Mevlid Kandili ne zaman? Rebiülevvel ayı 11. gecesi hangi güne denk gelecek?

Güncelleme Tarihi:

Mevlid Kandili ne zaman Rebiülevvel ayı 11. gecesi hangi güne denk gelecek
Oluşturulma Tarihi: Aralık 04, 2016 11:52

2016 Mevlid Kandili ne zaman olduğu, hangi güne denk geldiği tüm müslüman alaminin merak ettiği konulardan biri. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (S.A.V) doğduğu tarih olarak kabul edilen, Rebiülevvel ayının 11. gününü temsil edilen bu özel gün, çeşitli ibadetlerle anımsatılıyor. Peki, bu yıl Mevlid Kandili ne zamana denk gelecek?

Haberin Devamı

Mevlid Kandili ne zaman idrak edilecek konusu İslam alemindeki önemini koruyor. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (S.A.V) doğduğu tarih olarak kabul edilen Rebiülevvel ayının 11. günü, bazı yörelerde Mevlit, Diyanet İşlerinin tabiriyle de Mevlid Kandili ismiyle tüm İslam aleminde coşkuyla kutlanmaktadır. Peki duaların yapılıp, ibadetlerin icra edileceği Mevlid Kandili ne zaman eda edilecek? İşte bu özel gün hakkında bilinmesi gerekenler ve Rebiülevvel ayının 11. gecesi için alimlerin açıkladığı bilgiler!

Mevlid Kandili ne zaman sorusu 2016 senesinin son aylarına denk gelen Rebiülevvel ayı nedeniyle araştırılmaya başlandı. Rebieülevvel ayının 11. gününe denk geldiği rivayet edilen Mevlid Kandili, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (S.A.V) doğum gününü ifade etmektedir. İlahilerin okunup, tesbih namazlarının kılanacağı bu özel günde, yaradana açılan eller iki cihan için en hayırlısını isteyecek. Peki tüm bu ibadetlerin yapılacağı Mevlid Kandili ne zaman idrak edilecek? İşte detaylı bilgiler

Haberin Devamı

REBİÜLEVVEL AYININ ÖNEMİ NEDİR?

İslam tarihinde reblülevvel ayının önemli bir yeri vardır. Hz. Peygamber genel kabule göre Reblülevvel ayının 12'sinde Pazartesi günü dünyaya gelmiş ve bugünün kutlanması müslüman toplumlarda bir mevlid geleneği oluşturmuştur. İslam tarihinde bir dönüm noktası sayılan hicret de reblülevvel ayında ger-çekleşmiştir. Safer ayının sonlarında Hz.Ebu Bekir'le birlikte Sevr mağarasına sı­ğınan ve 1 Reblülevvel'de buradan ayrılıp Medine'ye doğru yola çıkan Resul-i Ekrem Reblülevvel Pazartesi günü Kuba'ya varmışve burada Kuba Mescidi'ni inşa etmiştir.12 Reblülewel'de Medine'ye hareket etmiş, Ranuna vadisinde ilk cuma namazını kıldırdıktan sonra aynı gün Medine'ye ulaşmıştır. Bu ayın içinde Mescid-i Nebevl'nin inşasına başlanmıştır. Hz. Peygamber'in ahirete irtihalinin de Rebiülevvel ayında olduğu konusunda görüş birliği vardır. Meşhur olan rivayete göre Resül-i Ekrem 12 Reblülevvel Pazartesi günü vefat etmiştir. Hz. Peygamber'in doğum, hicret ve vefatının reblülewel ayında ve pazartesi gününde olması bazı araştırmacılarca, reblülevvel ayının Araplar'da bolluk ve bereket ayı sayılması ve eski medeniyetlerde pazartesi gününün ayın yaratıldığı gün kabul edilmesiyle irtibatlandırı­larak İslam'da ibadet vakitlerinin belirlenmesi bakımından ayın önemli bir yeri olduğu, hilalin müslümanlar için sembolik bir anlam taşıdığı ve bunun evrenle insanın kaderi arasındaki ilişkiye işaret ettiği ifade edilmiştir. 

