Meslek seçimi Alzheimer'ı etkiliyor

Güncelleme Tarihi:

Meslek seçimi Alzheimerı etkiliyor
OluÅŸturulma Tarihi: Ekim 29, 2008 11:01

Üniversiteye gitmek, sonrasında zihinsel uğraş gerektiren bir meslek dalı seçmek Alzheimerin hafıza üzerindeki yıkıcı etkilerine karşı kalkan olabilir.

Haberin Devamı

Bilim adamları düşük entelektüel uyarıma sahip kişilerde doku hasarının çok daha hızlı bir şekilde hafıza kaybına ilerlediğini saptadılar.

Zihni yönden uÄŸraÅŸtırıcı iÅŸlerin veya eÄŸitim ve kariyer baÅŸarısına katkıda bulunan genlerin, beynin Alzheimer hastalığını kompanse etmesine yardımcı olabileceÄŸi ileri sürülüyor.    Â

Zihinsel uyarımın Alzheimerden koruyabileceğini ileri süren, yaş ve semptomlara dayalı birkaç çalışma mevcut olsa da, hastalığın beyinde yol açtığı hasara doğrudan odaklanan çalışmalar daha az sayıdadır.

Milan, San Raffaele Üniversitesi'den araştırma ekibi 242 yaşlı kişide Alzheimerin ayırt edici özelliklerinden  "yumak" ve protein depozitlerine bakmak amacıyla beyin tarayıcısı kullandılar. Katılımcıların 72'sinde hafif bilişsel bozukluk söz konusu iken, 144'ünde her hangi bir hafıza problemi yoktu.

Haberin Devamı

14 aylık bir periyodun sonunda, hafif biliÅŸsel bozukluÄŸu olan kiÅŸilerin 21'i Alzheimer tanısı aldı.Â

Bununla birlikte, eş düzeyde hafıza problemlerine sahip kişilerin MRG taramaları karşılaştırıldığında, üniversite eğitimi görmüş, sonrasında zihinsel uğraş gerektiren kariyerler seçmiş kişilerde, hasar anlamlı olarak daha yaygındı.

Araştırmacılara göre, muhtemelen beyin hastalık etkilerine karşı tampon oluşturan, bilişsel bir rezerv bir oluşturuyor, böylece hastalıkla daha iyi başa çıkabiliyordu.

Araştırmayı yöneten Dr. Valentina Garibotta bu konuda şunları ifade etti: "Bu kişilerin beyinleri hasarı kompanse edebiliyor ve hasara rağmen işlevselliklerini idame ettirmelerine izin veriyor."

"Bu durumda iki olası açıklama söz konusu; eğitim ve mesleki zorlanmalar bu kişilerin beynini güçlendirmiş olabilir veya insanların eğitim ve kariyer başarılarında rol oynayan genetik faktörler beyin rezerv miktarını belirlemede etkili olmuş olabilir."

Alzheimer Derneğinin sözcüsü bulguları genişletmek ve hastaların semptomlarla başa çıkmalarına yardımcı olabilmek için daha fazla sayıda araştırmaya acilen ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

"Bu araştırma MRG taramasının çok yönlü kullanıldığı ilk çalışma olduğu için oldukça heyecan verici. Çalışmada, Alzheimerin başlarında, eğitim düzeyi yüksek kişilerde, eş düzey beyin hasarına sahip kişilerle karşılaştırıldığında, daha az sayıda demans semptomu olduğu ortaya kondu.

Haberin Devamı

"Önceden yapılan araştırmada "bilişsel rezerve" sahip kişilerin demans semptomlarıyla başa çıkmada daha başarılı oldukları ileri sürülmüştü. Fakat bugüne kadar buna ilişkin az sayıda fiziksel kanıt elde edilmişti."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!