Meteoroloji'den kar yağışı ve sel tehlikesi uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Meteorolojiden kar yağışı ve sel tehlikesi uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 26, 2016 06:50

Türkiye, Sibirya üzerinden gelen yeni bir soğuk hava dalgasının etkisi altına giriyor. Meteoroloji'nin yaptığı beş günlük değerlendirmeye göre, bugünden itibaren yurdun büyük bir bölümünde kar yağışı bekleniyor. Kar yağışı, çarşamba gününden itibaren İstanbul'da da görülecek. Kar yağışının İstanbul'da üç gün etkili olması bekleniyor. İstanbul dışında da Türkiye'nin hemen hemen tamamında kar görülecek. Öte yandan kar yağışı nedeniyle bazı illerde okullar tatil edildi.

Haberin Devamı

Meteoroloji’den yapılan açıklamada, yoğun kar nedeniyle çığ tehlikesi, buzlanma ve don olayı gibi oluşması muhtemel risklere karşı uyarıda bulunularak, şöyle denildi: "Yapılan son değerlendirmelere göre, 26.12.2016 Pazartesi sabah saatlerinden itibaren Akdeniz Bölgesi’nin yüksekleri (Antalya, Mersin, Kahramanmaraş ve Adana’nın 900 metre rakım üzerindeki yüksek kesimleri) ile Karaman ve Konya çevrelerinde yoğun kar yağışı bekleniyor. Kar yağışlarının Salı günü öğle saatlerinde etkisini kaybedeceği tahmin ediliyor. Geçtiğimiz hafta ekstrem kar yağışlarının yaşandığı bölgede, yeni kar yağışlarıyla birlikte, ulaşımda aksamalar, buzlanma, don, yüksek kar örtüsüne sahip eğimli bölgelerde çığ tehlikesi, çatı çökmesi gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır."

Haberin Devamı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün tüm yurt için yaptığı beş günlük değerlendirmede ise Pazartesi gününden yurdun büyük bir bölümünde kar yağışı bekleniyor. Kar yağışı, çarşamba gününden itibaren İstanbul'da da görülecek.

İstanbul'un üç gün kar yağışının etkisi altında kalacağı tahmin ediliyor. İstanbul dışında da Türkiye'nin hemen hemen tamamında kar görülecek.

Kar yağışı cuma günü de etkisini sürdürecek. Hava sıcaklığının İstanbul'da 0'a kadar düşmesi beklenirken, Ankara'da -6'ların görülmesi bekleniyor.

Meteorolojiden kar yağışı ve sel tehlikesi uyarısı
''SİBİRYA ÜZERİNDEN SOĞUK HAVA GELİYOR''

CNN TÜRK Meteoroloji editörü Bünyamin Sürmeli de şu uyarılarda bulundu:
''Bu ayın 29-30-31'inde soğuk hava girişi var. İzmir ve Antalya merkezde kar yapma olasılığı var. Sibirya üzerinden soğuk hava çok sert bir giriş yapacak. Ege'den Akdeniz'e kadar ilerleyecek, Anadolu'yu tarayarak Doğu'ya ilerleyecek. Yurdun batısıyla, doğusuyla her tarafını etkilecek bir soğuktan bahsediyoruz. Çarşamba akşamından itibaren soğuk hava daha da artacak. Perşembe günü fırtına ile birlikte kar etkisi görülecek. Marmara (İstanbul dahil), Ege'nin iç kesimlerinde kar yağışı görülecek. Akdeniz ve Antalya bölgesi ise karla karışık yağmur var. Güney'de ise alçak basınç etkisiyle aşırı yağış görülecek. Sel tehlikesi var.''

Haberin Devamı

ANTALYA İÇİN SAĞANAK YAĞIŞ UYARISI

Meteoroloji Antalya Tahmin ve Uyarı Merkezinden yapılan yazılı açıklamaya göre, kent genelinde sıcaklık 2 ila 5 derece azalacak. Rüzgar kuzey yönlerden orta, yer yer kuvvetli olarak esecek.               
Sahil kesimlerde görülecek olan sağanakların, öğleden sonra Manavgat, Alanya, Gazipaşa civarında kuvvetli olması bekleniyor. İç kesimlerde görülecek kar da öğleden sonra Gündoğmuş, Akseki, İbradı ilçelerinde, Korkuteli ve Elmalı'nın yüksek kesimlerinde, Isparta'nın Yalvaç, Gelendost, Eğirdir, Şarkikaraağaç, Yenişarbademli ve Aksu ilçelerinde kuvvetli, yer yer yoğun, rüzgarla birlikte tipi şeklinde olması tahmin ediliyor.               
Denizlerde rüzgar kuzey yönlerden 3 ila 5, öğleden sonra 4 ila 6, akşam saatlerinden itibaren 5 ila 7 kuvvetinde esecek. Dalga yüksekliği 2 ila 4 metre arasında olacak.    

