Mesleki eğitime ‘sınavsız’ dopingi

Güncelleme Tarihi:

Mesleki eğitime ‘sınavsız’ dopingi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 22, 1999 00:00

Haberin Devamı

Mesleki teknik liselerde okuyan öğrenciler, 2000 yılında, 2 yıllık meslek yüksekokullarına sınavsız girebilecek.

Milli Eğitim ve YÖK, üniversiteye tek sınavda, meslek lisesi öğrencilerinin alan ağırlıklı puan hesaplanmasında mağduriyetini gideriyor. Önümüzdeki yıl uygulamaya girmesi planlanan projeyle, mesleki eğitimin teşvik edilmesi hedefleniyor.

Milli Eğitim Bakanlığı ve YÖK, bu yıldan itibaren uygulanacak ‘alan ağırlıklı’ ve ‘tek basamaklı’ üniversite giriş sınavının, mesleki teknik okullarda okuyan öğrencilerde yarattığı sarsıntının etkilerini onarmak üzere kolları sıvadı.

Üniversiteye giriş sisteminde, meslek lisesi öğrencileri için yapısal bir devrimin kapısı aralanıyor. Mesleki teknik eğitimdeki bu radikal dönüşüm, bu okullarda okuyan 1 milyondan fazla öğrenci için hayati önem taşıyor.

Milli Eğitim Bakanlığı ve YÖK'ün, 2000 yılında uygulamak üzere ‘çok gizli’ yürüttüğü bu çalışma, meslek lisesi öğrencilerinin bu yıl uygulamaya giren ‘tek basamaklı sınav’ ile mağduriyetini gidermeyi amaçlıyor.

ŞÛRA’DA GÖRÜŞÜLECEK

Mesleki-teknik öğretim kurumlarından mezun olan öğrencilerin 2 yıllık meslek yüksekokullarına ÖSS'ye girmeden geçmelerini sağlayacak ‘Sınavsız Üniversite Modeli’ esasına dayanan projenin temeli, bugün başlayacak 16. Milli Eğitim Şurası'nda atılacak.

Ana hatları çizilen proje, Şura'nın en önemli gündem maddesi olan ‘Mesleki-Teknik Eğitimin Ortaöğretim Sistemi Bütünlüğünde Ağırlıklı Olarak Yeniden Yapılandırılması- Sınavsız Geçiş’ konusunda alınacak tavsiye kararları çerçevesinde biçimlendirilecek.

ALTYAPI TAMAM, YASA YOK

Meslek yüksekokullarına sınavsız geçiş projesi altyapı çalışmaları tamamlandı. Ancak, sınavsız geçiş için kanun değişikliğinin yapılması gerekiyor.

Ayrıntılar üzerindeki çalışmalar, bu kararlar ışığında yürütülecek ve büyük olasılıkla önümüzdeki yıldan itibaren uygulanacak projeye göre sistem şöyle işleyecek:

ÖSS AYNI KALACAK

Üniversiteye girişte bu yıl uygulamaya giren, tek sınav ÖSS yapılacak. Bu sınava genel ve mesleki-teknik lise mezunu tüm öğrenciler girebilecek. Tercih listesinde, öğrenim gördüğü alanların okullarını yazanlara farklı katsayılar uygulanacak. Mesleki-teknik ağırlıklı okullardan mezun olanların alanları dışında tercih yapmaları halinde uygulanacak katsayı daha düşük olacak.

MYO'LARA SINAVSIZ GEÇİŞ

Mesleki-teknik okul mezunlarından, alanlarının devamı niteliğindeki 2 yıllık meslek yüksekokullarına gitmek isteyenlere, bu okullara ÖSS'ye katılmadan sınavsız kayıt yaptırma hakkı verilecek. Böylece, öğrencilerin 2 yıllık ön lisans diploması alarak kısa yoldan iş yaşamına atılmalarını sağlanacak.

4 YILLIKLARA SINAV VAR

Meslek liselerinden mezun olup, sınavsız geçiş hakkından yararlanarak 2 yıllık MYO'lardan ön lisans diploması alanların, 4 yıllık fakültelere geçişleri ÖSS ile olabilecek.

EK PUAN AVANTAJI

Tercihlerini yine sınavdan sonra yapacak olan bu öğrencilerin puanlarının hesaplanmasında ‘ek puan’ avantajı sağlanmasının planlandığı da öğrenildi. Bu avantajın, ‘farklı katsayı’ ile verilmesinin gündemde olduğu bildirildi. Buna göre, bu yıldan itibaren genel lise ve mesleki-teknik liselerinden mezun olanlar için uygulanan ‘farklı katsayı’ 2 yıllık MYO mezunu mesleki-teknik öğrenciler için de geçerli olacak.

NOT TUTTURMA ŞARTI

Böylece, meslek yüksekokulu mezunlarının, üniversite eğitimlerinin önüne konulan ‘not tutturma’ ve ‘kontenjan’ sınırlaması da olmayacak. Bugün toplanacak Şura'da tartışılacak ‘Sınavsız Geçiş’ modeli için hazırlanan taslaklarda, 2 yıllık meslek yüksekokullarından mezun olan öğrencilerden, ‘istenen başarı ortalamasını tutturanlar’ın veya yüzde 25'inin üniversiteye sınavsız geçişi öngörülüyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!