Mevlid Kandili ne zaman idrak edilecek? 2019 Mevlid Kandili tarihi

Güncelleme Tarihi:

Mevlid Kandili ne zaman idrak edilecek 2019 Mevlid Kandili tarihi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 29, 2019 22:55

Rebiülevvel ayının başlamasıyla birlikte, İslam alemi tarafından büyük bir heyecanla beklenen Mevlid Kandili tarihi de gündeme gelmeye başladı. Müslümanlar için manevi güzelliklerle dolu olan Mevlid Kandili bu sene de yurt genelindeki tüm camilerde namaz ve dualarla idrak edilecek. Peki, Mevlid Kandili ne zaman idrak edilecek? İşte, 2019 Mevlid kandili tarihi.

Haberin Devamı

"2019 Mevlid Kandili ne zaman?" sorusu vatandaşlar tarafından merak edilen konular arasında yer almaya devam ediyor. Hz. Muhammed S.A.V'ın kutlu doğumunun gerçekleştiği gün olarak kabul edilen bu mübarek gece, ibadetler, dualar ve çeşitli etkinliklerle geçecek. Mevlid Kandili'ne kısa süre kala, vatandaşlar Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yayımladığı dini takvime göre, Mevlid Kandili tarihini araştırmaya başladı. Peki, bu sene Mevlid Kandili hangi tarihte ne zaman? İşte, o konu hakkında bilgiler.

2019 MEVLİD KANDİLİ NE ZAMAN?

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yayımladığı dini günler takviminde yer alan bilgilere göre; 2019 Mevlid Kandili 8 Kasım Cuma gecesi idrak edilecek.

MEVLİD KANDİLİ'NDE NELER YAPILMALI?

Hz. Peygamber (s.a.s.), bazı mübarek gün ve gecelerin değerlendirilmesini tavsiye etmiştir (Tirmizî, Savm, 39). Ancak bu gün ve gecelere ait özel bir namaz veya ibadet şeklinden bahsetmemiştir. Bu bağlamda mübarek gün ve geceleri, bağışlanma ve hayatımıza çekidüzen vermek için fırsat anı olarak görmemiz gerekmektedir. Dolayısıyla müminler kandil gecelerinde, hayatlarının gidişatını gözden geçirmeli; hata ve günahları için tövbe etmeli, dua ederek, Kur’an-ı Kerim okuyup anlamaya çalışarak, kaza veya nafile namaz kılarak bu fırsatları değerlendirmelidirler.

Haberin Devamı

Kandil gecelerinin gündüzlerinde yani geceyi takip eden ertesi günde oruç tutmak müstehaptır. Zira Hz. Peygamber (s.a.s.), “Şaban’ın ortasında (yani berat gecesinde) ibadet ediniz, gündüz oruç tutunuz. Allah o gece güneşin batmasıyla dünya semasında tecelli eder ve fecir doğana kadar, ‘Yok mu benden af isteyen onu affedeyim, yok mu benden rızık isteyen ona rızık vereyim, yok mu bir musibete uğrayan ona afiyet vereyim, yok mu isteyen…’ der.” (İbn Mâce, İkâmetü’s-Salat, 191) buyurmuştur.

REBİÜLEVVEL AYI NEDİR?

Rebiülevvel ayı Ay’ın hareketleri esas alınarak oluşturulan İslamî takvimin aylarından biridir. Resulullah (S.A.V), bu ayda dünyaya geldiği için arabi ayların en şereflisi olarak nitelendirilmektedir. Doğum vakti sabaha yakın bir zamandır. Bugün, günlerin en sevinçlilerinden kabul edilerek değerlendirilir.

Haberin Devamı

Süleyman Çelebi’nin mevlidinde bu tarih şöyle zikredilir: "ol Rebiulevvel ayın nicesi-on ikinci gice isneyn gicesi". Bu ay içerisinde, bilhassa on ikinci gecesinde ihtiyaç sahiplerine ikramlarda bulunarak, Resulullah (S.A.V)’in doğum sevinci canlı tutulmaya çalışılır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!