Haberin Devamı

OKULLARIN TATİL EDİLDİĞİ İLLER 

ANTALYA: Antalya'nın Akseki ilçesinde kar yağışı nedeniyle ilk ve orta dereceli okullarda bugün eğitim yapılmayacak.
Kaymakamlıktan yapılan açıklamada, Akseki merkezi ile bağlı mahallelerde yoğun kar yağışı nedeniyle ilk ve orta dereceli okullarda bugün eğitime ara verildiği bildirildi.

BAYBURT: Bayburt'ta kar yağışı dolayısıyla il genelinde bugün eğitim öğretim yapılmayacak.Valilikten yapılan yazılı açıklamaya göre, yoğun kar yağışı nedeniyle il genelindeki tüm okullarda bugün eğitim öğretime ara verildi. Kamu kurumlarında görev yapan engelli ve hamile personel de idari izinli sayılacak.  

AĞRI: Dün gece Ağrı Valiliğince yapılan açıklamada Ağrı merkez, Patnos ve Eleşkirt ilçelerinde taşımalı eğitimin tatil edildiği bilgisi verilirken, sabaha kadar yağan kar nedeniyle bugün Diyadin’de de taşımalı eğitime 1 gün ara verildiği duyuruldu.

Haberin Devamı

BİTLİS: Bitlis’te dün akşam saatlerinde etkili olmaya başlayan kar yağışı hayatı olumsuz yönde etkiliyor. Yoğun kar yağışı nedeniyle Bitlis merkez ve bağlı köylerde ilkokul, ortaokul ve liseler bugün 1 gün süreyle tatil edildi.

ıĞDIR: Iğdır'da olumsuz hava şartları nedeniyle 9 köy okulunda eğitime bir gün ara verildi.  Köylere taşımalı öğrenci götüren araçların köylere çıkamaması nedeniyle Iğdır Valiliğince merkeze bağlı dağ köylerindeki okullar bir gün tatil edildi.  Özellikle yüksek kesimlerde etkili olan yoğun kar yağışı sebebiyle herhangi bir olumsuzluk yaşanmaması amacıyla valilik tarafından merkeze bağlı Kervansaray İlk ve Ortaokulu, Alibeyköy, Güngörmez, Mezra, Taşlıca, Pınarbaşı, Kızılkule ve Harmandöven okulları bir gün tatil edildi.

Haberin Devamı

ERZİNCAN: Erzincan’da yoğun kar yağışı nedeniyle kent merkezinde ilk ve orta dereceli okullar bugün tatil edildi.
Erzincan Valiliği tarafından bu sabah yapılan açıklamada, "26 Aralık 2016 çarşamba günü Erzincan merkezde okul öncesi ilkokul ve liseler yoğun kar yağışı nedeniyle 1 gün süreyle tatil edildi. Ayrıca hamile ve engelliler de yine 1 gün süreyle idari izinli sayılacak" denildi.

HAKKARİ: Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde etkili olan kar yağışı nedeniyle eğitime bir gün ara verildi. Kaymakam Mahmut Kaşıkçı, yaptığı açıklamada, dün öğleden sonra kar yağışının etkisini artırdığını belirtti. Kaşıkçı, öğrencilerin olumsuz hava koşullarından kötü etkilenmemesi için eğitime ara verilmesi kararı aldıklarını söyledi.  

KARAMAN: Karaman Valiliği, okulların bugün için tatil edildiğini açıkladı. Valilik tarafından yapılan açıklamada, "Son meteorolojik tahminler ve alınan veriler çerçevesinde önümüzdeki günlerde kar yağışının devam edecek olması nedeniyle İl Hıfzıssıhha Kurul Kararıyla ilimiz genelindeki tüm okullarımız 26 Aralık 2016 Pazartesi günü tatil edilmiştir. Ayrıca kamu kurum ve kuruluşlarında görevli engelli ve hamile personeller de aynı tarihte idari izinli sayılmaları Valiliğimizce uygun görülmüştür" denildi.

MUŞ: Muş'ta kar yağışı ve tipi nedeniyle öğleden sonra eğitime ara verildi.               
İl Milli Eğitim Müdürü Cevdet Arslan, yaptığı yazılı açıklamada, kar yağışının kent genelinde etkili olduğunu belirtti.               
Arslan, öğrencilerin olumsuz hava koşullarından etkilenmemesi için merkez ve bağlı  köylerdeki  okullarda bugün öğleden sonra eğitim öğretime  ara verildiğini kaydetti.      

BAKMADAN GEÇME!