Mercedes´in yöneticilerine tutuklama kararı

Güncelleme Tarihi:

Mercedes´in yöneticilerine tutuklama kararı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 19, 2001 00:00


Yargıtay 49 kişinin öldüğü kazayla ilgili kararı bozdu

Ali AKGÜL / KONYA, (DHA)

Yargıtay 2. Ceza Dairesi, Konya´nın Karapınar ilçesinde 24 Ekim 1997 tarihinde mazot tankeri ile çarpışan otobüste 49 kişinin yanarak öldüğü kazayla ilgili yerel mahkemenin verdiği kararı bozdu. Yargıtay ``Kazada yanan otobüsün hatalı üretildiği iddiaları karşısında yapımcı firma sorumlularının ifadeleri alınmadığı'' gerekçesiyle kararı bozunca, Karapınar Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Habip Kılınç, Mercedes Benz Türk Anonim Şirketi´nin yabancı yönetim kurulu başkanı ile 9 yöneticisi hakkında gıyabi tutuklama kararı çıkardı.

Ayrıca yakıt depolarının hatalı üretildikleri belirlenen 1998 model ve daha altı 0-304 Mercedes otobüsleri depolarının üç ay içinde aşamalı olarak toplatılarak depoların değiştirilmesi için Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü´ne tebligat çıkarılmasına karar verildi.

ŞOFÖRLER BERAAT ETMİŞTİ

Kayseri İpek Turizm´e ait Muammer Çiçekyurt yönetimindeki 34 YON 34 plakalı otobüs, Mehmet Ceylan´ın kullandığı 63 DR 995 plakalı mazot tankerinin çarpışması sonucu çoğu üniversite öğrencisi 49 kişi yanarak can vermişti. Feci kazayla ilgili Karapınar Asliye Ceza Mahkemesi, 1 Aralık 2000 tarihindeki 29´uncu duruşma sonunda verdiği kararla, ´tabut otobüs´ün şoförü Muammer Çiçekyurt ve otobüs sahibi Sedat Mirza Binboğa´yı suçun yasal unsurlarının oluşmaması nedeniyle beraat ettirdi.

Bu arada otobüs üreticisi Mercedes Benz Türk´ün patronu konumundaki 13 işadamı ile üretim sorumlusu 5 kişi hakkında Konya Ağır Ceza Mahkemesi´nde dava açılması kararlaştırıldı.

TUTUKLAMA KARARI

Yargıtay 2. Ceza Dairesi, Karapınar´daki yerel mahkemenin aldığı kararı bozarak dosyayı gönderdi. Karapınar Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Habip Kılınç, Yargıtay kararının kendilerine ulaşmasından sonra dosyayı yeniden incelediklerini ´tensip zaptıyla´ (duruşma dışı alınan karar) haklarında Cumhuriyet Savcılığı´nın suç duyurusunda bulunduğu Mercedes Benz Türk Anonim Şirketi´nin ifadesi alınamayan yöneticileri hakkında gıyabi tutuklama kararı aldığını söyledi.

Buna göre, Mercedes Türk´ün Yönetim Kurulu Başkanı Horst Zimmer ve Yönetim Kurulu üyeleri Tarık Al Askari, Sting Fahr Becker, Eric Kurt, Otto Diez, Karl Anton Jousher, Halid Al Affali, Herbert Walter Kaufmann, Dr. Kurt Joachim Lauk ile Dr. Kalus Mainer´in yakalanması istendi. Hakim Habip Kılınç, şöyle dedi:

``ODTÜ bilirkişi heyetinin raporlarında yakıt depolarının hatalı üretildikleri belirlenen 1998 model ve daha altı 0-304 otobüslerin üç ay içerisinde aşamalı olarak toplatılarak depoların değiştirilmesi için Sanayi ve Ticaret Bakanlığı´na, Emniyet Genel Müdürlüğü´ne tebligat çıkarılmasını ve 1 Haziran 2001 tarihinde Karapınar´da duruşma yapılması kararını aldım.''

DİĞER DOSYA YARGITAY´DA

Konya 1´inci Ağır Ceza Mahkemesi ise, Karapınar´dan kendilerine ulaşan dosya hakkında görevsizlik kararı aldı. Konya 1´inci Ağır Ceza Mahkemesi´nde TCK´nın 383´üncü maddesi uyarınca Mercedes Benz Türk A.Ş.´nin Yönetim Kurulu Başkanı Horst Zimmer, Yönetim Kurulu üyeleri Tarık Al Askari, Sting Fahr Becker, Otto Diez, Eric Kunt, Karl Anton Jousher, Halit Al Affali, Herbert Walter Kaufmann, Dr. Kurt Joachim Lauk, Dr. Klaus Mainer, emekli general Kemal Tok, Mustafa Koluman ve Veli Ergin İmre; 0-403 otobüslerinin imalat sorumlu müdürleri Abdullah Uslu Topbaş, Haluk Baki Özümerzifon, Mehmet Semih Şenol, Orhan Şükrü Genişen ve Çetin Atsür´ün 6´şar aydan 5´er yıl arasında hapis cezası ile istemiyle dava açıldı.

Ancak, Ağır Ceza Mahkemesi bu konuda yetkili olmadığını, yetkili mahkemenin saptanması için dosyanın Yargıtay´a gönderilmesine karar verdi. Yargıtay 5´inci Ceza Dairesi´nin davanın hangi mahkemede görüleceğine ilişkin karar vereceği ifade edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!