Meteoroloji'den yeni açıklama! Hava durumu nasıl olacak?

Güncelleme Tarihi:

Meteorolojiden yeni açıklama Hava durumu nasıl olacak
Oluşturulma Tarihi: Şubat 20, 2015 10:59

Sibirya soğuklarının etkisine giren Türkiye beyaza büründü. Peribacalarından KKTC'ye Gaziantep'ten Bursa'ya kartpostallık görüntüler ortaya çıktı. Bu duruma en çok okulları tatil olan öğrenciler sevindi. Meteoroloji, önümüzdeki haftadan itibaren Akdeniz üzerinden yağışlı havanın geleceğini açıkladı ancak kar yağışı hala etkisini devam ettiriyor. Gündem, hava durumunun nasıl olacağı, soğukların ne kadar süreceği. Meteoroloji'nin tahminlerine göre; yağışlar yurdun büyük bölümünde karla karışık yağmur ve kar şeklinde devam edecek. Batı'da sıcaklıklar 2 ila 4 derece artacak Doğu'da ise 3 ila 6 derece azalacak. Akdeniz'de ise don ve fırtına görülecek. İşte Türkiye’den kar manzaraları ve hava durumu:

Haberin Devamı

Yapılan son değerlendirmelere göre, yurdun büyük bölümünde karla karışık yağmur ve kar şeklinde görülecek olan yağışların; Güneydoğu Anadolu Bölgesi ile Van, Bitlis, Şırnak ve Hakkari çevrelerinde yer yer yoğun kar şeklinde olması bekleniyor. Hava sıcaklığının; yurdun batı kesimlerinde 2 ila 4 derece artarken, doğu kesimlerde 3 ila 6 derece azalacağı tahmin ediliyor.

5 GÜNLÜK HAVA DURUMU

Rüzgarın ise, genellikle kuzey ve kuzeydoğu, Orta ve Doğu Karadeniz kıyılarında batı ve kuzeybatı, güneydoğu kesimlerde güney ve güneydoğu yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette, Marmara, Ege, Akdeniz ve İç Anadolu'nun güneyinde kuvvetli olarak (40-70 km/saat) esmesi bekleniyor.

Meteorolojiden yeni açıklama Hava durumu nasıl olacak

Haberin Devamı

BUZLANMA, DON VE FIRTINA UYARISI

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre, Batı Akdeniz Bölgesi'nde hava az bulutlu, açık, Göller Yöresi parçalı bulutlu, Isparta ve ilçeleri öğleden sonra hafif kar yağışlı geçecek. Beklenen en yüksek hava sıcaklıkları Antalya'da 10, Burdur'da 2, Isparta'da bir ve Muğla'da 3 derece olacak.

Bölgenin iç kesimlerinde kuvvetli buzlanma ve don olayı görülecek, rüzgar kuzeyden fırtına şeklide esecek.

Meteorolojiden yeni açıklama Hava durumu nasıl olacak

Denizlerde de kuzeyden frıtına bekleniyor. Rüzgar, Bodrum-Kaş arasında ve Antalya Körfezi'nde kuzey yönlerden 6 ila 8, Kaş Kumluca arasında batıdan 2 ila 4, öğleden sonra kuzeydoğudan 4 ila 6 kuvvetinde esecek. Dalga yüksekliğinin 4 metreye kadar ulaşacağı tahmin ediliyor.

GAZİANTEP BEYAZA BÜRÜNDÜ

Meteorolojiden yeni açıklama Hava durumu nasıl olacak

Kentte sabah saatlerinden itibaren aralıklarla etkisini gösteren yağmur, akşam saatlerinde yerini kar yağışına bıraktı. Beyaza bürünen kentte vatandaşlar, kardan adam yapıp kartopu oyanarak karın keyfini çıkardı. Kar nedeniyle sürücülerin güçlük çektiği trafikte bazı hasarlı kaza meydana geldi. Buzlanmaya karşı yollarda tuzlama çalışması yapılan kentte yetkililer, sürücüleri uyardı.

Haberin Devamı

Meteorolojiden yeni açıklama Hava durumu nasıl olacak

KONYA İÇİN FIRTINA UYARISI

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, bölge genelinde hava sıcaklığında önemli bir değişikliğin beklenmediği belirtildi. Bölgede havanın çok bulutlu, aralıklı hafif kar yağışlı geçeceği ifade edilen açıklamada, rüzgarın kuzey yönlerden kuvvetli ve zaman zaman fırtına şeklinde eseceği bildirildi.

