Mevlid Kandili ne zaman hangi gün? Kandile kaç gün kaldı?

Güncelleme Tarihi:

Mevlid Kandili ne zaman hangi gün Kandile kaç gün kaldı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 22, 2019 14:09

Müslümanlar için mübarek olan Mevlid Kandili için geri sayım başladı. Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed'in dünyaya geldiği Rabiulevvel ayının 12'inci gecesi olan ve bu sene 1448'ncisi kutlanan Mevlit Kandili dolayısıyla çeşitli etkinlikler düzenlenecek. Yurdun çeşitli yerlerinde vatandaşlar camileri dolduracak ve dualarla Mevlid Kandili'ni idrak edecek. Peki, Mevlid Kandili ne zaman hangi gün? Kandile kaç gün kaldı?

Haberin Devamı

Vatandaşlar, Hazreti Muhammed'in doğum günü olan Mevlid Kandili için tarih araştırmalarına son günlerde hız verdi. Hazreti Muhammed'in dünyaya geldiği gün olarak kutlanan Mevlit Kandili tüm yurtta idrak edilecek. Peki, Mevlid Kandili ne zaman? Kandile kaç gün kaldı?

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yayımladığı dini günler takviminde yer alan bilgilere göre; 2019 Mevlid Kandili 8 Kasım Cuma gecesi idrak edilecek. Bu kutlu gece, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yurdun dört bir yanında etkinlikler düzenlenecek.

MEVLİD KANDİLİ'NDE NELER YAPILMALI?

Hz. Peygamber (s.a.s.), bazı mübarek gün ve gecelerin değerlendirilmesini tavsiye etmiştir (Tirmizî, Savm, 39). Ancak bu gün ve gecelere ait özel bir namaz veya ibadet şeklinden bahsetmemiştir. Bu bağlamda mübarek gün ve geceleri, bağışlanma ve hayatımıza çekidüzen vermek için fırsat anı olarak görmemiz gerekmektedir. Dolayısıyla müminler kandil gecelerinde, hayatlarının gidişatını gözden geçirmeli; hata ve günahları için tövbe etmeli, dua ederek, Kur’an-ı Kerim okuyup anlamaya çalışarak, kaza veya nafile namaz kılarak bu fırsatları değerlendirmelidirler.

Haberin Devamı

Kandil gecelerinin gündüzlerinde yani geceyi takip eden ertesi günde oruç tutmak müstehaptır. Zira Hz. Peygamber (s.a.s.), “Şaban’ın ortasında (yani berat gecesinde) ibadet ediniz, gündüz oruç tutunuz. Allah o gece güneşin batmasıyla dünya semasında tecelli eder ve fecir doğana kadar, ‘Yok mu benden af isteyen onu affedeyim, yok mu benden rızık isteyen ona rızık vereyim, yok mu bir musibete uğrayan ona afiyet vereyim, yok mu isteyen…’ der.” (İbn Mâce, İkâmetü’s-Salat, 191) buyurmuştur.

REBİÜLEVVEL AYI NEDİR?

Rebiülevvel ayı Ay’ın hareketleri esas alınarak oluşturulan İslamî takvimin aylarından biridir. Resulullah (S.A.V), bu ayda dünyaya geldiği için arabi ayların en şereflisi olarak nitelendirilmektedir. Doğum vakti sabaha yakın bir zamandır. Bugün, günlerin en sevinçlilerinden kabul edilerek değerlendirilir.

Süleyman Çelebi’nin mevlidinde bu tarih şöyle zikredilir: "ol Rebiulevvel ayın nicesi-on ikinci gice isneyn gicesi". Bu ay içerisinde, bilhassa on ikinci gecesinde ihtiyaç sahiplerine ikramlarda bulunarak, Resulullah (S.A.V)’in doğum sevinci canlı tutulmaya çalışılır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!