Metropolitan Müzesi çalıntı eseri iade etti

Güncelleme Tarihi:

Metropolitan Müzesi çalıntı eseri iade etti
OluÅŸturulma Tarihi: AÄŸustos 06, 2001 11:30

New York'taki Metropolitan Müzesi, Mısır'dan 60 yıl önce çalınan 3300 yıllık bir hiyeroglif tableti iade etti. Firavun I. Seti'nin eşini bebeğini emzirirken gösteren ve "Seti I" ve "süt" resimli yazılarının bulunduğu hiyeroglif tablet dün Kahire'ye götürüldü. Mısır'ın New York Konsolosu Mahmud Allam "Bu büyük bir başarı" diye konuştu.

Haberin Devamı

New York Metropolitan Müzesi, Mısır'da piramitlerin yakınındaki bir tapınaktan 60 yıl önce çalınan, 3300 yıllık kireçtaşından yapılmış bir hiyeroglif tableti iade etti.  
Bu tarihi eserin dün Mısır'a getirilişine bizzat eşlik eden Kahire'nin New York Konsolosu Mahmud Allam, ''Bu Mısır için büyük bir başarı'' diye konuştu.  

New York Müzesi, yüzyıllardır yağmalanan antika eserleri geri almak amacıyla mücadele veren Mısır'a iade etmek için, hiyeroglif tableti özel bir koleksiyoncudan satın almıştı.  

Mısırlı uzmanların açıklamalarına göre, geri alınan 49 santimetre boyunda ve 31 santimetre enindeki hiyeroglifte, Firavun I. Seti'nin eÅŸi bebeÄŸini emzirirken, ''Seti I'' ve ''süt'' resimli yazılarıyla birlikte resmediliyor.  9'uncu sülale dönemi firavunu olan Seti, Mısır'ı M.Ö 1318 yılından 1304'e kadar yönetti.  Mısır geçen ay da 9 yıl önce Ä°ngiltere'ye kaçırılan eski çaÄŸlardaki bir Mısır kraliçesinin büstünü geri almıştı.Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!