yolları aradı. Resim yapmak onun için önceleri sadece bir eğlenceyken, geçirdiği felçten sonra bu işe daha ciddi bir şekilde sarıldı.

Resim yapmaya eski tarz figürlerle başlayan Miles Davis, sonraları renk ve kompozisyon konusunda da tecrübe kazandı. Onun duygu ve düşüncelerini yansıtan yağlıboya tablolarında müziğinin de izlerini görüyoruz. En büyük ilhamı kadın vücudundan ve onun hareketinden alan sanatçı, önceleri soyut sanata ilgi duydu ve Milano'daki Memphis hareketinden etkilendi. Hayatının son iki yılında daha çok Afrika ilhamlı eserler üretmek için, soyut sanattan uzaklaştı. Miro, Kandinski ve Basquiat gibi ressamlara duyduğu hayranlık, onun büyük boy yağlıboya tablolarında kendini belli ediyor.

Davis'in en sevdiği ve en çok kullandığı renkler yeşil, sarı, kahverengi ve kırmızı. Bazı çalışmaları aydınlık ve canlıyken, bazıları ise karanlık ve gizemli. Müzisyen olarak aldığı zengin eğitiminin aksine ressam olarak kendi kendini eğiten sanatçı, diğer ressamların yaptıklarıyla ilgilenmiş buna rağmen onlardan doğrudan etkilenmeyi reddetmiş ve kendi iç sesini dinlemeyi tercih etmiş... Davis, ilk bakışta kavranması zor görünen resimleriyle seyircisini yeni bir şey keşfetmeye davet ederken, bir yandan da ona meydan okuyor.

Resmi de müziği gibi her zaman şaşırtıcı ve güçlü olan Miles Davis'in ilk sergisi 1989 yılında Amerika'da düzenlenmişti. Bu sergiyi, Kanada, Kaliforniya, Japonya, New York, İsviçre, Florida ve Michigan sergileri izledi. 1991 yılında ölen sanatçı hayatının son on yılını resim yaparak geçirdi. Hiç bir zaman satış amaçlı resim yapmayan sanatçının tablolarına da çok bağlı olduğu biliniyor. Bu yüzden de resimleri ancak satışa razı olunca halka sunuldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!