KAR GÜMRÜĞÜ KAPATTI

İstanbul'da etkili olan kar yağışı Halkalı Gümrük Müdürlüğü'nü de vurdu. Gümrük sahası karlar altında kalınca işlemini bitirip çıkmak için bekleyen ve mal indirmek için gümrüğe girmek isteyen TIR'lar mahsur kaldı. Gümrük sahasında kürekle kendilerine yol açmaya çalışan sürücülerin girişimi ise yarım kaldı.

Meteorolojiden yeni açıklama Hava durumu nasıl olacak
18 ilçede okullar tatil

Haberin Devamı

KKTC'DE BİLE...

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) kötü hava koşullarından dolayı eğitime yarın ara verildiği açıklandı.

Milli Eğitim Bakanı Özdemir Berova yaptığı yazılı açıklamada, İlköğretim Dairesi, Ortaöğretim Dairesi ve Mesleki Teknik Öğretim Dairesi Müdürlüğü'ne bağlı okulların yarın tatil edildiğini bildirdi.

Berova, Meteoroloji Dairesi'nden aldıkları bilgi doğrultusunda özellikle sabahleyin yaşanabilecek kötü hava koşullarından dolayı ulaşımda da yaşanabilecek olumsuzluklar nedeniyle tatil verildiğini kaydetti.

-13 DERECE HİSSEDİLDİ

Kar yağışının aralıklarla etkisini sürdürdüğü Doğu Anadolu Bölgesi'nde gece en düşük hava sıcaklığı sıfırın altında 13 dereceyle Ardahan'da ölçüldü.

Meteoroloji Tahmin ve Uyarı Merkezi yetkililerinden alınan bilgiye göre, İzlanda alçak basınç sisteminin etkisinde bulunan bölge genelinde, havanın parçalı çok bulutlu, yağışların ise aralıklı kar ve karla karışık yağmur şeklinde olacağı tahmin ediliyor.

Haberin Devamı

Meteorolojiden yeni açıklama Hava durumu nasıl olacak


Gece en düşük hava sıcaklığı Erzincan ve Iğdır'da sıfır, diğer illerde sıfırın altında olmak üzere Ardahan'da 13, Kars ve Ağrı'da 11, Bitlis'te 10, Erzurum'da 7, Van, Hakkari ve Muş'ta 3 derece kaydedildi.

Günün en yüksek hava sıcaklıklarının da Iğdır'da 7, Van'da 4, Hakkari'de 2, Erzincan ve Muş'ta 1, Ardahan'da sıfırın altında 3, Kars'ta sıfırın altında 2, Erzurum ve Ağrı'da sıfırın altında 1 derece olacağı bekleniyor.

Kent merkezlerinde kar kalınlıkları Bitlis'te 142, Ağrı'da 55, Muş'ta 40, Kars'ta 25, Erzurum ve Ardahan'da 22, Hakkari'de 4, kayak merkezlerinde ise Erzurum'daki Palandöken'de 108 ve Konaklı'da 118, Kars'taki Cıbıltepe'de 105, Erzincan'daki Ergan Dağı'nda 75 santimetre ölçüldü.

Haberin Devamı

Meteorolojiden yeni açıklama Hava durumu nasıl olacak


Belediye ve il özel idaresi ekipleri de kent merkezinde biriken karları kamyonlara yükleyerek, şehir dışına çıkartıyor, kaldırımlarda oluşan buzları kırma çalışması yapıyor. Yetkililer, sabah ve gece saatlerinde bölge genelinde kuvvetli buzlanma, don olayı, sis ve pus beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara karşı vatandaşları uyardı.

Nevşehir-Aksaray karayolu kapatıldı
Nevşehir-Aksaray yolu güzergahındaki Acıgöl ilçesinde sabah saatlerinde başlayan yoğun kar yağışı sürüyor. Kar yağışı ve tipi dolayısıyla bölge trafik ekipleri, yolu çift yönlü olarak trafiğe kapattı. Aksaray yönüne geçişlerine izin verilmeyen araçlar, yol kenarında ve ilçedeki tesislerde bekletiliyor.

SAMSUN’DA KAR YENİDEN BAŞLADI

Orta Karadeniz’de hafta başından itibaren etkisini sürdüren Sibirya soğukları hayatı felç etti. Dün Samsun'da yağmurlu bir gün yaşanırken, bu sabah saatlerinden itibaren ise kar yağışı yeniden başladı Samsun Meteoroloji 10. Bölge Müdürlüğü Bölge Tahmin ve Uyarı Merkezi’nden alınan bilgiye göre, bölge geneli parçalı ve çok bulutlu, aralıklı yağışlı, yağışların kıyı kesimlerde yağmur ve karla karışık yağmur, iç kesimlerde ise kar şeklinde olması beklenirken, hava sıcaklıklarının 5 ve -4 derece arasında geçeceği öğrenildi.