Haberin Devamı

MEVLİD KANDİLİ NE ZAMAN İDRAK EDİLECEK?

Rebiülevvel ayının 11. günü olarak bilinen mevlid kandili, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre bu yıl 11 Aralık Pazar gecesine denk gelecek. Rebiülevvel ayı ise 1 Aralık Perşembe günü başladı.

MEVLİD KANDİLİNDE NELER YAPILMALI?

Mevlid gecelerinde toplanarak, mevlid kasidesi okumak, tatlı şeyler yedirip içirmek, hayrat ve hasenat yapmak, böylece, o gecenin şükrünü yerine getirmek müstehaptır. Salihlere elbise ve benzeri hediye vermek, bu geceye hürmet etmek olur. Bunları Allah rızası için yapmak çok sevap olur. Mevlid cemiyetinde, salihleri toplayıp, salevat okumak, fakirleri doyurmak, her zaman sevaptır.

Haberin Devamı

Mevlid cemiyetinde, sadaka, hediye vermek, neşe ve sevinç göstermek, haram karıştırmadan mevlid kasidesi okutmak çok sevap olur. Bu gecede tesbih namazının kılınması, alimler tarafından yapılan diğer bir öneri olarak yer alıyor.

Bu gece, Resulullahın doğum zamanında görülen hâlleri, mucizeleri okumak, dinlemek, öğrenmek çok sevaptır. Bugün veya ertesi gün oruç tutmakta mahzur yoktur. Tutmak iyi olur, sevab olur. İslam âlimleri mevlid gecesine çok önem vermişlerdir.

Muazzez Peygamberimizin doğumunu anarken, yalnız mevlid okumak, ilâhiler söylemek ve kandil simidi dağıtmak yeterli değildir. Onun doğumunu anmaktan asıl maksat, evrensel olan risâletini, yüksek ahlâkını, fazîletini, adâlet ve doğruluğunu hatırlamak ve bunları hayatımızda uygulama azmini tazelemektir. Yüce Allah’ın sevgisine, hoşnutluğuna ve bağışlamasına ermenin yeğane yolu, Hz. Peygamber’in yolundan gitmektir. Bu konuda Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyurulur: “(Ey Muhammed!) De ki: Allah’ı seviyorsanız bana uyunuz ki, Allah da sizi sevsin ve günahlarınızı bağışlasın. Allah son derece bağışlayıcı ve esirgeyicidir.” (Âl-i İmrân, 31) Bu ayette de belirtildiği gibi, Allah’ı hoşnut etmek, O’nun Peygamberine uymak ve onu örnek almakla mümkündür.

Haberin Devamı

Peygamberimiz (S.A.V.)'e hiç olmazsa bir tesbih salat ü selâm okumalıyız. Can ü gönülden, "Es-salatü ve's-selamü aleyke ya Resûlallah" demeliyiz.

ALLAHü Teâlâ'ya tam bir huşu içinde dua ve niyazda bulunmalıyız. Çünkü dua, rahmet kapılarının anahtarı, kulluğun ruhu ve ibadetin özüdür. Yalnızlaşan insanın sınırsız ve sonsuz kudret sahibi olan ALLAH'ın azameti karşısında aczini kabullenmesi, O'na sığınması ve O'na yakarması, ne isteyecekse O'ndan istemesidir. İnsanın yaratıcısına yaklaştığı en vasıtasız andır. Dua, sınırlı, sonlu ve aciz varlık olan insanın, sınırsız ve sonsuz kudret sahibi Rabbi ile kurduğu bir köprüdür, Mevlid-i Mutlak'ı imdada çağırmasıdır. Dua, kulluk esprisi içinde ve sıradan isteme anlamlarının ötesinde, ALLAH Teâlâ'nın Rablık ve ilahlık hakikatine en köklü bir sığınma hadisesidir.

BAKMADAN GEÇME!