Migrenin nedeni kafadaki kontak

Güncelleme Tarihi:

Migrenin nedeni kafadaki kontak
Oluşturulma Tarihi: Haziran 14, 2000 00:00

Haberin Devamı

BİLİMADAMLARI migrene sebep olan kontağa çok az ya da çok fazla uyku, açlık, parlak ışıklar, belirli gıdalar, kadınların östrojen seviyelerindeki dalgalanmaların neden olduğunu keşfetti. Devrim niteliğindeki keşif migren tedavisinde yeni umutlar yarattı.

Kansas Üniversitesi'nden Dr.K.Michael Welch nörolojik verilerini Ulusal Sağlık Enstitüleri'nin toplantısında duyurdu. Dr.Welch, ‘‘Migren olağanüstü heyecanlanan nöronlar yani beyin sinir hücrelerinden kaynaklanıyor. Bu hücreler beynin arkasına sinyaller gönderiyor. Sinyaller, bir göle atılan taş misali dalgalar halinde yayılıyor ve ağrı merkezlerine ulaşıyor. Kan akışı birden fırlıyor, dalga geçince aniden düşüyor. Kan basıncındaki anlık, müthiş farklılıklar ya da beyin sapındaki hareketlenmeler migrene yol açabilir. Bu verilerin ardından migrene yakında çok hızlı müdahale edebileceğiz. Bazen baş ağrıları öncesinde hastanın gözünde şimşekler çakıyor. Bazı hastalar o korkunç ağrılardan migrenin sorumlu olduğunu farketmiyor ve tedaviye başvurmuyor. Migrenin tedaviyle denetim altına alınması önemlidir. Migren krizleri sık, sık vurduğunda beyindeki ağrı kronikleşir’’ dedi.

New York'taki Albert Einstein Tıp Fakültesi'nden Dr.Richard Lipton hastalarının yüzde 20'sinin ilaçla migrenin üstesinden gelebileceğini, ancak uzmanların tedaviyi bilmediklerini, sınırlı sayıda hastanın en güçlü ilacı aldığına dikkat çekti.

Bilim adamları yakın zamanlara kadar genişleyen kan damarlarının migrenden sorumlu olduğuna inanıyor ve ağrı kesicilerle bu damarları daraltmayı öneriyordu. Philadelphia'daki Thomas Jefferson Üniversite Hastanesi'nden Dr.Stephen Silberstein, sinir hücrelerini denetleyen, epilepsi için verilen ilaçların migren tedavisinde de kullanıldığını belirtti. Kadınların hormon tedavisiyle östrojen düzeylerinin denetim altına alındığını, bunun migreni de dizginlediği kaydedildi. Uzmanlar, ‘‘Vazgeçmeyin. Bir ilaç ağrınızı kesmezse bir başka ilacı deneyin’’ uyarısında da bulunuyorlar.

Spor kadınlarda beyin kanaması riskini azaltıyor

ARAŞTIRMACILAR, fiziksel aktivitelerini artıran kadınların, beyin kanaması ve inme riskini azalttıklarını açıkladılar.

Amerikan Tıp Birliği yayın organı JAMA'da yer alan araştırma raporunda, günde 30 dakika yürüyüş yapan kadınlarda inme riskinin azaldığı, yürüyüşün uzun adımlar ve enerjik uygulanmasıyla bu faydanın daha da arttığı bildirildi.

Harvard Tıp Okulu Halk Sağlığı doktorlarından Frank B. Hu ve arkadaşları, 8 yıl süreyle 40-65 yaş arasında 72 bin 488 kadın hemşire üzerinde araştırmalar yaptı.

1986-1994 yıllarında araştırmaya katılan kadınlar arasında 407 kişide inme ve beyin kanaması saptandı.

Araştırmacılar, inme riskinin fiziksel aktivite içinde olan kadınlarda daha az olduğunu ve her gün 30 dakikalık yürüyüş ve egzersiz ile tüm inme risklerinin azaltılarak, ortadan kaldırılabileceğini belirlediler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!