PERİBACALARI BÜYÜLEDİ

Meteorolojiden yeni açıklama Hava durumu nasıl olacak

Türkiye'nin en önemli turizm merkezlerinden biri olan Kapadokya'daki doğal oluşumlu peribacaları, yağan kar ile birlikte eşsiz bir güzelliğe büründü. Kar ile birlikte adeta beyaz gelinlik giyen peribacaları, kartpostallık manzaralar oluşturdu.
Peribacaları ile ünlü turizm merkezi Kapadokya'da etkisini sürdüren yoğun kar yağışı oldukça hoş görüntüleri de beraberinde getirdi.

Meteorolojiden yeni açıklama Hava durumu nasıl olacak

Yerli ve yabancı turistlerin yoğunlukla ziyaret ettiği peribacaları, kar sonrasında fotoğraf meraklıları için muhteşem kareleri ortaya çıkarttı. Hava sıcaklığının eksi 8 dereceye kadar düştüğü bölgede Göreme, Uçhisar ve Çavuşin'de yoğun kar yağışına aldırış etmeyen yabancı turistler, peribacalarını kar sonrası muhteşem güzellikleri ile fotoğrafladı

KİLİS’TE KAR YAĞIŞI ULAŞIMI ENGELLİYOR

Kentte dün akşamdan bu yana yağan karın yüksekliği 30 santimi buldu. Kilis merkezinde ana yolların açık tutulması için belediyeye ait kepçe ve greyderler çalışıyor. Tuzlama çalışmasının yapıldığı caddelerde, bir yandan da kaldırımlar temizleniyor. Araçların güçlükle seyir ettiği yollarda, bazı motosiklet sürücüleri motosikletlerini devirmelerine rağmen kar yağışına aldırmadan ilerliyor.

Meteorolojiden yeni açıklama Hava durumu nasıl olacak

Zaman zaman enerji nakil hatlarında da aksaklıkların yaşandığı kentte, Kilis merkeze bağlı köyler ile Musabeyli, Polateli ve Elbeyli ilçelerine il özel idaresi tarafından kepçe ve greyderler sevk edildi. Karın tadını çıkaran vatandaşlar caddelerde kartopu oynarken, kentte kartpostallık görüntüler oluştu.

HATAY'DA SON YILLARIN EN ÇETİN KIŞI

Hatay son yılların en çetin kışını yaşarken, İskenderun’a kadar inen kar hayatı olumsuz yönde etkiliyor. Dün gün boyu Belen geçidinde etkili olan sis bugün de yerini kar yağışına bıraktı. Belen geçidi ve Sarımazı'ya yağan kar nedeniyle geçitte ulaşım güçlükle sağlanıyor.

Sabah uyandıklarında kar ile karşılaşan vatandaşlar gördükleri manzara karşısında şaşkına döndü. 8 yıl aradan sonra yağan kar özellikle İskenderun’un yüksek kesimlerinde etkili oluyor.

KÜTAHYA AFAD'TAN KUMANYA

Meteorolojiden yeni açıklama Hava durumu nasıl olacak

Kütahya İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, (AFAD) Kızılay ve Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri, tipi ve sürgün nedeniyle kapanan Kütahya-Eskişehir ve Kütahya-Afyonkarahisar karayollarında bir süre mahsur kalan vatandaşlara kumanya dağıttı. Ekipler, benzinlik ve dinlenme tesisleri ile araçlarının içerisinde bekleyen yaklaşık 500 kişiye simit, poğaça, meyve suyu ve su dağıttı. Kumanya dağıtımın Kütahya Valiliği'nin koordinasyonunda gerçekleştirildiği belirtildi.(EFE)

KENT ORMANINI KAYAK PİSTİNE ÇEVİRDİLER

Kocaeli bölgesinde salı gününden beri etkili olan kar, kentin yüksek kesimlerinde yarım metreyi aştı. İmkanı olanlar kayak yapmak için kalınlığı 3 metreyi bulan Kartepe’deki kayak pistlerine giderken, imkanı olmayanlar da Kocaeli Üniversitesi Kampüsü’nün de bulunduğu Umuttepe mevkiindeki Kent Ormanı’na giderek, 150 metrelik yokuştan aşağı kızak, naylon leğen ve diğer plastik malzemelerle kayıp eğlenilyor.

