Mevsimsel depresyona dikkat

Güncelleme Tarihi:

Mevsimsel depresyona dikkat
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2008 11:52

Kişi, mevsime ve havaya bağlı olarak depresyona girebiliyor. İşte sebebleri.

Haberin Devamı

Gözdeki bir gen mutasyonunun mevsimsel afektif bozukluk olgularının bir kısmından sorumlu olabileceği ortaya çıktı. Araştırmaya göre, günler kısaldıkça Amerikalıların yüzde 6'sı kış depresyonuna teslim oluyor.

/images/100/0x0/55ea9040f018fbb8f8882d4c

"MAB" (mevsimsel afektif bozukluk) her sene sonbahar aylarında nükseden bir majör depresyon türü. Gün ışığı eksikliğine bağlı olarak tetiklenen durum,  "Baharla birlikte kayboluyor" ortadan kayboluyor.

Virginia Üniversitesi'nden öncü araştırmacı Ignacio Provencio, MAB tedavisinde genellikle günde iki saat süreyle ışık tedavisi (fototerapi) uygulandığını belirterek, "Hastaları parlak ışığa maruz bırakmak gerçekten bazı semptomları ortadan kaldırıyor ve onların kışın da normal işlevselliklerini sürdürmelerine izin veriyor." dedi.

Haberin Devamı

Çalışmada, Provencio'nun ekibi 220 kişinin genlerine baktılar. Mutasyon geçirmiş, iki gen kopyası taşıyan kişilerde MAB geliştirme olasılığının beş kat fazla olduğunu saptadılar.

Melanopsin geni olarak adlandırılan bu gen, retinadaki fotoreseptörlerde ışığa duyarlı bir protein oluşturuyor. Bu protein görmede rol oynamıyor, fakat sirkadiyen ritimler, hormonlar, uyanıklık ve uyku gibi görsel olmayan cevaplarla yakından ilişkili.
 
Melanopsin genindeki bir mutasyon muhtemelen ışığa verilen cevaplarda bir değişime yol açıyor. Ve bu da depresyon semptomlarıyla sonuçlanıyor. MAB olan hastaların yaklaşık %29'u hastalığın aile öyküsü mevcut. Bu durum genetik bir unsuru akla getiriyor.

Provencio, "MAB olan herkeste bu mutasyon yok" diyerek, "Fakat en azından bizim çalışmamızda, mutasyon geçirmiş genin iki kopyasını taşıyan herkeste MAB mevcuttu. Biz bir hasta alt grubunda MAB'un olası sebeplerinden birini bulmuş olduğumuzu düşünüyoruz." dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!