MHP'li başkan 'Aşk heykelini' kaldırdı

Güncelleme Tarihi:

MHPli başkan Aşk heykelini kaldırdı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 03, 2009 17:17

ANTALYA'nın Kemer İlçesi'nde eski belediye başkanı Hasan Şeker tarafından heykeltıraş Zafer Sarı'ya yaptırılan çıplak bir kadını belinden tutup havaya kaldıran erkek figürünün tasvir edildiği metal heykel, yeni başkan MHP'li Mustafa Gül tarafından dün kaldırıldı. Gül, “Heykel turistler ve vatandaşlar tarafından kabul görmedi. İstenileni yaptık” dedi.

Haberin Devamı

MHP'Lİ BAŞKAN AŞK HEYKELİNİ KALDIRDI

Kemer'de yeni belediye başkanı MHP'li Mustafa Gül'ün ilk icraatı, 2004 yılında CHP'den seçilip daha sonra AKP'ye geçen eski başkan Hasan Şeker tarafından yaptırılan ‘Aşk heykeli’ni kaldırmak oldu. Sanatçı Zafer Sarı tarafından yapılan ve 2007 yılında ilçe merkezindeki kavşağa yerleştirilen heykel, Kemer Belediyesi işçileri tarafından kaidesinden vinç yardımıyla sökülerek Belediye'nin Fen İşleri Müdürlüğü'ne ait depoya kaldırıldı. Heykelin sökülmesini izleyen kalabalıktan bazıları heykelin kaldırılmasını desteklerken, bazıları olayı protesto etti. Rus turist Boris Stratov, “1994 yılından beri Kemer'de tatil yapıyorum. Burada Türk kültürünü yansıtan bir heykel olmalı. Böyle bir heykeli ben Kemer'e yakıştıramıyorum” dedi. Yusuf Saydam adlı kişi ise heykelin kaldırılmasına tepki göstererek, “Bu sanata yapılan bir saygısızlıktır. Nasıl bu heykeli kaldırırsınız?” dedi.

Heykeli yapan Zafer Sarı, telif hakları yasası gereğince savcılığa suç duyurusunda bulunacağını söyledi. Belediye Başkanı Mustafa Gül'ün kendisine sorarak bu heykeli kaldırabileceğini kaydeden Sarı, “Bana göre bu yaşanan ikinci Melih Gökçek vakasıdır. Melih Gökçek'in söktürdüğü heykel 11 yıl sonra Ankara'da yerine konulmuştu. Bu da benzer bir örnektir. Söyleyecek hiçbir şey bulamıyorum” dedi.

Kemer Belediye Başkanı MHP'li Mustafa Gül, heykelin yerleştirildiği gün de tepki gösterdiğini hatırlatarak, “Kemer'in yerli halkı ve tatil yapan turistler heykelin kaldırılmasını talep ettiler. Heykel turistlerce ve vatandaşlarca kabul görmedi. Biz de istenileni yaptık. Oraya turizme faydalı bir yapı inşa edeceğiz” dedi.

Haberin Devamı

HEYKELİ KADIKÖY İSTİYOR

Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, “Aşk Yağmuru” heykelini Kadıköy'e almak istediklerini bildirdi.

Öztürk, yaptığı yazılı açıklamada, Antalya'nın Kemer ilçesinde yeni seçilen MHP'li Belediye Başkanı Mustafa Gül'ün “Aşk Yağmuru” heykelini kaldırdığını basından takip ettiğini belirterek, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

“Ortada bir sanatçı yorumu, sanatçı emeği var. Sanat eserleri, heykeller, değişik kişilere değişik çağrışımlar yaptırabilir, ya da farklı olarak algılanabilir. Sanat eserinin özelliği de budur zaten. Herkes tarafından farklı yorumlanmak, farklı algılanmak. Sanat dallarının hiç birinde bu tür kısıtlamalar, engellemeler olmamalı. Sanat ve sanatçı özgür olmalı. Biz sanata ve sanatçıya her zaman saygı duyuyoruz. Bu nedenle sansürlenmek istenen, yasaklanmak istenen bu heykeli Kadıköy'ümüze istiyoruz.”

Selami Öztürk, heykelin Kadıköy'e getirilmesi amacıyla Kemer Belediyesi ve heykeltıraş Zafer Sarı ile irtibata geçeceklerini kaydetti.



 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!