Meteorolojiden yeni açıklama Hava durumu nasıl olacak

Yaz aylarında mesire alanı olarak kullanılan Kent Ormanı, etkili kar yağışının ardından okulların da tatil olmasıyla adete kayak merkezine dönüşüyor. Çocuk ve gençlerin yanı sıra büyükler de kızak, naylonlar, kova ve tepsilerle kayarak doyasıya eğleniyor. Kartepe’ye gitmenin maliyetli olduğunu belirterek Kent Ormanı’nı tercih ettiğini söyleyen Kocaeli Üniversitesi Lojistik Bölümü öğrencisi Melike Boztaş, "Kent Ormanı kaldığım yurda çok yakın. Kartepe’ye çıkmamız çok maliyetli olacağı için burada ellerimizde naylon poşetlerle kayarak eğleniyoruz." dedi.

Meteorolojiden yeni açıklama Hava durumu nasıl olacak

Çocuğuyla birlikte geldiğini söyleyen ve kendisinin de çok eğlendiğini belirten Ali Arslan, "Çocuğuma kayak yaptırmak için geldim. Fakat ben de çocuğumla birlikte kayak yaparak doyasıya eğlendim. Sadece çocuklar için eğlence olmuyor buraya gelen bütün yetişkinler de çocukluğuna dönüyor" dedi.

HAYVANAT BAHÇESİ SAKİNLERİNİN KAR KEYFİ

Meteorolojiden yeni açıklama Hava durumu nasıl olacak

Bursa Büyükşehir Belediyesi Hayvanat Bahçesi, 2 gündür süren yoğun kar yağışının ardından beyazlara büründü. Hayvanat bahçesinin sevimli sakinleri karın tadını çıkarırken, birçok hayvan, kaloriferli barınakları olmasına rağmen karda dolaştı. Yağan kar en çok keçi, yaban eşeği ve geyiklerin işine geldi. Soğuk havaya alışkın olan bu hayvanların, karların arasındaki yiyecekleri alarak yedikleri görüldü. Kaplanlar da dışarıya çıkarak, soğuk havada kafeslerinde gezinmeyi tercih etti.

ZEBRALARIN KALORİFER KEYFİ

Zürafa, zebra ve kaplumbağalar ise kaloriferli barınaklarından bir an olsun çıkmadı. Zürafalar boylarının uzun olmasının avantajını kullanıp, kar yağışını sıcacık barınaklarındaki pencereden izlemekle yetindi. Zebralar ve kaplumbağalar ise barınaklarında sıcağın tadını çıkardı. Ayrıca camlı sıcak mekanda kalan yılanların da kış uykusuna yattığı görüldü.

AÇ KALAN HAYVANLARA 2 TON YEM BIRAKILDI

Nilüfer ilçesinin İrfaniye ve Balabancık köylerinde kuşlar için önceden belirlenen alanlara 2 ton yem bırakıldı. Bırakılan yemleri karda yiyecek bulamayan kuşların büyük bir iştahla yemesi kameralara yansıdı. Yaban kuşları yemleri kısa sürede bitirdi.Orman ve Su İşleri 2’ Bölge Müdürü Yahya Güngör, “Dünden itibaren ilimizde yoğun bir kar yağışı var.

Meteorolojiden yeni açıklama Hava durumu nasıl olacak

Yaban hayatını destekleme konusundaki çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yaban hayvanlarının bu soğuk kış şartlarından zarar görmemeleri ve şehre inmemeleri için yemleme yapıyoruz. Biz bu çalışmaları bir plan çerçevesinde yapıyoruz. Zorlu kış şartları devam ettiği müddetçe çalışmalarımız sürecek. Bu yıl boyunca yaban hayvanlarına 15 ton yem bıraktık. Bugün de 2 ton yemi yaban hayvanlarına bırakacağız” dedi.

Bazı illerde beklenen hava durumuyla günün en yüksek sıcaklıkları ise şöyle:
Ankara: Çok bulutlu ve hafif kar yağışlı 2
İstanbul: Çok bulutlu, yağmur ve karla karışık yağmurlu, yüksekleri kar yağışlı 6
İzmir: Parçalı ve az bulutlu 9
Adana: Parçalı bulutlu 12
Antalya: Parçalı ve az bulutlu 15
Samsun: Çok bulutlu, yağmur ve karla karışık yağmurlu, iç ve yüksek kesimleri kar yağışlı 4
Trabzon: Çok bulutlu, yağmur ve karla karışık yağmurlu, iç ve yüksek kesimleri kar yağışlı 6
Erzurum: Çok bulutlu, aralıklı kar yağışlı -2
Diyarbakır: Çok bulutlu, yağmurlu ve karla karışık yağmurlu, öğle saatlerinden sonra kar yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların öğle saatlerinden sonra kuvvetli olması bekleniyor. 5

BAKMADAN GEÇME!